Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Karczochy — czym są, przepisy na dania z karczochów 0
Karczochy — czym są, przepisy na dania z karczochów

Karczochy — czym są, przepisy na dania z karczochów

Karczoch jest jeszcze mało popularnym w Polsce warzywem (z rodziny astrowatych), które ma mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Spożywanie karczochów wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, reguluje pracę wątroby i poziom cholesterolu, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi a także wspomaga proces odchudzania! Co więcej, swoje zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce! Sprawdź jakie właściwości mają karczochy i w jaki sposób je przyrządzić!

Karczoch zwyczajny i hiszpański (kard)

Karczochy pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawia się je w wielu miejscach na świecie. Karczoch osiąga nawet 2 metry wysokości, a wyglądem przypomina osty. W kuchni używa się innych części karczocha zwyczajnego i kardu, dlatego warto je rozróżnić. Jadalnych łodyg dostarcza nam karczoch hiszpański. To jego powinniśmy zbierać od końca lata do momentu wystąpienia pierwszych mrozów. Do 2 tygodni po zbiorach trzymajmy je w ciemnym pomieszczeniu, a to sprawi, że nie będą zbyt wyraziście goryczkowate. Zjadamy ogonki i najbardziej mięsiste nerwy liści nie starszych niż jeden rok. Karczoch hiszpański smakuje świetnie w towarzystwie innych warzyw lub jako dodatek do zapiekanki, jednak w Polsce jest słabo znany.

W przypadku karczocha zwyczajnego najpierw odcinamy łodygi i twarde liście, a następnie czubek kwiatostanu, mniej więcej na wysokości jednej trzeciej rośliny. Kroimy na pół i wykrawamy włochatą część. Wsadzamy karczochy do wody z octem lub cytryną, by nie straciły koloru. Pamiętajmy, że częścią jadalną karczochów jest tylko dno kwiatowe, szczyty pędów rośliny oraz dolne partie listków okrywy. Możemy je dusić, piec i gotować. To doskonały dodatek do sałatki, wytrawnej tarty oraz jako przekąska.

[product id="2913, 7141, 2974"]

Prozdrowotne właściwości karczochów

Właściwości zdrowotne karczochów są dosyć imponujące.

 Karczoch korzystnie wpływa na 

  • kontrolowanie poziomu glukozy we krwi, 
  •  przyczynia się do ograniczenia wchłaniania cukrów, 
  • wspomaga trawienie, 
  • pomaga w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, 
  • przyspiesza proces przemiany cholesterolu w kwasy żółciowe, co z kolei przyczynia się do  wydzielania żółci, 
  • przyspiesza metabolizm lipidów, co czyni go świetnym lekiem hipolipemicznym. 

Karczochy są pomocne w leczeniu zaburzeń trawienia, zespołu jelita drażliwego oraz innych schorzeń związanych z układem pokarmowym i dają uczucie sytości.

Niedawno włoscy naukowcy odkryli, iż za właściwości lecznicze oraz zdrowotne karczocha odpowiada m.in. cynaryna (cynara scolymus). Cynarynie przypisuje się działanie:

  • wspomagające pracę wątroby, osłaniające ją przed działaniem substancji szkodliwych,
  • stymulujące wydzielanie żółci,
  • chroni przed wystąpieniem zmian miażdżycowych oraz zapobiega otłuszczaniu wątroby,
  • utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu (może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent).

Zawarty w składzie karczochów m.in. kwas galusowy (blokuje powstawanie związków rakotwórczych, działa antyseptycznie i redukuje pocenie), kwas kawowy (wykazuje działanie przeciwnowotworowe), niacyna (uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych) i kwas chlorogenowy nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale działają antyoksydacyjne oraz hamują rozwój komórek nowotworowych, a dzięki zawartej inulinie, karczochy mogą być spokojnie spożywane przez diabetyków. Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, a indeks glikemiczny warzywa wynosi tylko 18.

Wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze możemy przypisać karczochom? Zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin i minerałów. Są bogate w witaminę C, E, K, B6 oraz tiaminę, kwas foliowy, ryboflawinę i niacynę. To dobre źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu.

Karczoch będzie odpowiednim produktem dla osób na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny, w 100 gramach produktu znajdziemy tylko 47 kcal.

Karczochy w kosmetyce

Karczochy zawierają cynarynę, która ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, są więc świetną, naturalną alternatywą do pielęgnacji cery trądzikowej. Wyciągi z karczocha są składnikami kosmetyków dedykowanych skórze trądzikowej, ale nie tylko! Karczoch korzystnie wpływa na skórę przy leczeniu łuszczycy, pokrzywki oraz egzemy. Zawarte w roślinie witaminy z grupy B pomagają zapobiec powstawaniu łojotoku skórnego.

maseczka kosmetyczna na twarz

Przeciwwskazania

Karczochy nie powinny być spożywane przez osoby uczulone, nie wolno jeść ich także jeżeli cierpimy na kamicę moczanową lub zdiagnozowano u nas niedrożność dróg żółciowych. Ostrożnie jeść karczochy powinny kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci. Warzywa te czasami mogą wywoływać wzdęcia.

Najlepsze przepisy na dania z karczochów!

Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na dania z karczochów, które z pewnością zagoszczą w Twojej kuchni na stałe!

Pieczone karczochy hiszpańskie z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 2 karczochy hiszpańskie, ogonki pokrojone w ok. 2 cm,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • łyżeczka oliwy.

Sos:

  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz i sól do smaku.

zapiekanka

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy wodę, ocet i dodajemy sól. Karczochy gotujemy w tak przyrządzonym roztworze przez 15 minut. W międzyczasie możemy przygotować sos. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę oraz mleko, mieszamy do uzyskania sosu i doprawiamy solą, pieprzem, a także gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą umieszczamy karczochy i zalewamy całość sosem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Smacznego!

Wytrawna tarta serowa z dodatkiem karczochów zwyczajnych

Składniki:

  • serca karczocha zwyczajnego, 300 g,
  • sól i pieprz do smaku,
  • serek śmietankowy, 200 g,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 żółtko
  • gotowe ciasto francuskie, 2 sztuki.

Przygotowanie:

Karczochy ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowane warzywa zblenduj. Do masy dodaj rozgniecione ząbki czosnku, serek, pieprz i wymieszaj łyżką. Formę do ciasta wysmaruj odrobiną tłuszczu i rozłóż ciasto. Na wierzchu rozprowadź masę, skrop sokiem z cytryny i przyłóż drugim ciastem, dokładnie zlepiając brzegi. Całość nakłuj widelcem w kilku miejscach i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut, obieg góra- dół.

Gotowane karczochy z czosnkiem i natką pietruszki w sosie winegret

Składniki:

  • karczoch zwyczajny, 300 g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sok z całej cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • litr wody,
  • łyżeczka parmezanu tartego do dekoracji,
  • oliwa z oliwek.

Sos winegret:

  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżki musztardy.

Przygotowanie:

Obrane karczochy gotujemy w osolonej wodzie z cytryną przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy zgnieciony czosnek, wrzucamy karczochy i całość smażymy do lekkiego zbrązowienia. Karczocha posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki, skrapiamy sosem winegret i dodajemy starty parmezan.

Szybka sałatka z karczochami z zalewy i serem feta

Składniki:

  • karczochy w zalewie, 1 słoik,
  • ulubiony mix sałat,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki czarnych oliwek z zalewy,
  • świeże liście bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ocet balsamiczny, 2 łyżki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • kostka sera feta, półtłustego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • mała cebula czerwona pokrojona w piórka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy, mieszamy ze sobą i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Karczocha skrapiamy octem balsamicznym i oliwą. Szybka, smaczna sałatka gotowa!

Karczochy po rzymsku

Składniki:

  •  karczochy, 6 sztuk,
  •  sok z całej cytryny,
  •  3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  •  1/4 szklanki bułki tartej,
  •  2 ząbki czosnku,
  •  łyżka oliwy z oliwek,
  •  sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pietruszkę mieszamy z bułką tarą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. Obranego karczocha kroimy na pół i wydrążamy środki łyżeczką. Warzywa wstawiamy do wody z cytryną, aby nie straciły koloru. Do każdego karczocha nakładamy odrobinę farszu i smażymy na oliwie z oliwek przez ok. 2 minuty. Kiedy warzywa się zarumienią, wlewamy wodę i przykrywamy na ok. 30 minut. Gotowe!

Karczoch zwyczajny w sosie holenderskim

Składniki:

  • karczochy, 4 sztuki,
  • łyżeczka soli,
  • sok z całej cytryny.

Sos:

  • kostka masła,
  • 4 żółtka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • połówka cytryny.

 

Przygotowanie:

Karczochy gotujemy w wodzie z cytryną i solą przez ok. 40 minut, do uzyskania miękkości. W tym czasie musimy przygotować sos. Masło roztapiamy. Do osobnego rondelka wlewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy żółtka i sól. Energicznie mieszamy na średnim ogniu, aby żółtka się nie ścięły, do uzyskania jednolitej masy. Całość ściągamy z kuchni i powoli dodajemy masło, mieszając. Doprawiamy pieprzem i cytryną do smaku. Konsystencja powinna być zbliżona do majonezu. W tak przygotowanym sosie maczamy karczochy i się nimi zajadamy! Karczochy w sosie holenderskim to świetny pomysł na przystawkę na przyjęciach i imprezach. Goście z pewnością będą zachwyceni!

Makaron z karczochami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 100 g wędliny z kurczaka,
  • 250 g karczochów marynowanych,
  • pół słoiczka pomidorów suszonych,
  • 3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki,
  • garść zielonych szparagów,
  • 200 g parmezanu tartego,
  • łyżeczka oliwy,
  • gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku.

makaron z suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wędlinę i pomidory kroimy w paski, selera w kosteczkę, karczochy w ćwiartki. Wszystko mieszamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Całość posypujemy obficie parmezanem i zapiekamy w piekarniku. Temperatura 200 stopni, 30 minut, obieg góra dół. Gotowy makaron posypujemy świeżą pietruszką i gotowe!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium