Producenci

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

10.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

12.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

15.99 zł

Darmowa dostawa od 279 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Opcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do
Nowość
Super Oferty

Bulgur

Kasze Bulgur

Kasze bulgur doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, sałatek oraz zup. Stanowi ona jeden z podstawowych składników codziennej diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Nad Wisłą w dalszym ciągu nie jest ona tak popularna, niemniej jednak coraz więcej osób przekonuje się do tego produktu. 

Czym jest kasza bulgur?

Kaszą bulgur nazywa się kaszę uzyskaną z twardej pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Ma kremowo-żółty kolor i charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i zapachem. Kasza bulgur występuje w trzech rodzajach:

  • drobnoziarnistej
  • średnioziarnistej
  • gruboziarnistej

Przygotowanie kaszy bulgur różni się w zależności od wybranej odmiany.

Kasza bulgur może znaleźć zastosowanie do przyrządzenia praktycznie każdej potrawy od przystawek, po dania główne, a nawet desery. Można z powodzeniem zastępować nią ryż, czy kuskus.

Kasza bulgur zawiera cenne wartości odżywcze i ma liczne właściwości zdrowotne. Jest cennym źródłem m.in. magnezu, żelaza, czy potasu, a także zawiera błonnik i kwas foliowy. Zawiera witaminy z grupy B i minerały. Kasza bulgur jest polecana przez dietetyków, bowiem jej składniki nie tylko korzystnie wpływają na zdrowie, ale także jest zdrowsza od kasz na bazie zwykłej pszenicy. Warto więc sięgać po produkty na bazie pszenicy durum jak bulgur.

Wartości odżywcze kaszy bulgur

Jedną z podstawowych zalet ekologicznej ekologicznej kaszy bulgur jest to, iż powstaje ona wyłącznie z ziaren nieoczyszczonych.

100 gram suchej, pszenicznej bulgur to około 340 kcal, około 4,5 g błonnika, około 11 g białka, około 65 g węglowodanów oraz około 1,5 g tłuszczy. Warto nadmienić, iż w porównaniu z innymi kaszami pszennymi wypada najlepiej, albowiem cechuje się najniższym indeksem glikemicznym, jest najmniej kaloryczna.

W jej składzie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chrom, żelazo; witaminy (głównie witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B5), błonnikkwas foliowy oraz antyoksydanty (m.in. kwas galusowy).

Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz magnezu kasza ta wspomaga pracę układu nerwowego. To pirydoksyna odpowiedzialna jest za syntezę aminokwasów i neuroprzekaźników (np. serotoniny i tryptofanu). Przyczynia się do podniesienia sprawności umysłowej, jak również poprawy nastroju.

Poleca się ją wszystkim osobom uczącym się, studiującym, a także pracującym umysłowo. Współcześnie często jesteśmy zabiegani, przez co coraz mniej czasu mamy na odpoczynek, a więcej dotyka nas sytuacji stresowych. Nie jest to korzystne dla naszego zdrowia, jednak ciężko całkowicie to wyeliminować. Dlatego tak istotnym jest, aby do swojej diety włączać jak najwięcej produktów, które pomagają nam poprawić samopoczucie.

Kasza bulgur w kuchni

Kuchnie takie jak arabska, turecka, perska i izraelska, czyli kuchnie Bliskiego Wschodu są w Europie bardzo popularne. Wielu Europejczyków uwielbia smak kuchni orientalnej i jej wyśmienitych potraw, wśród których wymienić można, chociażby: falafelhummustabbouleh czy pilaw. Tabbouleh oraz pilaw należą do klasycznych potraw kuchni bliskowschodniej, której podstawą jest właśnie kasza bulgur. Obydwa dania są pyszne i nieskomplikowane.

Pilaw przyrządza się wprawdzie głównie na bazie ryżu (potrawa ta jest bardzo popularna w Azji Środkowej i na Bałkanach), lecz w krajach takich jak: Armenia, Syria oraz Turcja bardzo często ryż zastępuje się kaszą bulgur.

Przyrządzić można ją zarówno na słodko, jak i słono. Z uwagi na swój wyrazisty smak ekologiczna kasza bulgur doskonale komponuje się między innymi z warzywami (pieczarkami, pomidorami, marchewką, cebulą, papryką, pietruszką), jak również z mięsem. Kaszę gruboziarnistą dodajemy zwykle do dań głównych, natomiast kasza drobnoziarnista sprawdzi się jako dodatek do zup i farszów. Na słodko kasza fantastycznie smakuje wraz z mlekiem, miodem oraz bakaliami. Można do tego dodać ulubione owoce.

Ekologiczną kaszę bulgur przygotowuje się w proporcjach – na 1 szklankę produktu potrzeba 2 szklanek wody.

Jeśli przygotowywać będziemy taką ilość, to do garnka należy wsypać kaszę, następnie zalać ją lekko osoloną wodą i gotować przez około 8-10 minut. Po tym czasie warto sprawdzić czy kasza jest miękka, albowiem proces ten może nieco się wydłużyć.

Bulgur stanowił podstawowy składnik diety krajów arabskich od tysięcy lat. Dziś i Ty możesz skorzystać z właściwości smakowych i zdrowotnych tej wyjątkowej kaszy. Używaj ugotowanej kaszy bulgur we wszystkich trzech odmianach w swojej kuchni. Pokochasz kaszę bulgur! Sprawdź naszą ofertę!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium