Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kukurydza - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze 0
Kukurydza - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze

Kukurydza - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze

Kukurydza jest jednym z najchętniej uprawianym zbóż, znanym od przeszło 10 tysięcy lat. Jej specyficzny smak i mnóstwo wartości odżywczych sprawiły, że kukurydza może być spożywana zarówno w prostej postaci (np. po ugotowaniu), jak i jako składnik wielu wyrobów czy sałatek. Co sprawiło, że kukurydza stała się tak popularna na całym świecie? Jakie są jej właściwości zdrowotne i odżywcze, i jakie wyróżniamy odmiany kukurydzy? Co powstaje z kukurydzy i do czego ją wykorzystać? Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać ciekawostki o tym popularnym zbożu!

Dlaczego kukurydza jest tak popularna?

Kukurydza zwyczajna pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie dostrzeżono jej właściwości i rozpoczęto uprawę zboża na większą skalę. Tysiące lat temu kukurydza była głównym pożywieniem Azteków i Majów, a do Europy dotarła za sprawą podróżującego po świecie Krzysztofa Kolumba.

Największe plantacje kukurydzy można ujrzeć w klimacie umiarkowanym lub w miejscach, gdzie przez długi czas panują wysokie temperatury. W Polsce zboże też jest chętnie uprawiane, jednak ze względu na dość krótkie lato, pielęgnacja kukurydzy nie należy do najłatwiejszych zadań.

W naszym kraju dojrzałe kolby ścina się na przełomie września i października. Warto jednak obserwować roślinę, aby uzyskać z niej jak najwięcej pożywnych ziaren i ścinać tylko w pełni rozwinięte kolby. Kukurydza stała się popularna na całym świecie nie tylko przez smaczne kolby, ale także ze względu na możliwość wykorzystania łodyg, liści i miotełki włosków w wielu innych przetworach i wyrobach.

Zboże zawiera mnóstwo składników odżywczych, dzięki czemu kukurydza stała się wręcz nieodłącznym elementem codziennych dań Amerykanów. W Polsce kukurydza najchętniej spożywana jest w sałatkach lub daniach meksykańskich, jednak późnym latem i jesienią można zajadać się także świeżymi, ugotowanymi kolbami z masłem.

[product id="5911, 4425, 6629"]

Kukurydza i jej właściwości zdrowotne

Kukurydza bogata jest w mnóstwo składników odżywczych, tak potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim zboże jest doskonałym źródłem potasu, błonnika i selenu. Ponadto kukurydza zawiera sód, wapń, magnez i żelazo, a także witaminy A, D, K i E. Regularne spożywanie kukurydzy wzmacnia kondycję włosów, skóry i paznokci, a także przyczynia się do zapobiegania niedokrwistości cery.

Warto wiedzieć, że jedzenie kukurydzy, ze względu na zawartość witaminy D, zapobiega wystąpieniu apatii, chronicznego zmęczenia, rozdrażnienia, a nawet depresji. Ponadto zawarte w kukurydzy składniki regulują pracę układu nerwowego i narządów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze kukurydzy

Według dietetyków, w 100 gramach kukurydzy cukrowej znajduje się około 86 kcal, a w kukurydzy zwyczajnej około 365 kcal. Pod względem ilości białka przoduje kukurydza zwyczajna, zawierająca aż 9,4 grama składniku. W 100 gramach kukurydzy cukrowej można znaleźć 3,3 grama białka.

Więcej węglowodanów znajduje się w kukurydzy zwyczajnej, natomiast więcej cukrów można znaleźć w kukurydzy cukrowej. Z kolei w kukurydzy zwyczajnej znajduje się zdecydowanie więcej błonnika, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Pod względem ilości witamin, kukurydza cukrowa i zwyczajna wypadają dość podobnie.

kukurydza

Najpopularniejsze odmiany kukurydzy

Na całym świecie wyróżniono mnóstwo odmian kukurydzy, jednak zboże można podzielić m.in. ze względu na kolorystykę ziaren. Poza najpopularniejszą żółtą kukurydzą wyróżniamy także kukurydzę białą i czerwoną. W ciepłych krajach coraz popularniejsza staje się niebieska kukurydza (w Polsce dostępna w sklepach internetowych). Wyróżniamy także odmiany o różnokolorowych odcieniach ziaren.

Ponadto kukurydzę można podzielić ze względu na jej przeznaczenie. I tak wyróżniamy kukurydzę cukrową, którą wyróżnia słodki smak i najczęściej kupuje się ją w kolbach lub puszkach, kukurydzę pastewną, przeznaczoną na paszę dla zwierząt oraz kukurydzę zbożową, wykorzystywaną do produkcji mąki i kaszy.

Jakie produkty powstają z kukurydzy?

Według ekspertów około 2/3 uprawianej kukurydzy przeznaczane jest na paszę dla zwierząt. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów, dostarczających zwierzętom mnóstwo energii. Ponadto kukurydzę wykorzystuje się do produkcji wielu składników codziennej diety ludzi. Są to m.in. olej kukurydziany, płatki kukurydziane, kukurydza konserwowa, czy mąka kukurydziana. Wiele ziaren wykorzystywanych jest także do produkcji mrożonek oraz do popularnego popcornu.

Niewiele osób wie, że kolba nie jest jedynym elementem kukurydzy, który jest następnie spożywany lub przetwarzany. W znamionach zboża (a więc w miotełce włosków, liściach i łodydze) znajduje się mnóstwo olejków eterycznych, olejów, żywic, cukrów, kwasów organicznych oraz witamin. Co ciekawe, pochwy liściowe kukurydzy wykorzystuje się do produkcji papieru, a łodygi i liście zboża mogą być wykorzystywane do produkcji alkoholu. Niegdyś w Ameryce Południowej jednym z najpopularniejszych wyrobów był napój alkoholowy zwany masato.

Zastosowanie kukurydzy w kuchni

Jak wcześniej wspomniano, kukurydza odgrywa ogromną rolę w codziennej diecie. Z ziaren kukurydzy można m.in. wyprażyć popularny popcorn, jednak zastosowanie zboża w kuchni jest znacznie szersze. Przede wszystkim kukurydza zalecana jest osobom uczulonym na gluten, gdyż zarówno ziarna, jak i powstałe z nich wyroby nie zawierają tego składniku.

Jednym z popularnych zastosowań kukurydzy jest wykorzystywanie mąki kukurydzianej do pieczenia ciasteczek, muffinek, chleba, czy ciast drożdżowych. Ponadto olej kukurydziany jest świetnym dodatkiem do majonezu, sałatek czy codziennych dań. Kukurydzę konserwową najczęściej wykorzystuje się przy gotowaniu dań meksykańskich i różnorodnych sałatek mięsnych i wegetariańskich.

Co więcej, kukurydza może być wykorzystana do przygotowania farszu do naleśników na słono lub jako dodatek do pizzy. Co więcej, w zależności od preferencji, kolbę kukurydzy można upiec na grillu lub ugotować.

Jak wybrać odpowiednią kukurydzę i jak ją gotować?

Wybierając kukurydzę do gotowania, pieczenia lub wykorzystania w kuchni, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych cech. Przede wszystkim skup się na tym, aby zboże było owinięte w liście, a charakterystyczne „włosie” sprawiało wrażenie błyszczącego i wilgotnego. Żółte lub pokryte licznymi plamami liście są oznaką nieświeżej kukurydzy. Ponadto wybieraj kolby o jasnożółtych ziarnach, które są gwarancją soczystego smaku i dość miękkiej struktury.

Aby ugotować kukurydzę, włóż ją do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut. Gotowanie sprawi, że ziarna zmiękną i będą soczyste. Po wyjęciu kolby z wody możesz polać ją masłem i posypać ją solą. Aby z kolei upiec kukurydzę na grillu, obłóż ją masłem i zawiń w folię aluminiową, a następnie zapiekaj zboże przez kilka minut z każdej strony.

Podsumowanie

Kukurydza to niezwykle popularne zboże, wykorzystywane przy produkcji wielu produktów spożywczych. Zawarte w roślinie składniki odżywcze sprawiają, że kukurydza jest doskonałym składnikiem codziennej diety. Ponadto brak zawartości glutenu sprawia, że kukurydza jest świetnym zamiennikiem dla osób zmagających się z celiakią. Kukurydza jest nieodłącznym składnikiem płatków kukurydzianych, mąki bezglutenowej i wielu innych produktów wykorzystywanych na co dzień w kuchni.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium