Opinie o Nas
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Kasztany jadalne - zastosowanie, właściwości, przepisy 0
Kasztany jadalne - zastosowanie, właściwości, przepisy

Kasztany jadalne - zastosowanie, właściwości, przepisy

Większości z nas kasztany kojarzą się z twardymi, ciemnobrązowymi owocami, ukrytymi w kolczastych skorupkach. Najchętniej zbierane są przez dzieci, by wykonywać z nich różnorakie prace plastyczne. Natomiast zimą stanowią pożywienie dla niektórych dzikich zwierząt. Jak się okazuje, istnieją również kasztany jadalne, które znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni. Owoce kasztana jadalnego są niesamowicie zdrowe - zawierają moc cennych witamin i minerałów. Słyną z licznych właściwości leczniczych. Czym różnią się kasztany zwykłe od jadalnych? Jakie właściwości i zastosowanie mają owoce kasztanowca? Jak przyrządzić kasztany jadalne? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!

Kasztan jadalny a zwyczajny - różnice

Kasztanowiec zwyczajny to bez wątpienia jedno z najlepiej rozpoznawalnych drzew w naszym kraju. Charakteryzuje się grubym pniem oraz przepiękną, rozłożystą koroną. Szczególnie imponujące są liście tej rośliny, które z reguły osiągają bardzo duże rozmiary (nawet do 40 cm). Mają dłoniasty kształt i składają się z co najmniej pięciu wydłużonych listków. W sezonie wegetacyjnym liście przybierają ciemnozielony kolor, zaś jesienią zmienia się on na żółty lub pomarańczowy. Drzewo rodzi twarde, ciemnobrązowe owoce z błyszczącą skórką, które z początku są ukryte w zielonych skorupkach. Gdy dojrzeją, upadają na ziemię, wydostając się z kolczastej torebki. Kasztany zwyczajne są zupełnie niejadalne dla człowieka. Mogą służyć jako pokarm dla zwierzyny leśnej.

Drzewo kasztana jadalnego zdecydowanie różni się wyglądem od polskich, rodzimych kasztanowców. Należy do rodziny bukowatych, czyli do tej samej co buk czy dąb. Osiąga wysokość do 30 metrów. Roślina tworzy gęstą, kulistą koronę o regularnym kształcie. Liście kasztana jadalnego są podłużne i błyszczące. W przeciwieństwie do liści kasztanowca, występują pojedynczo. Owoce kasztana jadalnego znajdują się w spłaszczonych okrywach, pokrytych długimi i licznymi kolcami. Po jej pęknięciu ukazują się zwykle 2-3 owoce o brązowej skórce. Kasztany jadalne nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i w wersji gotowanej czy pieczonej. Wyróżnia je delikatny, słodki, lekko orzechowy smak.

kasztany jadalne

Kasztany jadalne - właściwości

Kasztany jadalne zawierają mnóstwo cennych, prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim są bogate w witaminę B, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Wspiera układ nerwowy, bierze udział w produkowaniu krwinek czerwonych i kwasów nukleinowych, a także ma bardzo korzystny wpływ na skórę i paznokcie. Jadalne kasztany obfitują także w witaminę C. Stymuluje ona produkcję białych krwinek, a tym samym ma wspomaga obronę immunologiczną organizmu. Kasztany jadalne zawierają też spore ilości węglowodanów, a w szczególności skrobi i sacharozy. Stanowią doskonałe źródło minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas, fosfor, sód i cynk. Warto dodać, że kasztany jadalne mają w sobie sporą dawkę błonnika - składnika niezbędnego do regularnej pracy jelit.

[product id="13785, 14359, 2684"]

Kasztany jadalne znane są ze swoich cudownych właściwości od wieków. Święta Hildegarda pisała, że wszystko, co pochodzi z drzewa kasztanowego jest zdrowe, a w szczególności jego owoce, które są pomocne niemal w każdej dolegliwości, jaka tylko może spotkać człowieka. Tak rzeczywiście jest. Owoce kasztana jadalnego chronią przed chorobami trzustkę, śledzionę i wątrobę. Ponadto skutecznie obniżają ciśnienie we krwi, łagodzą bóle głowy oraz wspomagają pracę mózgu. Należy nadmienić, iż mąka kasztanowa nie zawiera glutenu, przez co jest całkowicie bezpieczna dla osób chorych na celiakię. Dobrze włączyć kasztany jadalne do codziennej diety nie tylko ze względu na szereg cennych składników odżywczych, ale i wyśmienity smak.

Zastosowanie kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne od setek lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. Okazują się być bardzo pomocne w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Nie tylko korzystnie wpływają na nasze narządy wewnętrzne, ale także leczą krwiaki oraz odmrożenia. Zapobiegają także tworzeniu się żylaków i obrzęków. Poza tym, składniki zawarte w kasztanach jadalnych poprawiają przepływ krwi. Często wykorzystuje się je w leczeniu zakrzepowego zapalenia krwi, zastojów żylnych, hemoroidów i wielu innych dolegliwości. Z owoców kasztana jadalnego przygotowuje się także wyciągi poprawiające napięcie skóry i zwalczające cellulit. Popularne są także preparaty wspomagające trawienie.

Kasztany jadalne wykorzystuje się nade wszystko w kuchni. Dzięki nim możemy stworzyć wiele wyśmienitych dań. Wyjątkowo dobrze smakują kasztany w wersji pieczonej. Ta jesienna przekąska pochodzi z Francji, a obecnie bardzo często gości również na polskich stołach. Równie smaczne są owoce kasztanowca gotowane, smażone i duszone. Kasztany można także bez obaw spożywać na surowo. Z kasztanów jadalnych często przygotowuje się też różnego rodzaju nalewki, które są stosowane w celach leczniczych.

Gdzie kupić kasztany jadalne?

Zainteresowanie kasztanami jadalnymi nieustannie wzrasta. Z tego względu coraz częściej możemy spotkać je w supermarketach. Trzeba jednak pamiętać, by wybierać tylko najwyższej jakości, nieprzetworzone produkty. Kasztanów jadalnych z pewnością nie zabraknie w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie mamy dostępu do takowego, istnieje możliwość skorzystania z usług sklepu internetowego.

Przepisy na dania z kasztanów jadalnych

Pieczone kasztany jadalne

Owoce kasztana jadalnego można przyrządzić na wiele sposobów. Szczególną popularnością cieszy się przepis na kasztany pieczone. Nic dziwnego - smakują rewelacyjnie i stanowią doskonałą przekąskę na chłodne wieczory. Najlepsze pieczone kasztany zjemy na Placu Pigalle w Paryżu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by odtworzyć taki smakołyk w domu. Jak przygotować pieczone kasztany? W pierwszej kolejności należy umyć i osuszyć owoce. Następnym krokiem jest nacięcie skórki (od wypukłej strony). Pozostało już tylko ułożyć kasztany jadalne na blaszce i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, na około 20-25 minut. Po wyjęciu czekamy, by nieco ostygły. Pieczone owoce kasztana najlepiej smakują na ciepło. Dla polepszenia smaku możemy posypać je gruboziarnistą solą.

pieczone kasztany

Prażone jadalne kasztany

Kasztany jadalne możemy nie tylko piec, ale również uprażyć. Jest to bardzo proste. Najpierw należy dokładnie umyć i osuszyć nasiona ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest nacięcie skórki od wypukłej strony, dzięki czemu kasztany będą lepiej się obierać. Następnie kasztany trzeba wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć pod przykryciem około 10 minut. Kasztany jadalne prażone możemy zaserwować zarówno z grzybami, dynią czy cieciorką, jak i czekoladą.

Gotowane kasztany

Owoce kasztana jadalnego rewelacyjnie smakują gotowane. Jak je przyrządzić? Pierwszym krokiem będzie oczywiście zalanie kasztanów odpowiednią ilością wody. Można dodać kilka listków laurowych dla wzmocnienia smaku. Kasztany powinno się gotować od 20 do 40 minut - w zależności od ich wielkości (duże nasiona gotują się nieco dłużej). Następnie pozostało już tylko wyłowić smakołyki, obrać ze skórki i jeść. Ugotowane kasztany jadalne można też wykorzystać jako farsz do mięs czy naleśników.

Podsumowanie

Cenne wartości odżywcze owoców kasztana jadalnego były znane już w starożytności. W ówczesnych czasach traktowano je jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Dzisiaj również nasiona kasztana cieszą się niemałym zainteresowaniem. Nie ma się co dziwić - obfitują w składniki odżywcze, niezbędne do zachowania dobrego zdrowia. Zawierają między innymi witaminę B, C, minerały, tj. wapń, potas, żelazo, fosfor i wiele innych potrzebnych związków. Z kasztanów jadalnych można przygotować mnóstwo pysznych potraw, jak również spożywać je na surowo. W obu wersjach smakują wyśmienicie, dlatego bez dwóch zdań warto włączyć je do swojej diety!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium