Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Tempura - tajemnicze danie z Japonii, które gości na naszych stołach 0
Tempura - tajemnicze danie z Japonii, które gości na naszych stołach

Tempura - tajemnicze danie z Japonii, które gości na naszych stołach

Kuchnia japońska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Kojarzona jest przede wszystkim z sushi, które na stałe zagościło w menu wielu europejskich restauracji. Niemałe zainteresowanie wśród miłośników japońskich potraw wzbudza także tempura. Danie to składa się z panierowanych warzyw i owoców morza. Zachwyca niepowtarzalnym smakiem, a także lekkością i chrupkością. Tempurę można serwować samodzielnie bądź z ryżem czy makaronem. Czym dokładnie jest tempura? Jak przygotować ciasto? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!

Tempura - co to?

Tempura jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. To nic innego, jak kawałki ryb, owoców morza i warzyw obtoczone w gęstym cieście, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Ciasto na tempurę składa się z mąki, rozbitego jajka oraz zimnej wody. Powinno mieć ono konsystencję nieco bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego. Im więcej grudek z mąki się w nim znajdzie, tym lepiej. Do najczęściej wykorzystywanych warzyw na tempurę należą: cebula, bataty, ziemniaki, zielona papryka, dynia, fasolka szparagowa i marchew. Tempura świetnie sprawdzi się w przypadku krewetek, kalmarów, małż, a nawet grzybów.

Zarówno warzywa, jak i ryby, owoce morza czy grzyby smażone w tempurze są pełne smaku i aromatu. Wyróżniają się niesamowitą delikatnością oraz przyjemną chrupkością. Tempura doskonale komponuje się z rozmaitymi sosami, które nadają jej głębi smaku. To idealna propozycja na kolację czy przekąskę. Niekwestionowaną zaletą tempury jest to, że możemy ją modyfikować na wiele sposobów, na przykład dodając do ciasta skrobię, olej (sezamowy, z nasion bawełny, ryżowy) i ulubione przyprawy.

Japończycy dokładają wszelkich starań, aby kawałki warzyw czy owoców morza miały takie same rozmiary, dzięki czemu danie wygląda bardziej efektownie. Co więcej, w kuchni japońskiej jest wręcz niedopuszczalne, aby składniki były niedogotowane czy przegotowane - wszystko musi zostać wykonane perfekcyjnie. To sprawia, że możemy rozkoszować się pełnią smaku tej aromatycznej potrawy.

tempura

Czy tempura jest zdrowa?

Wiele osób zastanawia się, czy tempura jest zdrowa? Danie to z pewnością nie należy do lekkostrawnych i niskokalorycznych, bowiem jest smażone na głębokim tłuszczu. Może więc nadmiernie obciążać układ pokarmowy. Z drugiej strony tempura bazuje na warzywach, rybach i owocach morza, które są doskonałym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Jedno jest pewne - japońskiej przekąski nie należy spożywać zbyt często, ponieważ może nam poważnie zaszkodzić - zwłaszcza, jeśli zmagamy się z przewlekłymi chorobami. Zjedzenie tempury raz na jakiś czas nie powinno stanowić zagrożenia dla zdrowia.

Tempura - przepis

Przygotowanie tempury wbrew pozorom jest bardzo proste. Składniki, jakie będą nam potrzebne to: szklanka zimnej wody, mąka pszenna i jedno żółtko. Kluczowe znaczenie ma tutaj temperatura wody - musi być ona lodowata. W przeciwnym razie nie dojdzie do aktywacji glutenu, przez co ciasto będzie gumowate i pozbawione chrupkości. Do mieszanki możemy dodać sodę oczyszczoną, skrobię ziemniaczaną bądź wodę gazowaną, dzięki którym masa stanie się bardziej pulchna.

Jak zatem przyrządzić tempurę? W pierwszej kolejności należy lekko roztrzepać żółtko i wymieszać je z wodą. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, a następnie dodawać stopniowo do wody z jajkiem. Gotowe ciasto na tempurę nie musi mieć idealnie gładkiej konsystencji - w tym przypadku grudki są wyjątkowo pożądane. Pamiętajmy, by ciasto mieszać bezpośrednio przed smażeniem.

Pozostało już tylko pokroić ulubione składniki na kawałki o podobnych rozmiarach. Dzięki temu równo się wysmażą. Żeby panierka była chrupiąca, trzeba zadbać o temperaturę oleju. Powinna ona wynosić 170-180 stopni Celsjusza. Podpowiadamy, że do smażenia warzyw i owoców morza sprawdzi się każdy olej roślinny, który posiada wysoki punkt dymienia. Kawałki warzyw, ryby czy owoce morza obtaczamy w gęstym cieście i układamy na patelni. Smażymy do momentu, aż panierka będzie miała złocisty kolor. Przekąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy świeżo przygotowane.

krewetki w tempurze

O czym pamiętać przyrządzając tempurę?

Aby przyrządzić idealną tempurę, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Tak, jak zostało wspomniana, do przygotowania ciasta pożądana jest tylko i wyłącznie lodowata woda. Z tego względu przed przygotowaniem mikstury warto ją porządnie schłodzić. Dzięki temu gluten będzie miał szansę się aktywować, a panierka będzie idealnie chrupiąca. Technika smażenia tempury zależy od składników, z jakich się ją przygotowuje. Radzimy, aby najpierw smażyć warzywa, następnie grzyby, ryby i owoce morza. Składniki powinny pływać po powierzchni oleju. Jeśli opadają na dno, to oznacza, że temperatura smażenia jest zbyt niska.

Tak, jak zostało wspomniane, gęste ciasto na tempurę powinno przybierać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Jeśli chcemy uzyskać nieco lżejszą panierkę, do masy należy dodać po prostu odrobinę więcej wody. Pamiętajmy, by składników nie maczać zbyt długo w cieście, ponieważ choć będzie chrupiące z zewnątrz, w środku może stać się papkowate.

Podczas przyrządzania tempury powinniśmy unikać przede wszystkim długiego smażenia. Warzywa, ryby czy owoce morza należy smażyć kilka minut, aż panierka przybierze ładny, złocisty kolor. Tempurę możemy podawać samodzielnie bądź z dodatkiem sosu sojowego, sezamowego czy innych. Może także stanowić pełne danie - z ryżem bądź makaronem.

Podsumowanie

Tempura to japońskie danie, do którego przygotowania wykorzystuje się warzywa, owoce morza, ryby oraz grzyby. Obtacza się je w gęstym cieście, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Japońska tempura to idealny sposób na udoskonalenie smaku potraw. Chrupiąca, złocista panierka nie tylko pysznie smakuje, ale również bardzo apetycznie wygląda. Przygotowania ciasta na tempurę nie jest trudne. Z takim zadaniem poradzi sobie każdy, nawet najmniej zaawansowany kucharz.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium