Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
Super Oferty
Mak Niebieski
Mak Niebieski to najbardziej znany gatunek maku, który wykorzystuje się powszechnie w celach kulinarnych. Ziarna maku są drobne i smaczne, mają posmak orzechowy. Występują głównie w składzie przeróżnych słodkich wypieków - głównie drożdżówek i makowca. Makiem posypuje się też wierzch ciast i ciasteczek, chleba i bułek. To bardzo popularny składnik potraw serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia, jest niezastąpiony do tworzenia makiełek, kutii, strucli, pierogów i klusek.
Mak Właściwości
Mak jest ceniony ze względu na wysoką zawartość wapnia. Dla porównania w szklance mleka krowiego znajduje się zaledwie 200 mg tego pierwiastka, tymczasem mak ma go aż 7 razy więcej. Nasiona maku zawierają również sporo minerałów - cynk, fosfor, magnezu, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo. Nie brakuje w nich też witamin - witamina A, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamina C, D i E.
Tłuszcz, który wypełnia nasiona maku zaliczamy do zdrowych tłuszczów roślinnych. Składają się na niego nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy i linolowy. Jest świetnym źródłem błonnika — mak w 100g zawiera aż 20g czystego błonnika. Jedna łyżka maku (10g) dostarcza nam aż 140mg tego cennego składnika, co odpowiada wypiciu 100ml mleka. Zarówno on, jak i wspomniane kwasy tłuszczowe poprawiają przemianę materii, stymulują pracę jelit i chronią przed miażdżycą oraz chorobą niedokrwienną serca.
Ponadto mak zapobiega zaparciom i reguluje pracę jelit poprzez obecność w składzie błonnika pokarmowego, chroni tym samym organizm przed rozwojem nowotworów dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Wspiera on pracę układu nerwowego oraz dobrą kondycję mięśni, z uwagi na obecność magnezu i witamin z grupy B, a szczególnie kwasu foliowego. Mak obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższa poziom „dobrego” HDL dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mak w kuchni
Mak niebieski doskonale sprawdza się do tworzenia wypieków oraz rozmaitych słodkości. Stanowi podstawę popularnego makowca. Jest on również podstawowym składnikiem popularnego wigilijnego dania, czyli kutii. Mak niebieski z powodzeniem możemy wykorzystać również do przygotowywania zdrowych przekąsek takich jak np. owsianka i zjadać go na śniadanie. Mak dostarczy nam bowiem energii, witamin oraz składników odżywczych. Jego właściwości docenią zwłaszcza osoby aktywne i sportowcy, którym mak dostarczy niezbędnego białka oraz pozwoli lepiej zadbać o formę i sylwetkę.
Mak w kosmetyce
Mak wykorzystuje się powszechnie w przemyśle kosmetycznym. Z uwagi na to, że zawiera pokaźną ilość tłuszczu, tłoczy się z niego olej makowy. Jest on bardzo wartościowy, ponieważ zawiera w swoim składzie kwasy omega-6 i aż 70% cennego kwasu linolowego. Można więc używać olej makowy jako naturalny kosmetyk bezpośrednio na skórę, który spełnia funkcje natłuszczające oraz łagodzące stany zapalne. Olej makowy będzie również spełniał rolę kosmetyku pielęgnującego i regenerującego zniszczone włosy.
Z tłoczonego z nasion oleju, samych nasion lub płatków maku polnego produkuje się kosmetyki do skóry delikatnej i wrażliwej. Ekstrakt z płatków maku, ze względu na dużą zawartość śluzów, często wchodzi w skład płynów do higieny intymnej i płynów do płukania jamy ustnej. Z zakupionych w sklepie nasion maku możemy z kolei wykonać ujędrniający i antycellulitowy peeling.
Przykłady dań z wykorzystaniem Maku Niebieskiego:
- Bułki keto z makiem
- Cebularze
- Chałka Idealna
- Ciasteczka cynamonowo-makowe
- Gofry z mąki gryczanej z makiem
- Makowiec tradycyjny
- Trójkolorowa babka
- Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami
- Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem
W naszym sklepie "Delikatesy z Natury" odnajdziesz Mak Niebieski najwyższej jakości uznanych producentów. Sprawdź naszą ofertę już dziś!