Jarmuż - wszystko, co musisz wiedzieć
Jarmuż to bez wątpienia jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jego spożywanie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy C i K, które mają niebagatelny wpływ na zdrowie całego organizmu. Ponadto zawiera magnez, żelazo, cynk i fosfor, a także spore ilości błonnika oraz białka. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma jarmuż? Jak przyrządzać jarmuż? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Co to jest jarmuż?
Jarmuż to warzywo należące do rodziny kapustowatych. Jego cechą charakterystyczną są długie, zielone lub zielono-fioletowe, pomarszczone liście. Jarmuż jest rośliną dwuletnią. W starożytności uprawiany był nie tylko w celach ozdobnych, ale i pokarmowych. Co ciekawe, jarmuż nie występuje w warunkach naturalnych, a tylko i wyłącznie hodowlach. Główne obszary upraw znajdują się w Europie (środkowej i północnej), Ameryce Północnej i Azji. Jarmuż wyróżnia się wysoką odpornością na choroby oraz działanie szkodników.
Jarmuż jest chętnie spożywany na całym świecie - zwłaszcza w krajach skandynawskich, gdzie występują idealne warunki do jego uprawy. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ma delikatny smak - podobny do większości roślin kapustnych. Można go jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej. Sezon na jarmuż trwa od początku jesieni do początku zimy. Najlepiej smakują delikatnie zmrożone liście.
Jarmuż - właściwości zdrowotne
Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw na całym świecie. Nie bez powodu należy do grupy superfoods. Roślina ta odznacza się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jarmuż zawiera przede wszystkim witaminę K, która zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego oraz kostnego. Jest także skuteczna w profilaktyce chorób nowotworowych (zwłaszcza raka wątroby, piersi, jajników oraz woreczka żółciowego). W jarmużu znajdziemy także witaminę C. Oprócz tego, że wspiera ona układ odpornościowy, jest silnym przeciwutleniaczem. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia skóry. Nie sposób nie wspomnieć, iż jarmuż jest zasobny w witaminy z grupy B. Wspomagają one funkcjonowanie układu nerwowego - łagodzą napięcie i stres oraz wprawiają w dobry nastrój. Oprócz tego pomagają w utrzymaniu sprawności umysłowej.
Liście jarmużu obfitują w magnez, żelazo, cynk oraz fosfor. Składniki te m.in wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają rozwój kości, odpowiadają za utrzymanie prawidłowych funkcji intelektualnych oraz chronią przed różnego rodzaju infekcjami. Należy także nadmienić, iż jarmuż zawiera beta-karoten, z którego organizm wytwarza witaminę A. Wpływa ona na jakość widzenia (zapobiegając przy tym kurzej ślepocie). Dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny oraz pozwala zadbać o świetny wygląd włosów, skóry i paznokci.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
- Jarmuż zawiera ogromne ilości witamin i minerałów, niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia.
- Jarmuż jest niskokaloryczny - jedna filiżanka zawiera zaledwie 36 kcal.
- Liście jarmużu zawierają silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozmaitymi chorobami.
- W jarmużu znajdziemy indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów i tym samym zapobiegają nowotworowi piersi, prostaty i wielu innych narządów.
- Jarmuż jest doskonałym źródłem żelaza. Jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na anemię oraz kobietom w ciąży.
- Zawarte w jarmużu składniki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
- Jarmuż wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz oczyszczające.
Jarmuż - przepisy
Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu to doskonała przekąska dla osób, które pragną zdrowo się odżywiać. Są banalnie proste w wykonaniu i smakują naprawdę dobrze. Do ich przygotowania potrzebujemy: kilka świeżych liści jarmużu, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sól.
W pierwszej kolejności oddzielamy liście jarmużu od łodyg. Dokładnie je myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Następnie tniemy liście na mniejsze kawałki (2-3 -centymetrowe). Umieszczamy je w misce, dodajemy oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Możemy także dodać inne przyprawy według uznania - np. słodką paprykę czy chili. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej nasze liście. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Chipsy z jarmużu są bardzo chrupiące i delikatne.
Koktajl z jarmużu
Koktajl to bardzo prosty do przygotowania posiłek. Warto zrobić go wtedy, kiedy brakuje nam czasu. Jarmuż stanowi idealny dodatek do zdrowych i pożywnych napojów. Jak zrobić koktajl z jarmużu? Potrzebujemy sporą garść świeżych liści jarmużu, 1 gruszkę, 1 banana oraz sok z jednej pomarańczy.
Na początek należy sparzyć jarmuż wrzącą wodą, a następnie przelać zimną i zostawić do odcedzenia. Kolejnym krokiem będzie usunięcie twardych łodyżek z liści. Gdy to zrobimy, przekładamy liście do blendera. Gruszkę i banana kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do liści. Pamiętajmy, by z gruszki usunąć gniazda nasienne. Dolewamy sok pomarańczowy i blendujemy. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać więcej soku pomarańczowego bądź wody. Miksturę przelewamy do szklanki i gotowe!
Muffinki z jarmużem
Wiele osób zastanawia się, jak przyrządzić jarmuż? Jak się okazuje, z tego warzywa możemy przyrządzić wiele wyśmienitych potraw. Jedną z nich są muffinki. Do ich wykonania będą nam potrzebne: 50 g liści jarmużu, sok z połowy cytryny, 2 jajka, ok. 120 g cukru, szczypta soli, 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego oraz 100 ml oleju arachidowo-rzepakowego.
Najpierw standardowo myjemy liście jarmużu i usuwamy z nich twarde części. Osuszamy, przekładamy do pojemnika, wlewamy olej oraz sok z cytryny i blendujemy. Następnie wbijamy jaja i cukier. Całość miksujemy. W momencie, kiedy jajka zaczną bieleć, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ponownie wszystko miksujemy na najniższych obrotach. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy około 25 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.