

Koszty Dostawy
|
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł |
|
15.99 zł |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |

Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
Super Oferty
Miód spadziowy
Domowy miód to jeden z najprostszych pokarmów natury. Miód jest uniwersalnym pokarmem dla ludzkości od tysięcy lat, a jego korzyści zdrowotne są ogromne. Sprzedawany przez nas miód nie zawiera dodatku cukru, nie zawiera konserwantów. To absolutnie cudowna rzecz! Miód spadziowy to płyn produkowany przez pszczoły miodne, które żywią się nektarem roślin tylko w lasach najmniej zanieczyszczonych przez człowieka.
Miód spadziowy możemy podzielić zasadniczo na dwa rodzaje:
- miód spadziowy liściasty - pszczoły zbierają spadź z gatunków drzew liściastych takich jak lipa,
- miód spadziowy z drzew iglastych - w spadzi iglastej zawarte są duże ilości naturalnych antybiotyków. Spadź iglasta powstaje najczęściej ze świerków i jodeł.
Zalety miodu spadziowego
Miód spadziowy ma niski poziom pyłków i innych zanieczyszczeń, które mogą występować w innych rodzajach miodu. Miód spadziowy posiada właściwości prozdrowotne takie jak:
- właściwości odtruwające,
- właściwości przeciwbakteryjne.
Dodatkowo miód spadziowy pomaga w leczeniu chorób układu krążenia oraz:
- działa uspokajająco,
- jest szeroko stosowany w lecznictwie naturalnym,
- przeciwdziała skutkom napromieniowania,
- wspomaga organizm w kuracjach antybiotykowych,
- rozszerza naczynia wieńcowe,
- zmniejsza napięcie nerwowe,
- zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego,
- pomaga w leczeniu chorób dróg żółciowych,
- oraz posiada wiele innych prozdrowotnych właściwości, takich jak właściwości odtruwające.
Jak powstaje miód spadziowy?
Za powstawanie spadzi odpowiadają owady, które poszukują cennych dla nich białek. Efektem ubocznym jest wydalanie przez nie cukrów. Ta słodka substancja zwabia pszczoły, które po dodatkowym zagęszczeniu składają w komórkach w postaci miodu spadziowego.
Miód spadziowy iglasty
Miód spadziowy jodłowy lub świerkowy jest łagodniejszy w smaku oraz posiada ciemniejszą barwę, którą można określić jako zielonkawy lub brunatny w zależności, z jakiego gatunku powstał. Miód z drzew iglastych pozwala poczuć zapach żywicy. Bogaty skład oraz wiele właściwości leczniczych miodu spadziowego z drzew iglastych pozwala na walkę z chorobami układu krwionośnego - polepsza krążenie, obniża ciśnienie,
Miód ze spadzi liściastej
Miód z drzew liściastych pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych miód spadziowy z drzew liściastych przyspiesza proces gojenia się ran. Ten rodzaj miodu o jaśniejszej barwie i słodkim posmaku jest często określany mianem "miodu królewskiego".
Miód spadziowy jako naturalny słodzik
Ze względu na niską zawartość fruktozy, miód spadziowy nie ma takich samych właściwości uzależniających, jakie występują w innych rodzajach miodu. Nie powoduje takiego samego poziomu słodzenia jak cukier stołowy lub inne składniki o wysokiej zawartości fruktozy. Z tego powodu miód spadziowy może być dobrym wyborem dla tych, którzy próbują zmniejszyć spożycie cukru. Miód spadziowy jest również doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają naturalnego słodzika, który nie zawiera żadnych sztucznych składników. W rezultacie jest to popularna opcja dla osób, które są na diecie bezglutenowej.
Jak stosować miód spadziowy?
Miód spadziowy najczęściej stosowany jest w słodkich napojach, takich jak herbata czy kawa. Można go również używać do słodzenia smoothies i innych napojów. Jednak miód spadziowy jest szczególnie korzystny w wypiekach, które opierają się na miodzie jako substancji słodzącej. Ponieważ miód spadziowy nie zawiera fruktozy, nie jest tak słodki jak inne rodzaje miodu. Ponieważ zawiera bardzo mało pyłku, ma również bardzo łagodny smak.
Miód spadziowy jest wartościowym produktem oraz ma szerokie zastosowanie lecznicze. Prawdziwy miód spadziowy posiada właściwości odtruwające, dlatego spożywanie miodu pozytywnie wpływa na samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia osoby, która wprowadzi ten produkt do swojej diety.

