Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Amarantus Ziarno 500g - Targroch
Opis
Amarantus Ziarno 500g - Targroch
Opis produktu
Amarantus Ziarno marki Targroch to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka i błonnika. 1 porcja (50 g) zaspokaja niemal połowę sugerowanego dziennego zapotrzebowania na fosfor. Poza tym dostarcza sporo magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy C i K. W ten sposób regularne spożywanie amarantusa przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego, a także zachowania zdrowych mięśni, oczu, włosów, skóry i paznokci.
Szarłat wyniosły to dobry pomysł na urozmaicenie obiadu, zamiast tradycyjnego ryżu lub kaszy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków, owsianek, klopsików, farszów, pasztetów i zapiekanek. Jest doceniany za delikatnie orzechowy posmak i spożywany w różnych zakątkach świata - w Indiach jako dodatek do ryżu lub słodki laddos, a w Himalajach w postaci placuszków chapati.
Masa netto: 500g
Składniki
Ziarno amarantusa 100%
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |||
---|---|---|---|
Wartość odżywcza produktu |
W 100g |
W porcji 50g |
%RWS* w 50g |
Wartość energetyczna |
1686 kJ / 401 kcal |
843 kJ / 201 kcal |
10 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
7,5 g 1,5 g |
3,8 g 0,8 g |
5 % 4 % |
Węglowodany - w tym cukry |
59,4 g 5,7 g |
29,7 g 2,9 g |
11 % 3 % |
Błonnik |
14 g |
7 g |
- |
Białko |
16,9 g |
8,5 g |
17 % |
Sól** |
0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Sposób użycia
Do wypieków (chleba, ciastek, bazy do tart), dodatek do potraw wegetariańskich (zup, kotletów, klopsików lub w postaci farszu). Z amarantusa produkuje się także mąkę, która może być dobrym uzupełnieniem innych mąk - dzięki znacznej zawartości składników mineralnych, podnosi wartość odżywczą produktu lub potrawy. Mąka z amarantusa nie nadaje się jednak do wszystkich wypieków, ponieważ nie zawiera glutenu – białka uelastyczniającego ciasto. Trzeba również pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta szybko ulega jełczeniu, zatem nie powinna być za długo przechowywana. Najlepiej samemu przyrządzić mąkę, mieląc bardzo drobno ziarna w młynku do kawy.
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Polska |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.