Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Algi morskie - właściwości i zastosowanie 0
Algi morskie - właściwości i zastosowanie

Algi morskie - właściwości i zastosowanie

Algi morskie, zwane potocznie glonami, to bogate w składniki odżywcze rośliny, które znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Poza kosmetologią i przemysłem farmaceutycznym, algi to także składnik wielu zdrowych potraw o niecodziennym smaku. Skąd pochodzą algi morskie, jakie wartości odżywcze znajdziemy w tych roślinach i jakie są ich właściwości? Do czego wykorzystuje się glony i gdzie kupić sprawdzone algi? Odpowiadamy!

Czym są i skąd pochodzą algi morskie?

Algi to rośliny, które występują w zbiornikach wodnych, morzach i oceanach, a także na lądzie, gdzie panuje wysoka wilgotność. W większości przypadków algi morskie to gatunki samożywne, które pobierają wodę i składniki odżywcze przez drobne korzenie, łodygi i liście. W zależności od rodzaju rośliny wyróżniamy glony mikroskopijne i te mierzące kilka milimetrów oraz gatunki osiągające nawet kilka metrów wysokości. Aktualnie algi pobierane są z niemalże wszystkich miejsc wzrostu.

Algi morskie stanowią głównie pożywienie dla zwierząt wodnych, jednak ich niesamowite właściwości prozdrowotne zostały odkryte przez ludność Dalekiego Wschodu już kilkaset lat temu. W dzisiejszych czasach glony doceniane są przez cały świat i wykorzystuje się je zarówno przy produkcji kosmetyków, wyrobów farmaceutycznych, jak i w codziennych dietach. Ze względu na zawarte w roślinach składniki odżywcze, algi stały się doskonałym uzupełnieniem posiłków wegetarian i wegan.

Rodzaje alg morskich

Algi morskie dzielimy głównie ze względu na ich kolorystykę. Barwa glonów uwarunkowana jest głębokością, na jakiej rosną. Wyróżniamy:

  • Krasnorosty (odcień czerwony),
  • Brunatnice (odcień brązowy),
  • Zielenice (odcień zielony).

Ponadto algi można dzielić ze względu na ich miejsce występowania. Wówczas wyróżniamy glony nori, wakame, kombu lub arami, rosnące w krajach Dalekiego Wschodu, oraz rośliny takie jak sałata morska, dulse, czy mech irlandzki, występujące na Wyspach Brytyjskich. W Polsce najczęściej występującym glonem jest morszczyn, jednak roślina ta objęta jest ochroną.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w algach morskich?

Algi morskie to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Większość roślin składa się w aż 85% z wody, jednak glony zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin, minerałów i bioaktywnych substancji. Glony dostarczają także organizmowi cenne białko, będące źródłem aminokwasów egzogennych, zapewniających prawidłową pracę mięśni, produkcję hormonów i odpowiednie działanie układu nerwowego.

Co więcej, algi to także źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu eikozapentaenowego, arachidonowego i γ-linolenowego. Ponadto glony bogate są w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6 i B12), a także w witaminy C, E i D, niezbędne do zachowania prawidłowej pracy organizmu i wspierania jego odporności.

Co więcej, algi morskie stanowią doskonałe źródło mikroelementów, takich jak jod, wapń, cynk, żelazo, magnez, miedź, mangan czy brom, odpowiedzialnych za prawidłową produkcję hormonów, sprawny metabolizm i dostarczanie organizmowi niezbędnych do życia wartości odżywczych.

algi-do-sushi

Właściwości i zalety alg morskich

Algi morskie są cennym źródłem materii organicznej, dzięki czemu często stanowią uzupełnienie diety wegetariańskiej i wegańskiej o niezbędne do prawidłowej pracy organizmu białka. Nierzadko glony stosuje się jako suplement diety zarówno osób zdrowych, jak i tych z problemami zdrowotnymi. Wówczas algi uzupełniają niedobór ważnych składników i witamin, poprawiając stan zdrowia i przywracając organizmowi sprawność.

Co więcej, algi wykazują właściwości prozdrowotne, m.in. przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dzięki czemu rośliny te mogą być wykorzystywane przy leczeniu chorób układu oddechowego, infekcji, czy przy obniżaniu temperatury. Warto dodać, że algi wspierają detoksykację organizmu, usprawniając oczyszczanie go z nadmiaru toksyn. Właściwości antyoksydacyjne glonów usprawniają także funkcjonowanie układu nerwowego i wspierają koncentrację i pamięć, dzięki czemu algi to doskonały składnik codziennej diety.

Warto wiedzieć, że algi morskie wspierają procesy trawienne i tworzą swego rodzaju osłonę na błonie śluzowej żołądka, dzięki czemu zaleca się ich stosowanie przy problemach trawiennych. Co więcej, glony wykazują właściwości antyalergiczne, poprawiając komfort osób przy wystąpieniu uczulenia czy reakcji alergicznej. Warto dodać, że zawarte w algach morskich substancje biologicznie czynne obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów, a według licznych badań, regularne spożywanie alg wspomaga leczenie raka żołądka, trzustki, wątroby, piersi, szyjki macicy, czy prostaty.

Do czego wykorzystywać algi morskie?

Jak wcześniej wspomniano, algi są bogactwem składników odżywczych, dzięki czemu można stosować je jako suplementy diety przy wspieraniu organizmu w walce z chorobą lub w codziennej diecie, aby wspomagać organizm. Ponadto algi można znaleźć w wielu kosmetykach przeznaczonych do regeneracji naskórka i leczenia podrażnień. Dzięki właściwościom nawilżającym, z glonów wykonuje się liczne kremy i balsamy do ciała, które nie tylko regenerują podrażnienia, ale także stymulują mikrokrążenie skóry, poprawiając jej koloryt.

Co więcej, algi mogą być wykorzystywane przy produkcji kosmetyków normalizujących pracę gruczołów łojowych. Warto wiedzieć, że glony tworzą na skórze swego rodzaju filtr, dzięki czemu są doskonałą ochroną przed promieniowaniem UV. Ponadto algi zmniejszają opuchliznę, zwiększają odporność naskórka i wspomagają zabliźnianie się ran. Co ważne, kremy z alg morskich wzmacniają barierę hydrolipidową cery, dzięki czemu nie jest ona podatna na pękanie naczynek, przesychanie czy powstawanie ran.

Oczywiście algi morskie często wykorzystuje się także do przyrządzania potraw. Smak glonów przypomina typowe owoce morza, a w razie potrzeby warto doprawić algi ulubionymi dodatkami. Glony wykorzystuje się do przygotowania sushi, makaronów, zup, sosów, czy jako dodatek do ziemniaków i ryżu. Ponadto algi morskie można wykorzystać jako nadzienie do naleśników, sajgonek, tart, czy w postaci panierki do ryb.

dieta algi morskie

Do najczęściej spotykanych w codziennym wykorzystaniu alg możemy zaliczyć:

  • Spirulina - To bogate źródło witaminy B12, żelaza i białka. Jej zadaniem jest wspomaganie odchudzania, wzmacnianie odporności organizmu i łagodzenie problemów skórnych.
  • Glony nori - Bogate w witaminę C i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wykorzystuje się je m.in. w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, a także w profilaktyce nowotworów i chorób wątroby.
  • Chlorella - Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn. Polecana do walki z infekcjami, a ponadto zapobiega rozwojowi miażdżycy i nowotworów.
  • Wakame - Hamuje rozwój infekcji powodowanych przez wirusy oraz oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Ponadto wakame reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, zapewniając organizmowi odpowiednią do funkcjonowania ilość płynów.
  • Kombu - Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworów, nadciśnienia tętniczego oraz chorób wątroby. Ponadto algi kombu wspierają utratę masy ciała, dzięki czemu zalecane są przy diecie odchudzającej.

[product id="5855, 6511, 2753"]

Gdzie kupować algi morskie?

Algi powinny być kupowane w sprawdzonych miejscach, gdzie jakość roślin potwierdzona jest specjalnym certyfikatem BIO. Zakup glonów z zanieczyszczonych wód może prowadzić do problemów zdrowotnych, gdyż takie rośliny mogą zawierać szkodliwe substancje i być zdecydowanie uboższe w minerały i witaminy. Przy zakupie warto także zwrócić uwagę na kraj pochodzenia roślin i ich wartość odżywczą.

Podsumowanie

Algi morskie to rośliny o wielu cennych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Dzięki licznym składnikom odżywczym glony stały się świetną alternatywą dla mięsa i stanowią jeden z podstawowych składników w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto algi występują w postaci codziennych suplementów diety, a także jako dodatek do kosmetyków mających na celu przywrócenie skórze doskonałej kondycji i zdrowego wyglądu. Przy zakupie alg morskich, warto dokładnie sprawdzić źródło pochodzenia roślin i wybrać sklep, który posiada w ofercie algi z certyfikatem BIO.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium