Opinie o Nas
Blog kategorie
Menu
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Aronia - właściwości i zastosowanie 0
Aronia - właściwości i zastosowanie

Aronia - właściwości i zastosowanie

Na świecie rośnie dziko wiele rodzajów jagód, z których każda ma specyficzne i unikalne korzyści. Jeden zniewalający krzew z rodziny jagodowych znany jest jako aronia. Nazywana jest również jarząbem czarnoowoowym i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to również jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Nie pozwól, aby to doprowadziło Cię do przekonania, że jest to nieistotna jagoda. Wręcz przeciwnie, istnieje kilka powodów, dla których trzeba jak najszybciej włączyć aronię do swojej diety. Jest to bardzo zdrowy owoc o szerokiej gamie pozytywnych właściwości. Przyjrzyjmy się więc bliżej temu, co czyni aronię tak wyjątkową...

krzew aronii

Kilka słów o krzewie aronii

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że aronia to nieduży krzew sięgający około 1 metra wysokości. Krzew aronii chętnie uprawia się w krajach o umiarkowanym klimacie takich jak Polska, Rosja, czy Ukraina. Wieloletnia roślina dzielnie znosi nasze warunki klimatyczne. Krzew jest rozłożysty i jest to wykorzystywane przez osoby chcące przyozdobić nieco swój ogród. Aronia kwitnie w maju, a owocuje w sierpniu. Jest mrozoodporna i bardzo dobrze znosi dłuższe okresy bez deszczu.

Jak wyglądają owoce aronii?

Owoce aronii są kuliste lub owalne. Czarne jagody są pokryte delikatnym woskowym nalotem i widoczną pozostałością po działkach kielicha. Na pewno nie można powiedzieć, że owoce są soczyste i super smaczne.

Jakie wartości zdrowotne i właściwości posiada aronia?

Aronia jest zaliczana do superfoods i jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych.

Skład aronii

Zapewne zastanawiasz się, co w swoim składzie posiada aronia? Owoce aronii zawierają:

  • cukry proste (glukozę i fruktozę) oraz cukry złożone (sacharoza),

  • kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy i chinowy), kwas foliowy,

  • garbniki,

  • pektyny,

  • barwniki antocyjanowe,

  • flawonoidy,

  • witaminy z grupy B (B2 i B6), witaminę C, E, oraz PP,

  • sole mineralne zawierające w sobie miedź (Cu), mangan (Mn), molibden (Mo), bor (B), jod (I) oraz kobalt (Co).

Cenne składniki mineralne i witaminy mają bardzo pozytywny wpływ na:

  • naczynia włosowate,

  • przeciwdziałanie zmianom miażdżycowym,

  • zwalczanie wolnych rodników, ponieważ są naturalnym antyoksydantem,

  • przemianę materii,

  • polepszają jakość widzenia,

  • walkę z wolnymi rodnikami,

  • pomagają uzupełnić niedobory składników w organizmie.

[product id="12872, 9507, 14224, 13329"]

Ponadto cenne makro i mikroelementy zawarte w aronii:

  • uelastyczniają naczynia krwionośne,

  • opóźniają pojawienie się degeneracji plamki żółtej,

  • opóźniają procesy starzenia,

  • wspomagają działania w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takie jak przeciwdziałania rozwoju komórek rakowych,

  • chronią komórki przed stresem oksydacyjnym,

  • bioflawonoidy poprawiają wchłanianie się witaminy C.

Właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej

Zawarte w aronii składniki wykorzystuje się także w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków wspomagających organizm w leczeniu niektórych chorób takich jak:

  • nadciśnienie,

  • miażdżyca,

  • żylaki odbytu oraz inne schorzenia naczyń krwionośnych,

  • zaburzenia przemiany materii.

Świeże owoce aronii mogą być także spożywane przez dzieci w celu leczenia przeziębienia lub stanów gorączkowych dzięki zawartości witamin i cukrów.

Sok z aronii pomaga na nadciśnienie

Sok z aronii pomaga obniżyć ciśnienie zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe. Spożywanie aronii w postaci soku przez osoby powyżej 50 roku życia przynosi najlepsze efekty. Związki polifenolowe zawarte w aronii powodują zmniejszenie się ciśnienia krwi, ponieważ angiotensyna II zawarta w owocach powoduje skurcz naczyń krwionośnych.

Gdzie aronia znajduje swoje zastosowanie?

Owoce aronii raczej nie są spożywane w formie świeżych owoców, ponieważ mają cierpki smak. Produkuje się z nich za to doskonałe soki, które można zakupić w prawie każdym sklepie zielarskim lub medycznym. Rozcieńczony za pomocą wody sok można pić codziennie, co pozytywnie wpływa na organizm.

Sok z aronii jest szczególnie polecany osobom po intensywnej terapii leczniczej, a także dzieciom w wieku wczesnoszkolnym, które częściej niż dorośli łapią różne infekcje.

W jakiej formie spotyka się wyroby z aronii?

Aronię można spotkać nie tylko w formie świeżych owoców, ale także mrożonek, owoców suszonych, proszku, w formie soków, dżemów z aronii, marmolad, sosów, konfitur, czy galaretek.

Do czego wykorzystać suszone owoce aronii?

Suszona aronia znajduje zastosowanie we wszelkiego rodzaju musli. Jest też świetnym dodatkiem do wypieków lub jako samodzielna przekąska. Można je wykorzystać do stworzenia deserów lub wypieków po wcześniejszym namoczeniu w alkoholu. Można dodać je do herbaty lub kakao.

Jak pozbyć się cierpkiego smaku aronii?

W świeżych owocach aronii znajdziemy cierpki smak, który można jednak wyeliminować przez mrożenie owoców przez dwie doby.

mrożone owoce aronii

Aronia - przeciwwskazania do jej spożywania

Warto zaznaczyć, że aronia pomimo swoich licznych zalet posiada także kilka przeciwwskazań w spożywaniu przez osoby, które:

  • mają niskie ciśnienie tętnicze krwi,

  • mają problemy żołądkowe, takie jak stany zapalne czy wrzody,

  • mają zaparcia,

  • mają zakrzepowe zapalenie żył lub żylaki.

Jak zrobić nalewkę z aronii? Oto nasz przepis

Nalewce z aronii przypisuje się dobroczynny wpływ w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Składniki na nalewkę z aronii

Do stworzenia niecałych 2 litrów nalewki potrzebujemy:

  • 500 g owoców aronii,

  • 100 liści wiśni lub aronii,

  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95%,

  • 1 litr wody,

  • 600 g cukru,

  • 1 duża cytryna.

Przepis krok po kroku

  1. Owoce aronii dokładnie wypłucz w chłodnej wodzie, aby następnie przesypać je do woreczka strunowego i zamrozić na 1-3 dni. Proces mrożenia spowoduje, że cierpki smak owoców stanie się nieco bardziej przyjemny i owoce dodatkowo po rozmrożeniu łatwiej puszczą soki.

  2. Po wyciągnięciu zamrożonych owoców aronii z zamrażarki należy przesypać je do dużego słoika, układając warstwy owoców na przemian z warstwami cukru. Po zakręceniu słoika należy dokładnie wymieszać owoce i cukier. Tak przygotowaną zawartość słoika mieszamy jeszcze kilka razy na przestrzeni 1-2 dni poprzez potrząsanie. W tym czasie owoce obficie puszczą sok. Nie obawiajmy się, że owoce się zepsują, ponieważ cukier jest naturalnym konserwantem.

  3. Po dwóch dniach dodaj do słoika spirytus, szklankę wody oraz sok z cytryny. Od tego momentu unikaj potrząsania słoikiem.

  4. Po dodaniu wszystkich składników do słoika trzeba go szczelnie zakręcić i odstawić na czas około 8 tygodni. Przez pierwsze 2 tygodnie można raz dziennie pokołysać słoik.

  5. Po 8 tygodniach można odsączyć nalewkę z substancji stałych i przelać ją do czystych butelek.

Tak przygotowaną nalewkę można przechowywać przez około 5 miesięcy w chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu, aby nabrała ona bardzo dobrego smaku.

nalewka z aronii

Herbata z aronii

Z aronii z powodzeniem można przyrządzić przepyszną herbatę. Herbata z aronii powinna znaleźć się w każdej domowej apteczne ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Herbatę można zaparzyć zarówno ze świeżych owoców aronii, jak i z wersji suszonej lub sproszkowanej, czy nawet z liści aronii.

W jaki sposób przygotować herbatę z aronii?

Herbatę przyrządzoną z liści aronii wykorzystuje się do leczenia zmian skórnych takich jak trądzik, łuszczyca, czy egzema. Należy za pomocą wacika lub gazy rozprowadzić przestudzony napar na zmienionej przez chorobę skórze.

Zalewając suszone owoce aronii wrzątkiem, sporządzimy napar, który pomoże nam w przypadku biegunki. Taki napar należy pić 4-5 razy dziennie małymi łykami.

Sproszkowana postać aronii pomoże w walce z reumatyzmem.

Zmiażdżone świeże owoce aronii zalane wrzątkiem, parzone przez 30 minut wspomagają organizm cierpiący na cukrzycę.

Czy herbatę z aronii mogą pić dzieci?

Oczywiście dzieci powyżej 6. miesiąca życia mogą bez problemu pić herbatę z aronii. Pomaga ona w walce z przeziębieniem w sezonie grypowym. Herbata z aronii sprawi, że organizm łatwiej poradzi sobie z różnymi infekcjami.

Podsumowanie

Gorąco zachęcamy do spożywania aronii w wielu różnych postaciach. Jej ogromne właściwości zdrowotne pomogą Ci w leczeniu wielu chorób i infekcji. Właściwości zdrowotne aronia zawdzięcza bogatemu składowi, w który wchodzi mnóstwo witamin i minerałów. Polecamy w ramach profilaktyki pić regularnie rozcieńczony wodą sok z aronii. Aronia sprzyja wzmacnianiu odporności, więc spożywanie jej przyda się szczególnie w sezonie grypowym. Picie soku pozwoli skutecznie walczyć z chorobami cywilizacyjnymi.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium