Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Indyjski Sos Balti 450g - Patak's
Opis
Indyjski Sos Balti 450g - Patak's
Opis produktu
Indyjski Sos Pomidorowy Balti marki Patak's to aromatyczna i cudowna mieszanka subtelnych przypraw połączonych z dodatkiem papryki i kolendry w stylu indyjskim Balti, które nadają sosowi lekko słodkiego smaku. Balti to typowe danie British Indian Restaurant, czyli przepis kuchni brytyjskiej, inspirowany orientalnymi smakami. Balti to jeden z kulinarnych symboli Birmingham. Sos jest szybki w przygotowaniu, jego charakterystycznym składnikiem jest olej roślinny. Sos Balti podaje się w wersji wegetariańskiej, z warzywami, a także z rybą, owocami morza i mięsem bez kości.
Indyjski Sos Pomidorowy Balti może nam służyć do:
- Potraw Kuchni Indyjskiej
- Różnych dań z ryżem
- Serwowania jako dip
Masa netto: 450g
Składniki
Woda, pomidory (14%), czerwona i zielona papryka (5%), olej rzepakowy, suszona cebula, skrobia modyfikowana kukurydziana, mielone przyprawy (2%) (przyprawy, kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz), cukier, pasta pomidorowa, czosnek, sól, imbir, kwasy (kwas mlekowy, kwas octowy), zagęszczony sok z cytryny, kruszony czarny pieprz, kruszone nasiona kolendry, ekstrakt z papryki, nasiona kopru, suszony liść kolendry, suszone kruszone papryczki chilli, suszony liść kozieradki.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 346 kJ / 83 kcal |
Tłuszcz | 5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 7,8 g |
w tym cukry | 4,2 g |
Białko | 1,1 g |
Sól | 0,76 g |
Sposób użycia
Doskonały do posmarowania Pieczywa Naam a także dodatek do rozmaitych potraw z ryżem.
Przykładowy przepis: Wegetariańskie curry z dynią w Indyjskim Sosie Pomidorowym Balti
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
- 1 ziemniak
- 200g dyni piżmowej
- 100g bakłażana
- 450g sosu pomidorowego Patak's Balti
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 100g cebuli
- 200g czerwonej papryki
- 100g cukinii
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ziemniak obierz i wraz z oczyszczoną cukinią pokrój w kostkę. Dynię obierz i po usunięciu nasion pokrój w kostkę.
- Ziemniaki, cukinię, dynię wymieszaj z 2 łyżkami oleju w dużej brytfance. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut.
- Przygotuj sos: cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień na małej ilości oleju (w razie potrzeby dolej odrobinę wody). Dołóż sos pomidorowy Patak's Mild Curry, gotuj ok. 3 minut, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
- Do sosu dodaj upieczone warzywa, pokrojoną na małe kawałki paprykę i cukinię. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż będą półmiękkie. Przed podaniem potrawę udekoruj kolendrą. Smak potrawy świetnie uzupełni ugotowany na sypko ryż lub Chlebek Naan.
Kulinarne inspiracje: Zamiast kurczaka możesz także użyć krewetki, inne rodzaje mięsa lub warzywa. Pamiętaj, aby odpowiednio dostosować czas gotowania do użytych składników.
Informacja alergenna
Produkt może zawierać orzechy i orzechy ziemne. Produkt odpowiedni dla wegetarian.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Wielka Brytania |
Wegetariański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt wegetariański | Tak |
Dystrybutor | AB Foods Polska Sp. z o.o, ul. Przemysłowa 2, 67-100 Nowa Sól |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.