Opinie o Nas
Producenci
Opcje przeglądania

Facebook Likes

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

6.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

11.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

Darmowa dostawa od 250 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Statystyki
Produkty:
5655
Kategorie:
480
Nowości:
49
Promocje:
636

Olej Arganowy

Olej Arganowy nazywany jest królem olejów lub „olejem magicznym”, zalicza się do najdroższych na świecie. Powodem tego są nie tylko jego wartości odżywcze, ale także ograniczona dostępność surowca (drzewa arganowe występują w naturalnym środowisku wyłącznie na obszarze Maroka). Ponadto, istotny jest fakt, iż do produkcji 1 litra oleju potrzebnych jest około 30 kg orzechów, co stanowi ilość rocznego zbioru z 7 drzew. "Płynne złoto Maroka" w wersji spożywczej wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego.

Olej Arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kulinarnym świecie ceniony jest za swój wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości. Stanowi bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNTK które stanowią około 80 procent wszystkich zawartych w nim tłuszczów. Spośród nich dominują te z rodziny jednonienasyconych, których głównym przedstawicielem jest kwas omega-9, czyli kwas oleinowy. Zawiera również kwasy wielonienasycone - omega-6 i omega-3 które  wykazują działanie przeciwzapalne, usprawniają pracę centralnego układu nerwowego, wspomagają pracę nerek i wątroby oraz korzystnie wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu.

Olej Arganowy spożywczy wykazuje właściwości ochronne wobec układów:

  • krążenia - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, serca oraz utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu
  • nerwowego - działa korzystnie na prawidłową pracę komórek mózgowych i przebieg procesów pamięciowych
  • pokarmowego – wpływa korzystnie na prawidłowe procesy trawienia, pracę jelit i wątroby.
  • odpornościowego - wzmacnia układ odpornościowy organizmu
  • ruchu – kości i struktury tkanki łącznej

Olej arganowy najlepiej i najzdrowiej spożywać na zimno, nie zaleca się go do smażenia. Można go stosować jako dressing do sałatek, dodatek do potraw mięsnych czy rybnych oraz sosów. Idealnie odnajdzie się w towarzystwie owoców morza, takich jak krewetki czy homary. Pasuje do zup i sera koziego. Warto polewać nim pieczywo, kaszę, makarony, ryż, pieczoną paprykę, cukinię, ogórki, czy grillowane warzywa. Najlepiej dodawać go do potraw pod koniec ich przygotowywania bezpośrednio przed podaniem dzięki czemu nie utraci on swoich walorów zdrowotnych i smakowych. 

Przepis na Pastę Amlou:

Składniki: łyżka oleju arganowego, pół szklanki miodu, szklanka całych migdałów, szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 190 stopni.
  2. Migdały należy wysypać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut
  3. Gdy migdały lekko zbrązowieją i staną się kruche należy wyciągnąć je i odstawić do wystygnięcia
  4. Po wystygnięciu migdałów należy rozkruszyć je blenderem lub w rozdrabniaczu aby uzyskać proszek
  5. Dodać olej arganowy, miód oraz szczyptę soli.
  6. Całość należy starannie wymieszać na jednolitą konsystencję.
  7. Gotową pastę należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu przez kilka dni dni. Przed podaniem należy zamieszać.

W naszym sklepie "Delikatesy z Natury" odnajdziesz Olej Arganowy najwyższej jakości uznanych producentów. Sprawdź naszą ofertę już dziś!

Najlepsze okazje
Promocje
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium