Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Kategorie
Cena
-
od
do
Nowość
27,99 zł
Cena regularna:
33,99 zł
62,99 zł
Cena regularna:
89,99 zł
Migdały
Migdały uznawane za jedne z najsmaczniejszych orzechów. Pochodzą one z Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzeniły się na na wszystkie kontynenty. Obecnie amerykański stan Kalifornia jest jednym z największych producentów tych pysznych orzechów obok Hiszpanii, Włoch, Iranu czy Maroko. Migdały swoim składzie posiadają mnóstwo białka, węglowodanów, zdrowych i pożądanych dla organizmu kwasów tłuszczowych NNKT, także soli mineralnych i witamin. Znajdziemy tu zarówno tiaminę, ryboflawinę, niacynę, jak i kwas foliowy, witaminę E oraz B6. Ponadto stanowią bogate źródło cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia, i żelaza.
Migdały najczęściej spożywamy jako samodzielną przekąskę. Służą one również do dekoracji deserów, czy prażonych owoców. W całości bądź w kawałkach można stosować je do pieczenia i dekorowania ciast, tortów. Można również wykorzystać je w daniach wytrawnych, takich jak sałatki czy potrawy mięsne. Regularnie wykorzystuje się także płatki migdałów lub mączkę do panierowania mięs i ryb.
Regularne spożywanie migdałów to zdecydowanie krok w trosce o zdrowe serce. Udowodnione jest, iż migdały działają wyśmienicie na nasze serce, zmniejszając ryzyko rozwoju różnych chorób tego narządu, zawarte w migdałach składniki przeciwdziałają bowiem odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu. Jednocześnie przeciwdziałają one powstawaniu zakrzepów i regulują ciśnienie tętnicze. Poza znakomitym wpływem na nasze serce, migdały zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, udar mózgu, czy zawał mięśnia sercowego. Migdały są znakomitym środkiem wspomagającym układ moczowy, poprawia stan organizmu przy schorzeniach takich jak kamienie nerkowe, czy zwężenie cewki moczowej.
Podobnie jak inne orzechy, migdały mogą przyczynić się do powstrzymania rozwoju cukrzycy typu 2. Ich regularne spożywanie zmniejsza poziom odporności na insulinę oraz obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Indeks glikemiczny (IG) migdałów jest bardzo niski, a wynosi zaledwie 15. Właśnie z tych powodów migdały są produktem idealnym w diecie diabetyków.
Migdały są również źródłem kwasu foliowego, który wspomaga rozwój komórek oraz tkanek płodu, a także zapobiega wielu poważnym schorzeniom i wadom wrodzonym, takim jak chociażby rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, czy zaburzenia rozwoju cewy moczowej. Stąd migdały polecane są w diecie kobiet ciężarnych. Znakomicie wpływają również na regulację metabolizmu, a także przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Z uwagi na duże ilości błonnika są dobrym wypełniaczem żołądka, tym samym dają na długi czas uczucie sytości, chroniąc przed podjadaniem. Błonnik to składnik migdałów odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit. Skutecznie przeciwdziała zaparciom i ułatwia wydalanie. Spożywając migdały powinniśmy pić wody w dość dużych ilościach. Przesadzenie z ilością migdałów może doprowadzić do skutku odwrotnego od zamierzonego i dużych zaparć.
Przykłady dań z wykorzystaniem Migdałów:
- Dorsz zapiekany w migdałach
- Makaron z brokułami i migdałami
- Ryż z migdałami i kurczakiem
- Tarta z korzenną gruszką i masą migdałową
- Sałatka ze szpinaku i truskawek z migdałami
- Sernik wegański z orzechów migdałowca
W naszym sklepie "Delikatesy z Natury" odnajdziesz Migdały najwyższej jakości uznanych producentów. Sprawdź naszą ofertę już dziś!