Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Miód Manuka - wszystko co trzeba o nim wiedzieć 0
Miód Manuka - wszystko co trzeba o nim wiedzieć

Miód Manuka

O zbawiennych dla zdrowia właściwościach miodów nie trzeba nikogo przekonywać. O tym, że należy je spożywać, bez przerwy przypominały nam nasze babcie i mamy. Jak się jednak okazuje miód miodowi nierówny. 

Ostatnimi czasy prawdziwą furorę na rynku robi egzotyczny gatunek tego złocistego nektaru, a mianowicie Miód Manuka 🍯 Ten produkt rodem z Nowej Zelandii zaskarbił sobie zaufanie konsumentów na całym świecie. Niektórzy uważają go nawet za jeden z najzdrowszych naturalnych spożywczych produktów, jakie są obecne na rynku. Z czym wiąże się popularność Miodu Manuka? Co sprawia, że jest on tak często wybierany? Czym różni się Miód Manuka od naszych pospolitych miodów?

Co to jest Miód Manuka?

Wyobraźmy sobie piękne, nasycone zielenią i słońcem tereny Nowej Zelandii 🇳🇿 Dziewicza przyroda, niczym nie zmącony spokój, natura w czystej postaci. To właśnie tutaj, w tym raju na Ziemi rośnie krzew herbaciany o znajomej nazwie "Manuka". Idąc dalej trzeba wiedzieć, że rośliny o których mowa rosną tylko w najczystszych rejonach wyspy - na północnych i południowych jej wybrzeżach i choć krzew herbaciany (tak potocznie nazywana jest manuka) występuje również w Australii, Tajlandii, czy nawet Anglii, to jedynie z tych nowozelandzkich uzyskiwany jest opisywany miód Manuka. 
Wyjątkowości produktowi dodaje fakt, że roślina z której powstaje, kwitnie zaledwie cztery tygodnie w ciągu roku! W tym czasie miejscowe pszczoły 🐝 muszą zdążyć z produkcją naszego "bohatera".

Miód Manuka właściwości

Ktoś powie "miód jak miód", ale to tylko pozory. Rzeczywiście, Miód Manuka na pierwszy rzut oka nie różni się choćby od naszych rodzimych produktów, jednak już jego prozdrowotne właściwości odbiegają od nich znacznie. W miodzie, który powstaje z nektaru kwiatów krzewu manuka znajdziemy wiele różnych witamin. Miód manuka posiada duże stężenie naturalnego składnika, jakim jest aktywny methylglyoxal. Podaje się je w skrócie MGO, a samo stężenie oznacza liczbowo 50+, 250+, 400+ itd. Oczywiście im wyższa zawartość MGO, tym miód jest lepszy i... droższy, jednak w przypadku tego wyjątkowego produktu, jakim jest miód Manuka z drzewa herbacianego, nie ma mowy o przepłacaniu.

Właściwości lecznicze miodu manuka

Krzew manuka jest bogaty w tajemniczy składnik - methylglyoxal - to bakteriobójczy związek występujący w miodach, który jest obfity w liczne właściwości lecznicze. Ma działanie utleniające i działanie antybakteryjne. Zawiera witaminy i związki, dzięki którym jest naturalnym antybiotykiem. Stosowanie go pomaga zahamować rozwój i namnażanie bakterii, wirusów, czy grzybów, dlatego świetnie łagodzi ból gardła. Ponadto, w sklepach można kupić nawet cukierki z Miodem Manuka. Niweluje skórne stany zapalne, skutecznie zabezpiecza przed zakażeniem rany, wspomaga też gojenie poparzeń, owrzodzeń i odmrożeń, a nawet odleżyn. Stosowany na skórę łagodzi i pomaga zwalczyć trądzik. Ma działanie przeciwzapalne, a także wspomaga odporność organizmu i działa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Będzie idealny na przeziębienie, czy zapalenie zatok. Miód Manuka jest także wskazany przy leczeniu wielu chorób i dolegliwości takich, jak wrzody żołądka czy zespół jelita drażliwego. Wykorzystuje się go również do mycia Zębów.

Manuka najczęściej jest miodem ciemnym i gęstym. Posiada smak, określany jako "mineralny", lekko gorzki. Smaku Miodu Manuka nie sposób pomylić z żadnym innym.

W 2014 roku jako odpowiedź na podrabianie na szeroką skalę miodu, powstało opracowanie szczegółowo charakteryzujące oryginalny Miód Manuka.
I tak mianem “Miodu Manuka” nazywane są tylko i wyłącznie produkty pszczele jednorodne, czyli takie, które pochodzą jedynie z krzewu manuka; wytworzone na terenie Nowej Zelandii; wyprodukowane w okresie kwitnienia krzewów herbacianych; wyróżniające się wcześniej wspomnianym mineralnym smakiem; charakteryzujące się mocnym aromatycznym zapachem, w którym przeważają nuty ziemiste i lekko wrzosowe; zawierające aktywne składniki, w tym wysokie stężenie MGO. Okresem kwitnienia krzewów manuka listopad, grudzień oraz styczeń.

Działanie miodu Manuka 

Wiemy już, że składniki zawarte w Miodzie Manuka wspierają nas w walce z różnymi dolegliwościami i zwalczają problemy skóry. Stosowanie tych produktów rodem z Nowej Zelandii ma szerokie spektrum działania przy chorobach układu nerwowego, układu pokarmowego, chorobach układów krążenia, zapaleniach górnych dróg oddechowych. Wspomaga także układ immunologiczny. Miody Manuka pomagają likwidować stany zapalne i zakażenia grzybicze. Spożywany profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć wiele schorzeń. Prawdopodobnie miód ten ma także właściwości antynowotworowe, jednak temat ten ciągle objęty jest badaniami.

Na co pomaga miód manuka?

Spożywanie miodu z krzewów manuka pomaga w leczeniu wielu chorów wewnętrznych, w tym chorób serca, układu krążenia, układu moczowego, układu oddechowego. W miodach manuka zawarte są związki wykazujące działania przeciwustrojowe, co sprawia, że spożywanie miodu manuka ma mnóstwo zalet.

Drogocenne związki zawarte w miodzie manuka pomagają także w:

  • leczeniu stanów zapalnych skóry,
  • leczeniu chorób dróg oddechowych.

Miód manuka - przeciwwskazania

Osoby uczulone na produkty pszczele nie powinny spożywać miodu manuka. Wysoka zawartość cukru sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie powinny uwzględniać go w swojej codziennej diecie. Spożywanie miodu manuka przez dzieci poniżej roku życia także nie jest wskazane.

Wachlarz właściwości Miodu Manuka mających wpływ na nasze zdrowie jest ogromny.


KUP W NASZYM SKLEPIE

    


Miód Manuka zastosowanie

Z cudownych właściwości miodu z krzewu manuka cieszyć się mogą osoby dorosłe, a także dzieci. Należy jednak pamiętać, że nie powinny go spożywać dzieci poniżej pierwszego roku życia. Ponadto, niektórzy specjaliści uznają, że powinno się wstrzymać od podawania go nawet dzieciom do drugiego roku życia. Może być także z powodzeniem stosowany przez kobiety w ciąży. Aby jednak wykorzystać w stu procentach jego działanie, należy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami.

Przede wszystkim Miodu Manuka nie powinno się rozcieńczać z płynami.
👉 Pamiętajmy, że rozcieńczając miód, zmniejszamy jego stężenie MGO.
👉 Najlepiej spożywać 2-3 łyżeczki rano, na czczo około pół godziny przed śniadaniem.
👉 Inną opcją jest jedna łyżeczka na 20 minut przed śniadaniem, obiadem i kolacją.

❗️ Istnieją przeciwwskazania w stosowaniu Miodu Manuka. Należy zachować ostrożność w przypadku chorób przewlekłych, czy ostrych schorzeniach układowych, a także nowotworowych. Manuki nie powinny spożywać  osoby chorujące na cukrzycę i alergię na produkty pszczele. 

Miód Manuka cena

Jakość kosztuje. W związku z wyjątkowymi właściwościami opisywanego miodu, jego pochodzeniem oraz ograniczeniami związanymi z okresem kwitnienia krzewów herbacianych, Miód Manuka jest kilkukrotnie droższy od innych miodów.
Najtańsze to te, z najmniejszym stężeniem MGO. Mając jednak na uwadzę wpływ na zdrowie produktu, jest on warty swojej ceny 👍 

Wciąż na całym świecie kontynuowany jest proceder podrabiania Miodu Manuka, w związku z tym należy być ostrożnym i kupować go jedynie w pewnych źródłach. Delikatesy z Natury oferują oryginalny Miód Manuka i produkty na nim oparte marki Manuka Health. Oferujemy duży wybór objętości, a także różne stężenia MGO, a wszystko w bardzo atrakcyjnych cenach!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium