

Koszty Dostawy
|
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł |
|
15.99 zł |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Koncentrat Mąki Wieloziarnistej bezglutenowy 500g - Bezgluten
Opis
Koncentrat Mąki Wieloziarnistej bezglutenowy 500g - Bezgluten
Opis produktu
Koncentrat Mąki Wieloziarnistej bezglutenowy marki Bezgluten to uniwersalna mieszanka bezglutenowej mąki jaglane, ryżowej i skrobi kukurydzianej z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz wspomagającego pracę jelit błonnika z babki jajowatej. Ponadto w skład mieszanki wchodzą wartościowe ziarna słonecznika, siemienia lnianego oraz mąka jaglana. Ze składu wyeliminowaliśmy dodatek cukru, substancji spulchniających oraz regulatora kwasowości. Z mieszanki z łatwością przygotujemy smaczny, aromatyczny, miękki, wegański chleb oraz bułeczki, które posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Bez składników alergennych.
Dzięki doskonałym właściwościom technologicznym i wysokiej plastyczności umożliwia uzyskanie odpowiedniej konsystencji i puszystości ciasta. Koncentrat mąki bezglutenowej posiada certyfikat żywności bezglutenowej - jest bezpieczny dla osób chorych na celiakię i nietolerancję glutenu.
Masa netto: 500g
Składniki
Skrobia kukurydziana, mąki (ryżowa, jaglana), ziarna 12,4% (słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki), substancje zagęszczające: guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza, otręby ryżowe 3,6%, błonnik z babki jajowatej 1,7%.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1066 kJ / 254 kcal |
Tłuszcz | 8,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 38 g |
w tym cukry | 1,5 g |
Błonnik | 7,4 g |
Białko | 3,6 g |
Sól | 1,15 g |
Sposób użycia
Świetnie sprawdzi się do wypieku chleba, ciastek kruchych, racuchów, krakersów, przygotowania naleśników, pierogów, makaronu, klusek, a także jako panierka do mięs i zagęszczacz do zup oraz sosów.
Sposób przygotowania
Składniki:
- 500g mieszanki Wieloziarnistej firmy Bezgluten
- 1 i 1/3 łyżeczki soli (10g)
- 2 łyżeczki cukru (10g)
- 430ml letniej wody
- 15g drożdży świeżych lub 7g drożdży suszonych
- 3 łyżki oleju + do posmarowania
Chleb:
Do naczynia wsypać mieszankę, sól i cukier, następnie wymieszać. Dodać wodę z rozpuszczonymi świeżymi drożdżami, stopniowo wyrobić ciasto na gładką masę ręcznie lub mikserem, na końcu wlewając olej. W przypadku użycia drożdży suchych dodać je bezpośrednio do mieszanki. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem foremki (28 x 9 cm), wyrównać powierzchnię, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięte ciasto posmarować delikatnie olejem, umieścić w piekarniku i piec ok. 45 min (bez termoobiegu). Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremki, ostudzić, przechowywać pod przykryciem.
Bułki:
Ciasto podzielić na 9 części po około 100 g, uformować z nich bułeczki obsypując ręce np. mąka ryżową. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie posmarować bułeczki delikatnie olejem i naciąć skórkę. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 °C . Piec około 40 min.
Informacja alergenna
Nie zawiera glutenu i jaj kurzych.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Polska |
Bezglutenowy (deklaracja) | Tak |
Bezglutenowy (w składnikach) | Tak |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt bez laktozy | Tak |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Dystrybutor | Bezgluten Sp. z o.o. ul. Posądza 128 32-104 Koniusza |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.