Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Jak samodzielnie zrobić jogurt naturalny? 0
Jak samodzielnie zrobić jogurt naturalny?

Domowy jogurt - przepis, zalety

Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, jest bogatym źródłem białka, wzmacnia naszą odporność, a żywe kultury bakterii doskonale sprawdzają się podczas antybiotykoterapii - to tylko nieliczne z zalet jogurtu naturalnego. Decydując się na jego zakup, najlepiej wybrać ten z najprostszym składem, niezawierający ulepszaczy. Natomiast jeśli dysponujemy odrobiną czasu, warto zrobić jogurt naturalny w domu. Sposób jest niezwykle łatwy i prosty. Sprawdź!

Domowy jogurt naturalny - zalety

Jogurt naturalny otrzymujemy na drodze fermentacji mlekowej. Jest znacznie lepiej przyswajany przez nasz organizm niż zwykłe mleko. Ponadto, to świetne źródło białka, witamin oraz soli mineralnych. Zawiera więcej wapnia niż mleko, a dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego, jest naturalnym probiotykiem. Regularne spożywanie przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania jelit oraz zapewni nam odpowiedni poziom wapnia we krwi. Co więcej, jogurt naturalny jest bogaty w witaminę A oraz B, a także cynk, potas, jod i fosfor.

Jak zrobić domowy jogurt?

Do produkcji jogurtu w domu można użyć jogurtownicy lub thermomixu, ale poradzimy sobie także bez tych sprzętów. Do wykonania możemy wybrać mleko krowie, kozie jak i owcze, a nawet roślinne! Używając mleka krowiego, pamiętajmy, aby nie wybierać mleka niepasteryzowanego. Ponadto, im większa zawartość tłuszczu, tym nasz jogurt będzie gęstszy. Jogurty o mniejszej zawartości tłuszczu będą kremowe, ale ich konsystencja nie jest już tak zwarta. To, jaki rodzaj jogurtu przygotujemy, zależy od naszych gustów smakowych.

Składniki:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego lub mleka UHT (to drugiej jest mniej wartościowe, ale też można go użyć).
  • Zakwaska do robienia jogurtu (można też użyć gotowego jogurtu - 1/4 szklanki jogurtu na 1 litr mleka).
  • Niekiedy dla zagęszczenia dodaje się też mleko w proszku, jednak nie jest to element konieczny. Zastosowanie mleka w proszku zmienia nieco smak.

Przepis:

Wyparz naczynie, w którym będziesz przygotowywać jogurt. Wlej całe mleko i podgrzej do temperatury 40 stopni - 45 stopni. Teraz przejdź do zaszczepiania mleka bakteriami. Do ciepłego mleka dodaj zakwaskę lub jogurt. Dokładnie wymieszaj. Zaszczepione już mleko przelej do słoiczków i dobrze zakręć. Przenieś całość w ciepłe miejsce i pozostaw na 8 godzin, czasami proces wymaga więcej czasu, nawet do 12 godzin (temperatura ok. 40 stopni - kontroluj temperaturę w tym czasie, aby nie doszło do ostygnięcia). Tak wykonany domowy jogurt naturalny można umieścić w lodówce na kilka godzin, powinien jeszcze trochę zgęstnieć. Najlepiej robić jogurt wieczorem, a do śniadania będzie jak znalazł!

jogurt z owocami

Aby utrzymać temperaturę w procesie fermentacji, dobrym pomysłem będzie szczelne owinięcie słoiczków kocem i umieszczenie blisko ciepłego grzejnika, możesz włożyć je również do piekarnika, który nagrzejesz do 50 stopni i wyłączysz (zostaw tylko włączoną żarówkę) lub użyć jogurtownicy, thermomixu, termosu albo też lodówki turystycznej z ciepłym wkładem (np. słoiki z ciepłą wodą). Co więcej, urządzenia typu thermomix często mają wgrane już przepisy, dlatego kiedy masz wykupioną subskrypcję, bardzo łatwo zrobisz jogurt. Jeżeli planujemy częściej sięgać po przepisy z zastosowaniem domowych jogurtów, można też zastanowić się nad zakupem jogurtownicy. Znacznie ułatwi nam to zadanie i zaoszczędzi czasu.

Czy warto zrobić jogurt z użyciem zakwasków?

Do domowego jogurtu najlepiej wybrać starter, który zawiera odpowiednio dobrane szczepy. Wtedy będziesz wiedzieć, z jakimi kulturami bakterii masz do czynienia i czego możesz się po nich spodziewać (np. wzmocnienia odporności czy odbudowy mikroflory jelit). Przykładowym starterem są właśnie zakwaski, które doskonale sprawdzają się do jogurtów. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Co ważne, nie musisz startera kupować do każdego jogurtu naturalnego, jaki chcesz zrobić. Otrzymanym już produktem możesz spokojnie zaszczepić kolejną porcję.


 

KUP W NASZYM SKLEPIE

   


 

 

Wegański domowy jogurt

Jogurty możesz również robić z mleka roślinnego. W tym przypadku także potrzebujesz żywych kultur bakterii jogurtowych, które kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. Bakterie zainicjują cały proces fermentacji oraz przyczynią się do zmiany konsystencji. Co więcej, jogurtem roślinnym możemy zastąpić zwykły, tradycyjny nie tylko wtedy, kiedy nie jemy produktów pochodzenia zwierzęcego - odpowiedni będzie również dla każdego, kto nie toleruje laktozy lub chce spróbować nowych smaków.

wegański jogurt

Do przygotowania porcji tego typu jogurtów potrzebujesz:

  • 0,5 l mleka kokosowego, owsianego, sojowego lub innego roślinnego,
  • pół opakowania żywych kultur bakterii (zakwaska),
  • łyżka cukru (dla lepszego wzrostu bakterii).

Przygotowanie:

Wystarczy podgrzać mleko tak, aby osiągnęło temperaturę 40 stopni. Następnie mleko należy wymieszać z łyżką cukru. Później mieszamy kultury bakterii z mlekiem i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 8 godzin do 12 godzin. Również kontrolujemy temperaturę (najlepiej przygotować do tego termometr), aby całość nie wystygła. Gotowy jogurt należy przechowywać w niskiej temperaturze (przez kolejne 8 godzin, aby się zsiadł) i spożyć w ciągu tygodnia.

Jogurt naturalny w kosmetyce

Domowy jogurt naturalny ma również wiele zastosowań w kosmetyce. Maseczka z jogurtem naturalnym doskonale nawilża skórę, reguluje wydzielanie sebum, koi trądzik, a także działa łagodząco. Co więcej, walczy z przebarwieniami oraz przesuszeniem skóry. 

Domowy jogurt naturalny (ok. 90 ml) wystarczy wymieszać z dwiema łyżeczkami miodu i dwiema łyżeczkami oliwy. Całość nałożyć na twarz i pozostawić na 15 minut. Po upływie czasu dokładnie zmyć. Taka maseczka wykonywana raz w tygodniu z pewnością poprawi kondycję Twojej skóry.

składniki do zrobienia maseczki na twarz

Jogurt naturalny daje również ukojenie skórze po poparzeniach słonecznych. Wystarczy na poparzoną skórę nanieść jogurt i pozostawić na ok. 15 - 20 minut, a następnie spłukać chłodnym strumieniem wody. Zawarte w jogurcie aminokwasy przyspieszają regenerację skóry. 

Warto również skorzystać z masek z jogurtu na skórę głowy. Doskonale radzi sobie w walce z łupieżem. Gęsty jogurt w niewielkiej ilości należy rozprowadzić po skórze głowy i pozostawić na godzinę. Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie dobrze poradzą sobie z bakteriami patogennymi.

Częste błędy popełniane podczas produkcji domowego jogurtu

Aby mieć pewność, że jogurt nam wyjdzie, trzeba dobrze wyparzyć naczynie, w którym będziemy mieszać składniki. Wszystko po to, aby nie namnażać złych bakterii. Dodatkowo startera nie możemy dodawać do gorącego mleka. Spowoduje to zabicie bakterii, które miały zakwasić całość. Do produkcji możemy użyć i mleka pasteryzowanego i UHT, jednak to pierwsze jest bardziej polecane. Mleko niepasteryzowane nie pozwala namnożyć się bakteriom jogurtowym. 

Co więcej, jednego jogurtu można użyć do zaszczepienia maksymalnie trzech do czterech kolejnych. Korzystając ciągle z tego samego jogurtu, niektóre bakterie mogą zdominować inne, co zaburzy powstawanie kolejnej porcji. Należy unikać również żeliwnych i aluminiowych naczyń, ponieważ mogą wchodzić one w reakcje z kwaśnymi produktami.

Do czego użyć jogurtu domowego?

Gęsty, pyszny jogurt może być doskonałym składnikiem sałatek lub sosów i dipów. Można dodać do niego płatki owsiane, granolę lub owoce i uzyskać pyszne śniadanie. Będzie także świetnym i zdrowym dodatkiem do zabielania zup. Dobrym pomysłem jest zrobienie lodów na bazie jogurtu. Wystarczy zblendować ulubione owoce lub inne dodatki z jogurtem i zamrozić, pamiętając o przemieszaniu całości co kilka godzin. Takie rozwiązanie będzie świetne na gorące dni. 

Możemy również zrobić pyszny i zdrowy koktajl na bazie jogurtu. Zblendowanie ulubionych owoców i naturalnego jogurtu to bardzo wartościowy i bogaty w witaminy posiłek (warto dodać banana, dobrze sprawdzi się w zastępstwie cukru). Jeżeli zrobisz większą porcję, przechowuj ją w niskiej temperaturze. Jogurt naturalny będzie także świetnym dodatkiem do ciast, naleśników i różnego rodzaju placuszków. Wystarczy dodać do ciasta naleśnikowego odrobinę jogurtu lub użyć jogurtu zamiast mleka.

pancakes

Do zrobienia mięciutkich i delikatnych pancake’ów potrzebujemy:

  • 400g jogurtu,
  • półtorej szklanki mąki pszennej lub owsianej,
  • jajko,
  • szczypta soli i szczypta cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Białko ubij na sztywno. Dodaj żółtko z jogurtem oraz cukrem i wymieszaj z pianą. Następnie dodaj mąkę oraz proszek. Wszystko dokładnie połącz. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na średnim ogniu po obu stronach. Podajemy z owocami i syropem klonowym. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium