Opinie o Nas
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Dieta Hashimoto 0
Dieta Hashimoto

Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta. Osoby chore na chorobę Hashimoto powinny zwrócić szczególną uwagę na prawidłową podaż jodu, żelaza, selenu, witaminy D, przeciwutleniaczy oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co można jeść w diecie Hashimoto? Jakich produktów bezwzględnie należy unikać? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej

 

Co to jest choroba Hashimoto?

Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Powstaje na skutek wady układu immunologicznego, który zamiast bronić organizm przed infekcjami, produkuje przeciwciała przeciwko własnym komórkom i tkankom. W rezultacie dochodzi do stopniowego uszkodzenia gruczołu tarczowego, a co za tym idzie - również upośledzenia działania hormonów wytwarzanych przez ten narząd. Choroba Hashimoto może rozwijać się nawet kika lat nie dając żadnych objawów. U niektórych pacjentów obserwuje się symptomy chorobowe, tj. zmęczenie i senność, wrażliwość na zimno, bladość, opuchlizna twarzy, zaparcia, pogorszenie sprawności intelektualnej, łamliwe paznokcie oraz wypadanie włosów.

Przewlekłe zapalenie tarczycy diagnozowane jest zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Najczęściej jednak występuje u kobiet w średnim wieku. Do wystąpienia choroby Hashimoto przyczyniają się przede wszystkim uwarunkowania genetyczne, a także stres, zaburzenia emocjonalne, nieprawidłowa dieta, zbyt duża podaż jodu, narażenie na promieniowanie radioaktywne i wiele innych. W celu zdiagnozowania tej przypadłości wykonuje się pakiet badań hormonalnych.

 

Dieta Hashimoto - najważniejsze zasady

Podstawową formą leczenia przy chorobie Hashimoto jest odpowiednio skomponowana dieta. Nie tylko wspomaga pracę tarczycy, ale również łagodzi objawy towarzyszące tej przypadłości. Jadłospis powinien zostać zbilansowany indywidualnie dla każdego pacjenta - oczywiście z uwzględnieniem wszelkich chorób współistniejących oraz alergii pokarmowych, a także jego masy ciała. Najważniejszą zasadą w diecie przy chorobie Hashimoto jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasowych. Kolację należy zjeść nie później niż 2-3 godziny przed snem. Takie działanie pozwoli utrzymać dobrą przemianę materii.

Dieta przy chorobie Hashimoto powinna bazować przede wszystkim na świeżych i nieprzetworzonych produktach spożywczych. Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych, gdyż te zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który poprawia pracę jelit i usprawnia trawienie. W menu koniecznie musi znaleźć się białko pochodzenia zwierzęcego - posiada ono najlepszy aminogram oraz wchłanialność. Nie bez znaczenia są również wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z rodziny omega-3), które mają właściwości hamujące rozwój stanu zapalnego w organizmie. Osoby z chorobą Hashimoto muszą zadbać o odpowiednią podaż witamin: A, B12, C, D i E, a także składników mineralnych, takich jak: jod, żelazo, selen oraz cynk. Często obserwuje się, iż pacjenci z przewlekłym zapaleniem tarczycy cierpią dodatkowo na nietolerancję laktozy. W takich sytuacjach wskazana jest dieta bezglutenowa.

 

hashimoto, dieta

Co jeść przy Hashimoto?

Choroba Hashimoto wiąże się z obniżeniem odporności organizmu, dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, dostosowana do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Ułożenie jadłospisu najlepiej powierzyć profesjonaliście, ponieważ dzięki temu chory zyska pewność, że przyjmuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Istnieją pewne produkty spożywcze, których nie może zabraknąć na talerzach osób z chorobą Hashimoto.

Pierwsze miejsce zajmują warzywa i owoce, jak np. marchew, brzoskwinie, morele, dynia, a także natka pietruszki (na niedobór żelaza). Są one doskonałym źródłem witaminy A, która ma kluczowe znaczenie we wzmacnianiu funkcji odpornościowych. W diecie powinny znaleźć się także tłuste ryby, tran i jaja (bogactwo witaminy D), a także oleje roślinne i pełnoziarniste produkty zbożowe (źródło witaminy E). Jak już zostało wspomniane, niezwykle istotnym składnikiem w diecie osób z Hashimoto jest pełnowartościowe białko, najlepiej pochodzenia zwierzęcego. Należy więc zadbać o odpowiednią podaż chudego mięsa (kurczak, indyk, cielęcina, chuda wieprzowina). Warto również sięgnąć po orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie oraz migdały. Ważne miejsce zajmują nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, soja), ponieważ są bardzo bogate w żelazo. Do codziennego menu warto włączyć ziarna, takie jak siemię lniane, pestki dyni, mak i sezam.

 

Jakich produktów unikać?

Na liście produktów zakazanych w diecie w chorobie Hashimoto znajdują się przede wszystkim produkty wysoko przetworzone. Mowa tutaj o wszelkich słodyczach - czekoladzie, ciastach, ciasteczkach, chipsach, słonych przekąskach, lodach, margarynie i różnego rodzaju smarowidłach, słodzonych płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych oraz posiłkach przeznaczonych do odgrzania. Osoby chore na przewlekłe zapalenie tarczycy powinny zrezygnować z tłustych gatunków wędlin, mięs, parówek i konserw. Nie zaleca się także spożywania jasnego pieczywa pszennego oraz oczyszczonych kasz, gdyż zawierają one małe ilości wartościowych składników odżywczych. Pacjenci z Hashimoto winni ograniczyć spożywanie surowych warzyw kapustnych. Dlaczego? Ponieważ zawierają one substancje wolotwórcze. Obróbka termiczna (np. gotowanie) pozwala się ich pozbyć, stąd też produktów tych nie trzeba od razu wykluczać z diety.

Na diecie w chorobie Hashimoto nie zaleca się spożywania nabiału. Wszystko dlatego, że zawarty w nim tłuszcz może hamować syntezę hormonów tarczycy. Dodatkowo w przypadku nietolerancji laktozy koniecznie trzeba odstawić mleko oraz produkty mleczne. Dieta w chorobie Hashimoto zakłada również rezygnację z napojów alkoholowych. Wysokoprocentowe trunki przyczyniają się do zwiększenia stanu zapalnego w organizmie, co jest bardzo niebezpieczne.

 

 [product id="6720, 6846, 9775"]

 

Przewlekłe zapalenie tarczycy a gluten

Wiele osób zastanawia się, czy chorując na chorobę Hashimoto lub niedoczynność tarczycy może spożywać gluten. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od tego, czy nasz organizm go toleruje. Jeśli pacjent poza Hashimoto nie ma stwierdzonej celiakii, alergii bądź nadwrażliwości na gluten, nie musi wdrażać specjalnej diety bezglutenowej. Natomiast, w przypadku, gdy zmaga się z takim schorzeniem, niezbędna będzie zmiana nawyków żywieniowych. Z jadłospisu należy wykluczyć pszenicę, jęczmień, żyto oraz owies.

Produkty zawierające gluten można zastąpić tymi, które naturalnie go nie zawierają. Zaliczamy do nich:

  • kukurydzę,
  • kaszę jaglaną,
  • amarantus,
  • kaszę gryczaną,
  • oczyszczony owies,
  • ryż,
  • proso,
  • soję,
  • maniok.

 

Podsumowanie

Jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Najczęściej diagnozowana jest u kobiet w dojrzałym wieku. Nieco rzadziej dotyka mężczyzn i dzieci. Przyczyny występowania tej przypadłości mogą być różne. Z reguły ma to związek z predyspozycjami genetycznymi lub czynnikami środowiskowymi. Leczenie przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy odbywa się na dwa sposoby - poprzez wdrożenie odpowiednich leków i diety. Produkty dozwolone na diecie Hashimoto mają za zadanie wspomóc prawidłową pracę tarczycy, wyciszyć toczący się w organizmie stan zapalny oraz ułatwić przyswajanie leków. Osoby ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto powinny jej przestrzegać, by cieszyć się znakomitym samopoczuciem i zdrowiem!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium