Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
15,49 zł
Cena regularna:
16,19 zł
Kasza orkiszowa
Kasze orkiszowe doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, sałatek oraz zup. Produkty z tej kategorii odnajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością "Delikatesy z Natury".
Orkisz to starożytne zboże, które, choć pochodzi z południowej Europy, było szeroko uprawiane w Europie. Jego popularność spadła w XIX wieku, ale teraz powraca jako zdrowa żywność. Kasza orkiszowa to bogate w składniki odżywcze pełne ziarno, które ma wysoką zawartość białka i orzechowy smak.
Co to jest orkisz?
Orkisz to rodzaj ziarna, które jest spokrewnione z pszenicą, jęczmieniem i żytem. Orkisz jest uważany za odrębny rodzaj pszenicy. Ponieważ są bliskimi krewnymi, orkisz i pszenica mają podobne profile żywieniowe, a obie zawierają gluten. Orkiszu powinny zatem unikać osoby chore na celiakię lub osoby stosujące dietę bezglutenową.
Kasza orkiszowa właściwości
200 gramów ugotowanego orkiszu posiada:
- kaloryczność na poziomie około 250 kcal,
- prawie 11 gramów białka
- 1,7 g tłuszczu
- 51 g węglowodanów
- 7,5 g błonnika pokarmowego, który zapewni uczucie sytości,
- 92% dziennego zapotrzebowania na mangan,
- 23% dziennego zapotrzebowania na fosfor,
- 31% dziennego zapotrzebowania na niacynę,
- 23% dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 22% dziennego zapotrzebowania na cynk,
- 18% dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Dodatkowo orkisz zawiera miedź, selen oraz witaminy B1. Jak większość pełnych ziaren, jest również wysokowęglowodanowy i stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Kasza orkiszowa posiada zdolność do usuwania wolnych rodników oraz ma właściwości antyoksydacyjne. Kaszę orkiszową powinny spożywać osoby, które chcą wzbogacić swoją dietę o błonnik pokarmowy, który jest silnie związane z pozytywnymi wynikami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2.
Spożywanie całych ziaren:
- zmniejsza ryzyko pojawienia się udaru mózgu,
- zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby serca,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego
Pomimo korzyści zdrowotnych wynikających z pełnych ziaren, orkisz może być szkodliwy dla niektórych osób. Dotyczy to tych, którzy mają celiakię lub inne formy nietolerancji glutenu, lub mają zespół jelita drażliwego. Gluten to nazwa dla mieszaniny białek gliadyny i gluteniny znajdujących się w ziarnach takich jak pszenica, orkisz, jęczmień i żyto.
Kasza orkiszowa posiada niski lub średni indeks glikemiczny. Kasza orkiszowa niegotowana ma 45 a gotowana 63.
Jak spożywać kaszę orkiszową?
Możesz dodać orkisz do swojej diety jako całe ziarno lub w mące orkiszowej. Jeśli używasz całych ziaren, pamiętaj, aby je dokładnie umyć i namoczyć przez noc. Ziarna wchłoną wodę, dzięki czemu orkisz będzie łatwiejszy do strawienia. Możesz wtedy użyć ich jako zamiennika innych węglowodanów, takich jak ryż czy ziemniaki, w wielu potrawach. Kilka popularnych pomysłów to orkiszowe risotto lub orkiszowe buliony i gulasze. Wykorzystanie kaszy orkiszowej w polskiej kuchni jest szerokie. Cenne wartości odżywcze oraz niski indeks glikemiczny, sprawia, że kasza orkiszowa jest doskonałym źródłem białka.
Łatwo jest również zastąpić mąkę orkiszową mąką pszenną w większości przepisów, ponieważ są one bardzo podobne. Jeśli pieczesz, możesz zastąpić około połowy swojej zwykłej mąki mąką orkiszową i uzyskać podobny rezultat.
Mąkę orkiszową kupisz także w naszym sklepie ze zdrową żywnością.