Menu
Producenci

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

10.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

12.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

15.99 zł

Darmowa dostawa od 279 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Amarantus

Amarantus

Odkryty nie tak dawno na nowo amarantus, należy do najstarszych roślin, uprawianych przez człowieka. Nie przez przypadek nazywany jest zbożem XXI wieku. Ten rodzaj zboża rodem z Ameryki Południowej posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Nasiona amarantusa są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i innych wartości odżywczych, a ponadto nie zawiera glutenu. Kwasy tłuszczowe jakie zawierają ziarna amarantusa, korzystnie wpływają na zdrowie. Amarantus można jadać na wiele sposobów. Z młodych pędów i liści amarantusa można zrobić smaczną i zdrową sałatkę. Najczęściej jednak w celach spożywczych wykorzystywane są jadane nasiona amarantusa.

Nasiona amarantusa mogą być składnikami różnych dań duszonych, zapiekanych oraz gotowanych. Wykorzystuje się je również jako dodatek do jogurtów oraz płatków śniadaniowych. Po nasiona amarantusa często sięgają wegetarianie, dodają je do kotletów, zup itp. Amarantus nie zawiera glutenu, tak więc stanowi świetną alternatywą dla klasycznych zbóż w przypadku osób, które nie tolerują glutenu lub świadomie wykluczają go ze swojej diety.

Amarantus właściwości

Nasiona szarłatu posiadają wiele odżywczych właściwości. Swoim składem przypomina wiele innych superfoods, ale zawiera znaczne ilości skwalenu. Ten cenny związek organiczny jest naturalnym składnikiem lipidów w organizmie. Chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i ułatwia usuwanie toksyn.

Skwalen działa także ochronnie na ośrodkowy układ nerwowy, wspiera także pracę układu sercowo-naczyniowego. Stymuluje także produkcję hormonu DHEA, mającego działanie odmładzające. Związek ten wykazuje też działanie o właściwościach antyoksydacyjnych, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i hamuje wchłanianie toksyn przez ściany jelit. Dodatkowo przypisuje mu się włściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Poza skwalenem amarantus ma także wiele innych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest świetnym źródłem białka, a więc sprawdzi się u osób, które rezygnują z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Amarantus zawiera też duże ilości węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym.

Amarantus właściwości odżywcze

Wartość odżywcza nasion szarłatu jest wyższa niż w przypadku innych zbóż, takich jak jęczmień, pszenica, i żyto. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, amarantus posiada właściwości, wspierające prawidłową pracę układu pokarmowego w tym pracę jelit. Jest świetnym źródłem białka, a więc sprawdzi się u osób, które rezygnują z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Nasiona amarantusa zawierają też duże ilości węglowodanów i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym.

Jest to bogate źródło witamin z grupy B, dzięki czemu wspiera układ nerwowy, a także zdolności poznawcze - pamięć i koncentrację. Jest także naturalnym źródłem witaminy E, a więc wpływa na młody wygląd i usprawnia odnowę komórkową. Można w nim znaleźć także witaminę A i C, które aktywnie wspierają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Witamina A dodatkowo zapewnia prawidłowe widzenie.

Amarantus posiada także wiele cennych minerałów. Jest bogaty w magnez, potas, fosfor, jest także dobrym źródłem wapnia. Znacznie przewyższa także wiele roślin, jeśli chodzi o zawartość żelaza - w 100 gramach znajduje się aż 15 miligramów tego cennego pierwiastka. To 5 razy więcej, niż znajdziemy w szpinaku.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza amarantus do swojej diety powinny włączyć przede wszystkim osoby borykające się z anemią i zbyt niskim poziomem hemoglobiny, a także kobiety w ciąży.

Amarantus sprzyja dbaniu o linię. Ze względu na dużą ilość błonnika znacznie przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Polecany jest więc także osobom, które mają kłopoty żołądkowe, takie jak zespół jelita drażliwego czy nawracające zaparcia.

Zalety i wady amarantusa ekspandowanego

Amarantus ekspandowany, czyli tak zwany popping, w przeciwieństwie do nieprzetworzonych nasion, nie jest produktem dietetycznym. Dzieje się tak, ze względu na wysoki indeks glikemiczny wynoszący IG 70. Przez wzgląd na obróbkę termiczną, która niszczy antyoksydanty i witaminy, amarantus ekspandowany jest najmniej wartościowym produktem wytwarzanym z nasion szarłatu.

Amarantus ekspandowany nadaje się do natychmiastowego spożycia, wobec czego jest używany w produktach codziennej diety, takich jak:

  • deserów,

  • dań na bazie mleka krowiego i jogurtów,

  • oraz potraw z mleka roślinnego.

Mąka z amarantusa

Mąka amarantusowa powstaje w wyniku zmielenia nasion szarłatu. Jest bezglutenowa i nie zawiera sztucznych dodatków, wobec czego jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię. Szerokie zastosowanie mąki z amarantusa pozwala nam na dowolne rewolucje kuchenne. Dzięki dużej zawartości białka, błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych stanowi świetny dodatek do standardowych wypieków z wykorzystaniem mąki pszennej. Dzięki takiej mieszance sprawimy, ze nasze potrawy nie tylko będą smakować lepiej, ale też będą wzbogacone o najważniejsze wartości odżywcze. W przeciwieństwie do poppingu amarantus i pozyskiwana z niego mąka posiadają niski indeks glikemiczny (IG 35) i nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Produkcja mąki z amarantusa nie jest skomplikowana. Pozyskuje się za pomocą obróbki mechanicznej, a jedyną trudność stanowi uzyskanie tego samego stopnia grubości ziaren.

Jak smakuje mąka z amarantusa?

Mąka z amarantusa, ze względu na jej ciężar, najczęściej stanowi jedynie dodatek do innego rodzaju mąki (np. takiej jak mąka pszenna). W samej mące z szarłatu można wyczuć lekko orzechowy smak połączony z posmakiem wilgoci.

Amarantus w kuchni

Potrawy z dodatkiem amarantusa są dla każdego. Do jego spożywania nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych. Interesującym przetworem z szarłatu jest tzw. amarantus ekspandowany. Wyglądem przypomina nieco ryż preparowany. Ma neutralny, niemal niewyczuwalny smak, dlatego chętnie stosuje się go jako dodatek do deserów. Podawany jest często dzieciom, przygotowując zupki mleczne i kaszki. Ze zmielonych całych ziaren amarantusa powstaje mąka amarantusowa, która posiada wiele zastosowań w kuchni. 

W naszej ofercie znajdziesz amarantus i wiele naturalnych produktów go zawierających. Mąka amarantusowa, duży wybór nasion amarantusa, płatki, czy kasza amarantus w atrakcyjnej cenie.

Skorzystaj z okazji!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium