Dieta ubogoresztkowa — na czym polega? Co jeść?
Dieta ubogoresztkowa to jedna z diet leczniczych, którą musimy zastosować m.in. podczas chorób jelit i po niektórych operacjach ginekologicznych. Nie jest to sposób na odchudzanie, nie możemy wprowadzać tak restrykcyjnego jadłospisu na co dzień, ze względu na to, że jest to dieta niskobłonnikowa. Kiedy więc możemy, a nawet powinniśmy stosować dietę ubogoresztkową? Jakie produkty należy spożywać, a jakie są zakazane? Sprawdź koniecznie!
Czym jest dieta ubogoresztkowa?
Dieta ubogoresztkowa jest uboga w błonnik i nie obciąża układu pokarmowego, a dzięki temu oszczędza nasze jelita. W przypadku niektórych schorzeń błonnik działa zbyt drażniąco na układ pokarmowy, w tym na błonę śluzową jelit. Co więcej, może spowodować zaostrzenie choroby oraz utrudnić nam prawidłową przemianę materii, dlatego w niektórych sytuacjach, błonnik pokarmowy musi zostać ograniczony w diecie do minimum.
Kiedy nasz organizm jest w pełni zdrowy, potrzebuje większej ilości błonnika pokarmowego, który jest niezwykle wskazany w codziennej diecie i chroni nas przed różnymi schorzeniami (m.in. przed uchyłkowatością jelit, różnego rodzaju polipami, hemoroidami, a nawet nowotworami). Duża zawartość błonnika pokarmowego w diecie wiąże wodę, a to odpowiednio wpływa na objętość kału i pozwala w łatwy sposób pozbyć się resztek z organizmu. Błonnik występuje m.in. w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach (przede wszystkim w skórce), orzechach, roślinach strączkowych i różnych nasionach.
Dieta niskobłonnikowa zalecana jest w chorobach układu pokarmowego i wtedy, gdy nasze narządy wracają do zdrowia. Wprowadzanie dużej ilości błonnika, który działa drażniąco na błony śluzowe jelit, pobudza perystaltykę oraz powoduje szybszą przemianę materii, jest niewskazane w niektórych chorobach i okresach rekonwalescencji.
Dla kogo przeznaczona jest dieta niskobłonnikowa?
Dieta ubogoresztkowa polecana jest osobom, które borykają się z problemami od strony układu pokarmowego. Stosowana powinna być w przypadku, gdy pacjent cierpi na choroby zapalne jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub pomocniczo w przypadku zespołu jelita drażliwego, w stanach zapalnych jelita cienkiego i w chorobie Leśniowskiego-Crohna.
Stosować ją powinny osoby cierpiące na niektóre rodzaje nowotworów oraz wrzody, a czasami również po operacjach ginekologicznych, w tym po operacji radykalnego wycięcia sromu. Dieta niskobłonnikowa może być pomocna także w przewlekłym zapaleniu trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz u osób cierpiących na kamicę nerkową. Dietę taką stosuje się również przed kolonoskopią.
Nie należy samodzielnie wprowadzać diety ubogoresztkowej. Decyzję o rozpoczęciu takiego sposobu odżywiania podejmujemy wraz z lekarzem prowadzącym.
Dieta ubogoresztkowa — zasady
Potrawy, które spożywamy w diecie ubogoresztkowej, powinny być lekkostrawne i delikatne dla naszego przewodu pokarmowego. Najlepszą metodą obróbki produktów będzie więc gotowanie na parze lub w wodzie. Jeżeli pieczemy produkty, stosujmy do tego odpowiednie rękawy i pergaminy oraz nie używajmy tłuszczu.
Na początku chorób lub stanów zaostrzeń wskazana jest jedynie bardzo słaba herbata oraz napary (np. napar z czarnych jagód). Do jedzenia należy podawać tylko marchwianki i kleiki. Jeżeli u pacjentów nie dochodzi do powstania dolegliwości od strony przewodu pokarmowego, możemy zacząć wprowadzać do diety sucharki, czerstwe bułki oraz ryż. Kiedy objawy chorobowe ustępują, dodajmy do jadłospisu delikatne mięsa (drób, chude ryby) oraz purée ziemniaczane. Na samym końcu dopiero sięgnijmy po owoce i warzywa, jednak pamiętajmy, aby obierać je ze skórek.
Dieta ubogoresztkowa musi być wysokokaloryczna (niektóre dolegliwości mogą przyczynić się do zaburzeń wchłaniania), wysokobiałkowa oraz powinna zawierać mało tłuszczu. Najlepiej spożywać posiłki częściej, ale w mniejszych porcjach, aby nie obciążać chorego już układu pokarmowego.
[product id="3635, 6368, 9439"]
Dozwolone i niedozwolone produkty w stosowaniu diety ubogoresztkowej
Na czym polega dieta ubogoresztkowa? Przede wszystkim na tym, iż dla własnego zdrowia musimy wyeliminować szereg produktów ze swojego jadłospisu.
Jeść możemy m.in. jajka gotowane na miękko, chude mleko oraz chude sery i twarogi, oczyszczone produkty zbożowe, czerstwe, pszenne pieczywo, biszkopty, herbatniki, makarony typu nitki oraz kaszę mannę. Unikać należy smażonych potraw, tłustych serów np. tych typu feta, alkoholu, kawy, śmietany, produktów razowych oraz żytnich, a także grubych rodzajów makaronu. Niewskazane są też grube kasze.
Z tłuszczy dozwolona jest m.in. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i rzepakowy oraz masło. Nie zaleca się stosowania smalcu, słoniny i margaryny. Wyeliminować powinniśmy tłuste ryby i konserwy. Zamiast tego do diety wprowadźmy dorsza, sandacza, szczupaka i pstrąga.
Bez obaw możemy jeść chude mięsa np. kurczaka bez skóry, indyka lub cielęcinę. Nie spożywajmy natomiast wieprzowiny, kaczki czy gęsi. Unikajmy też tłustych gatunków szynki, wybierajmy te z kurczaka lub indyka. Do obiadu nie jedzmy frytek, postawmy na gotowane ziemniaki. Zrezygnujmy z soków owocowych lub pijmy je w formie rozcieńczonej. Z diety wyeliminuj również napoje gazowane.
Warzywa i owoce przed spożyciem obierz ze skórek. Możesz jeść m.in. gotowaną marchewkę, pomidora oraz przeciery z bananów, przetarte owoce jagodowe oraz morele. Taka obróbka zmniejsza ilość błonnika w pożywieniu. Zrezygnuj z roślin strączkowych, rzodkiewki i kalafiora. Niewskazane są również inne warzywa wzdymające, a także grzyby. Nie jedz również gruszek, czereśni oraz pestek słonecznika, dyni i migdałów.
W diecie ubogoresztkowej stosuje się bardzo łagodne przyprawy, np. w postaci koperku. Nie powinniśmy używać pieprzu, czosnku, chilli czy musztardy, ponieważ mogą przyczynić się do podrażnienia przewodu pokarmowego. Nie sięgajmy po słodycze. Ciasta czy torty mogą skutecznie podrażnić nasz układ pokarmowy. Jeżeli mamy ochotę na deser, wybierzmy wafle, dżem lub kisiel.
Zdrowa osoba powinna dbać o odpowiednie zawartości błonnika w pożywieniu. Dieta lecznicza przeznaczona jest natomiast dla osób cierpiących na różnego rodzaju choroby lub stany zapalne. Dietę ubogoresztkową powinniśmy stosować tylko wówczas, gdy mamy do tego wskazania zdrowotne i zawsze róbmy to dopiero po konsultacji z lekarzem. Pamiętajmy, że dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą.