Producenci

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

10.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

12.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

15.99 zł

Darmowa dostawa od 279 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Opcje przeglądania

Cukier Trzcinowy

Cukier trzcinowy

Dostępny w naszym sklepie internetowym nierafinowany cukier trzcinowy jest popularnym zamiennikiem białego cukru. Ciekawostką jest, że na świecie produkcja cukru trzcinowego przewyższa produkcję cukru z buraków cukrowych. Trzcinowy cukier z powodzeniem możemy wykorzystywać do słodzenia potraw, napojów, wypieków i deserów.

Właściwości cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy jest źródłem węglowodanów prostych — cukrów. Badania nad nierafinowanym cukrem trzcinowym dowodzą, że jest on źródłem wielu różnych składników odżywczych. Pośród nich można wymienić: potas, wapń, żelazo, miedź i magnez. Składniki te niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka są zawarte w tym cukrze dzięki zawartości melasy. Zawiera także dużo witamin B, witaminę C i E. Wartość odżywcza jest większa i produkt stanowi zdrowszą alternatywę. Cukier trzcinowy składa się głównie z sacharozy, ale zawartość melasy zdecydowanie odróżnia go od cukru, który zazwyczaj możemy spotkać w naszych domach. Sacharoza będąca jego głównym składnikiem nadaje charakterystyczny słodki smak. Substancje odżywcze oraz składniki mineralne zawarte w cukrze trzcinowym pomogą w przypadku wielu problemów zdrowotnych.

Cukier trzcinowy nierafinowany a biały cukier buraczany

Czym różni się tradycyjny biały cukier od cukru z trzciny cukrowej? To pytanie zapewne trapi niejedną osobę. Przede wszystkim różni je zawartość melasy, którą zawiera cukier trzcinowy nierafinowany. U nas możesz kupić tylko cukier nierafinowany, czyli taki, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Cukier trzcinowy rafinowany jest pozbawiony cennych składników mineralnych. Prawdziwy cukier trzcinowy, który nie został poddany procesowi rafinowania, topi się w wysokiej temperaturze oraz jest stosunkowo lepki. Dzięki tym właściwościom zwiększa on swoją obecnością walory wypieków. Słodzenie herbaty cukrem trzcinowym z zapachem wanilii i cynamonu dostarcza nie tylko dawkę przyjemności, ale także witaminy.

Cukier brązowy

Warto zwrócić uwagę na różnice, jakie występują między cukrem brązowym z trzciny cukrowej a cukrem brązowym z cukru białego. Bardzo łatwo pomylić cukier brązowy z cukrem białym, ponieważ brązowy cukier z buraka cukrowego swój brązowy kolor zawdzięcza dodatkowi w postaci karmelu. Cukier brązowy z cukru białego swoją brązową barwę uzyskuje po dodaniu karmelu, dlatego jest to istotna różnica, dlatego że w takim przypadku cukier biały nie zawiera już melasy. Taki produkt, który jest tańszym zamiennikiem, jest zupełnie bezwartościowy, ponieważ cukier pozbawiony jest jakichkolwiek składników odżywczych. Są to tylko puste kalorie. Cukier brązowy charakteryzuje karmelowy smak. Podczas jego produkcji dodaje się do niego karmel, który nie ma zbyt dużo wartości odżywczych. Naturalny cukier brązowy ma dosyć kleistą konsystencję, dzięki temu, że melasa jest jednym z jego składników.

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

W naszej ofercie posiadany prawdziwy brązowy cukier trzcinowy, czyli nierafinowany. Bez wątpienia jest zdrowszy od białego cukru. Cukier jest obecny w codziennej diecie u prawie każdej osoby. Należy pamiętać jednak, aby nie spożywać cukru w dużych ilościach w ciągu dnia, nawet jeśli ma on więcej wartości odżywczych niż ten z buraków cukrowych. Nadmierne spożycie cukru będzie miało negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. W naszej ofercie znajdziecie Państwo także ciemnobrązowy syrop z melasy uzyskiwany z łodyg trzciny cukrowej. Zarówno cukier biały jak i cukier trzcinowy składają się głównie z tej samej substancji - sacharozy.

Jak powstaje cukier trzcinowy?

Cukier trzcinowy jest zdrowy i powstaje z trawy trzcinowej, która dorasta do nawet 4 metrów. Cukier trzcinowy dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników mineralnych. Pierwszym etapem po ścięciu trzciny cukrowej jest pozyskanie soku. Surowy sok jest następnie filtrowany, tak aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Po zagęszczeniu do postaci syropu substancja trafia do naczynia, w którym powstają kryształki cukru trzcinowego. 

W naszej ofercie znajdziesz różne rodzaje cukru m.in. cukru trzcinowego. Każdy cukier dostępny w naszej ofercie jest zdrowszy od swojego białego odpowiednika.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium