Producenci

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

10.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

12.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

15.99 zł

Darmowa dostawa od 279 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Fasola

Fasola Adzuki 500g - Targroch Fasola Adzuki 500g - Targroch
Producent: Targroch
Cena:

8,99 zł

zobacz więcej
Fasola Gotowana 320g - A to dobre! Fasola Gotowana 320g - A to dobre!
Producent: A to dobre
Cena:

5,99 zł

zobacz więcej

Fasola

Fasola to roślina strączkowa zaliczana do rodziny bobowatych do której należą również między innymi ciecierzyca, groszek, kozieradka, soja, czy soczewica. Stanowi niezwykle bogate źródło roślinnego białka. Strąki fasoli posiadają działanie przeciwutleniające walcząc z nadmiarem wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki przyspieszają starzenie się organizmu i mogą przyczynić się do występowania chorób nowotworowych. Strąki chronią również wątrobę i przeciwdziałają chorobom diabetologicznym jako iż korzystnie wpływają na regulację poziomu insuliny. Fasola posiada ponadto funkcje moczopędne oraz pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Fasola występuje w rozmaitych kształtach i kolorach. To doskonały zamiennik mięsa dla wegetarian pomimo faktu, iż białko zawarte w fasoli nie zawiera wszystkich aminokwasów, które ma w sobie białko zwierzęce. Nasiona fasoli zawierają witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także fosfor i magnez. Ponadto stanowi dobre źródło potasu, karotenu, wapnia i żelaza. Z tego powodu fasola biała jest produktem, który powinien znaleźć się m.in. w diecie osób borykających się z anemią oraz kobiet w ciąży. Dostarcza również cennych kwasów tłuszczowych efektywnie redukujących poziom złego cholesterolu. Fasola jest rośliną strączkową często dodawaną do zup, duszonych potraw, mięs i sałatek.

Fasola występuje w licznych odmianach - najpopularniejsze z nich to:

Fasola biała

Ta popularna fasola, pomimo faktu iż gotuje się bardzo długo, warto aby znalazła się w każdej kuchni. Może stanowić bazę słynnej fasolki po bretońsku, past, pasztetów jak również ciast. Z fasoli można zrobić naprawdę wszystko! Fasola posiada dużo kwasu foliowego, żelaza, magnezu, miedzi i manganu.

Fasola czerwona

Fasola czerwona sprawdzi się do dań meksykańskich, wszystkich potraw jednogarnkowych, pasztetów i kotlecików, dzięki niej można też przygotować przepyszne brownie. Witaminy z grupy B, magnez oraz żelazko jak również korzystne proporcje kwasów omega-3 i omega-6 - wszystko to odnajdziemy w czerwonych fasolkach!

Fasola czarna

Ziarenka czarnej fasoli są bardzo uniwersalne. Czarną fasolę można wykorzystywać je do past, zup, sałatek oraz rozmaitych dań warzywnych. Wyróżniają się one wysoką zawartością antyoksydantów. Czarna fasola zawiera ich kilkadziesiąt razy więcej niż fasola biała, co pomaga chronić organizm przed chorobami i korzystnie wpływa na procesy przeciwdziałające przedwczesnemu starzeniu. Potrawy przygotowane na bazie tej rośliny strączkowej bogate w składniki odżywcze oraz zapewnią uczucie sytości na długo.

Fasola adzuki

Fasola adzuki najczęściej wykorzystywana jest do dań kuchni azjatyckiej. Jej ziarenka posiadają kolor zbliżony do fasoli kidney, jednak są od nich mniejsze, różnią się ponadto smakiem. Fasola adzuki posiada lekko orzechowy smak, dlatego często jest wykorzystywana jako składnik deserów. Sprawdza się również jako składnik różnego rodzaju dań wytrawnych. Odznacza się ona niższą kalorycznością w porównaniu z innymi rodzajami fasoli dlatego jest doceniana przez osoby stosujące diety odchudzające. Zawiera również sporą dawkę kwasu foliowego i żelaza, a także inne witaminy i sole mineralne.

Fasola mung

Fasola mung to niezwykle ceniona roślina strączkowa. Te drobne zielone ziarenka stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka, antyoksydantów, witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także licznych soli mineralnych m.in. żelaza, wapnia, cynku i magnezu. Fasola mung posiada delikatny, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z daniami orientalnymi. Sprawdza się także jako baza past, dodatek do curry, kotletów oraz składnik zup.

Fasola pinto

Fasola pinto wyróżnia się charakterystycznym, niejednolitym kolorem i ciekawie wyglądającymi charakterystycznymi plamkami. Stanowi świetny dodatek do sałatek, zup i jednogarnkowców. Idealnie pasuje również do potraw pikantnych i wytrawnych. Podobnie jak inne rodzaje fasoli pomaga zaspokoić zapotrzebowanie w białko, a także witaminy z grupy B oraz mikro i makroelementy.

Każdy, kto chce jeść zdrowo i smacznie, powinien zapoznać się z propozycjami w tej kategorii. Zachęcamy do zakupów!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium