Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
Cytrusy — rodzaje, właściwości i zastosowanie 0
Cytrusy — rodzaje, właściwości i zastosowanie

Cytrusy — rodzaje, właściwości i zastosowanie

Cytrusy to owoce naturalnie występujące i uprawiane w ciepłym klimacie, kojarzące się nam głównie z  okresem zimowym, kiedy to w sklepach jest ich najwięcej.  Dzięki sporej zawartości witaminy C są idealnym sposobem na wzmocnienie odporności, w czasie kiedy za oknem spada temperatura i zaczyna się sezon grypowy. Warto jednak wiedzieć, że regularne jedzenie cytrusów ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu. Konieczne przeczytaj poniższy tekst, aby dowiedzieć się więcej o cytrusach, ich odmianach, zastosowaniu w przemyśle i właściwościach zdrowotnych!

Rośliny cytrusowe — pochodzenie, morfologia

Cytrusy rosną w ciepłym klimacie równikowym i podzwrotnikowym, jak również nie najgorzej radzą sobie w klimacie śródziemnomorskim. Pochodzą z tropikalnych i subtropikalnych obszarów południowo-wschodniej Azji i północno-zachodniej Australii.

Rośliny te to wiecznie zielone krzewy lub drobne drzewka, które nie dorastają do dużych rozmiarów (zazwyczaj osiągają od 5 do 15 m wysokości), gęsto obrośnięte liśćmi o skórkowej, błyszczącej powierzchni. Intensywny zapach zawdzięczają zawartym w nich olejkom eterycznym. Młode pędy są intensywnie zielone, a w niektórych gatunkach cytrusów mają ciernie.

Owoce cytrusowe składają się z trzech warstw: cienkiej i barwnej zewnętrznej skórki (zawierającej olejki eteryczne), grubszej, białej i dosyć gąbczastej wewnętrznej części skórki i mięsistego wnętrza owocu z nasionami, podzielonego na segmenty.

cytrusy - rodzaje

Najpopularniejsze gatunki cytrusów

W sklepach możemy spotkać rozmaite cytrusy, najczęściej są to:

Cytryny

To jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych na naszych stołach. Ze względu na ich kwaśny smak, ciężko jest je zjeść bezpośrednio, ale znajdują zastosowanie jako dodatek do potraw, sałatek czy po prostu herbaty. Cytryna ze względu na swoje właściwości (które zawdzięcza zawartemu w sobie kwasie), wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym i chemicznym. Znajdziemy ją w składzie środków czyszczących, odkamieniaczy, leków i suplementów diety, kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów oraz licznych produktów spożywczych.

Te kwaśne owoce możemy także wykorzystać do produkcji własnych, naturalnych środków czyszczących do domowego użytku, jak również odświeżaczy powietrza, neutralizujących nieprzyjemne zapachy.

Domowe zastosowania cytryn

  • Sok z cytryny pomoże ci w walce z kamieniem w czajniku. Wystarczy tylko, że wrzucisz do niego kilka plasterków cytryny, zalejesz do pełna wodą i zagotujesz, a po kamieniu nie będzie śladu.
  • Cytryną możesz również odświeżyć swoje kuchenne deski do krojenia, pozbywając się nieprzyjemnej woni i przebarwień.
  • Pomoże wyczyścić piekarnik! Wystarczy do nagrzanego piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą i sokiem z cytryny. Para powinna zmiękczyć zaschnięty brud, co z pewnością pomoże Ci się go pozbyć.
  • Sokiem z cytryn wyczyścisz fugi (a w połączeniu z octem nawet całą łazienkę), zmywarkę, a nawet...  złotą biżuterię.

zastosowanie owoców pomarańczy

Pomarańcze

Pomarańcze to głównie owoce deserowe. Mają słodki, lekko kwaśny smak (w zależności od stopnia dojrzałości owocu). Te cytrusy wykorzystywane są w naszych kuchniach do deserów, soków, galaretek, konfitur, musów i ciast. Do spożycia nadaje się zarówno miąższ jak i skórka, która kandyzowana może być pysznym dodatkiem do naszych potraw. Już jedna szklanka soku ze świeżej pomarańczy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

W  przemyśle wykorzystuje się je głównie do produkcji żywności (lodów, ciast, deserów, soków i nektarów), a skórkę pomarańczową ceni się jako substancję o silnym, przyjemnym zapachu.

Istnieje kilka gatunków pomarańczy, m.in. słodka (chińska), gorzka, olbrzymia, czerwona, czy mała, cierpka i zielona bergamota (używana do destylacji perfum).

gatunki owoców cytrusowych

Mandarynki

Mandarynki są dużo mniejsze od pomarańczy i nieco słodsze. Ich miąższ podzielony jest na segmenty otoczone cienką skórką, dzięki której łatwo od się od siebie oddzielają. Do pozbycia się zewnętrznej skórki nie potrzebujemy żadnych ostrych narzędzi i z łatwością obierzemy je w rękach. Mandarynka jest dobrym źródłem witaminy C, przez co spożywanie ich może wesprzeć odporność organizmu.

Ich zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia, gdyż na ich okres przypada szczyt sezonu na zbiór mandarynek.

Grejpfruty

Grejpfrut jest owocem naprawdę niskokalorycznym, ponieważ nie zawiera prostych cukrów, przez co ceniony jest w dietach odchudzających. Niestety, konsumenci rzadziej decydują się na jego zakup w porównaniu do pomarańczy czy mandarynek, ze względu na kwaśny i lekko gorzkawy smak, który nie każdemu odpowiada.

Ten niepozorny owoc to nie tylko bogate źródło wielu witamin, które mogą wesprzeć nasze zdrowie, ale również wykazuje działania przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Grejpfrut bowiem w swoim składzie zawiera ligninę — substancję spowalniającą trawienie i zwiększającą uczucie sytości.

Ciekawostką jest fakt, że grejpfruty nie powstały w sposób naturalny, a przez skrzyżowanie pomarańczy z pomelo. W sklepach znajdziemy ich różne odmiany, takie jak: zielone  (sweetie), żółte oraz czerwone, uchodzące za najbardziej wartościowe.

Limonki

Limonka to bardzo aromatyczny owoc kojarzony zapewne głównie z drinkami. Owoc jest mocno kwaśny, wręcz cierpki, jednak mimo to często kupowany. Znajdziemy go niemal w każdym supermarkecie, a użyć możemy do wielu potraw (głównie azjatyckich), czy dressingów do sałatek.

Limonkę użyjesz także do przygotowania pysznej, orzeźwiającej lemoniady i popularnych drinków!

przetwory owoców cytrusowych

Pomelo

Pomelo to dość sporych rozmiarów owoc z rodzaju citrus maxima, który posiada największą ilość witaminy C spośród różnych gatunków cytrusów. W smaku jest słodki, podobny nieco do pomarańczy z nutką goryczy grejpfruta. Owoc ten w 88% składa się z wody, co sprawia, że ma mało kalorii.

Ponadto pomelo jest dobrym źródłem witaminy B, odpowiedzialnej za utrzymanie naszej skóry w dobrej kondycji, co sprawia, że ceniony jest w kosmetyce. Spożywanie tego owocu świetnie wspiera system odpornościowy człowieka.

cytrusy

Cytrony

Cytrony to mało znane w naszym rejonie owoce. Ten egzotyczny owoc, zwany ręką Buddy (ze względu na kształt) to cytrus z małą zawartością miąższu i grubej, mocno pomarszczonej skórce o nieregularnym kształcie. Jest jadalny, choć nie zawiera w sobie za dużo soku.

Owoce cytronów uprawiane są głównie dla skórki, która idealnie nadaje się do kandyzowania, produkcji perfum czy niektórych leków.

Owoce cytrusowe — zastosowanie

Cytrusy mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie nie tylko przez ich jedzenie, ale również stosowanie środków kosmetycznych mających je w składzie (kremów, toników, płynów do kąpieli, szamponów i środków oczyszczających), dzięki ogromnej zawartości składników mineralnych.

Cytrusy-właściwości zdrowotne

Witamina C i flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto związki znajdujące się w soku z cytryny rozjaśniają przebarwienia cery i pomagają w walce z łupieżem.

Owoce cytrusowe zawierają także:

  • kwas foliowy, który wspiera produkcję czerwonych krwinek,
  • wapń wpływający na prawidłową budowę kości i zębów,
  • potas regulujący poziom pH i wspierający działanie układu nerwowego,
  • magnez odpowiadający za przemianę białek i tłuszczy, a także właściwy poziom glukozy i  sprawność połączeń nerwowych,
  • fosfor wpływający na równowagę kwasowo — zasadową organizmu,
  • niacynę niezbędną w prawidłowym metabolizmie i syntezie DNA,
  • kwas pantotenowy biorący udział w produkcji przeciwciał w infekcjach i regeneracji skóry i błon śluzowych,
  • ryboflawinę, czyli witaminę B2, która wspiera odporność i przeciwdziała depresji,
  • pektyny zalecane w walce z nadmiarem cholesterolu.

 

Olejki eteryczne

Owoce cytrusowe wykorzystuje się do tłoczenia olejków eterycznych, używanych w aromaterapii i podczas saunowania. Mają one intensywny orzeźwiający zapach, wykazujący działanie uspokajające, wyciszające i kojące.

[product id="6877, 9823, 6899"]

Czy warto regularnie jeść cytrusy?

Cytrusy należą do grupy owoców, których jedzenie przynosi szczególnie dużo pozytywnych skutków, dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety każdego z nas (o ile nie cierpimy na alergię pokarmową).

Pamiętajmy: pomimo że łatwiej jest sięgać po gotowy sok, to jednak powinniśmy odwiedzać głównie stoiska ze świeżymi cytrusami, gdyż tylko ich jedzenie zapewnia nam wszystkie wymienione wyżej korzyści! Cytrusy to samo zdrowie!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium