Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
Olej roślinny - rodzaje, właściwości 0
Olej roślinny - rodzaje, właściwości

Olej roślinny - rodzaje, właściwości

Oleje roślinne są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety. Dostarczają nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale i wielu cennych witamin i minerałów. Tłuszcze roślinne są o wiele zdrowsze niż zwierzęce, dlatego też powinny zajmować szczególne miejsce w codziennym jadłospisie. Pozwoli to zachować siły, witalność, młody wygląd oraz ograniczy ryzyko wystąpienia rozmaitych schorzeń i chorób (zwłaszcza chorób układu krążenia). Oleje pochodzenia roślinnego zastosowanie znajdują przede wszystkim w kuchni. Równie często stosowane są w kosmetyce - do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Czym są oleje roślinne? Jakie są rodzaje olejów roślinnych? Jakimi właściwościami się wyróżniają? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!

Olej roślinny - co to jest?

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez olejów - nawet, jeśli na co dzień unikamy jedzenia smażonych potraw. Składniki te są doskonałym źródłem energii, podnoszą walory smakowe dań oraz mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Oleje roślinne produkowane są z różnych części roślin oleistych - owoców, nasion, jąder nasiennych, pestek lub kiełków. Podstawowymi surowcami, z jakich otrzymuje się jadalne tłuszcze roślinne są: rzepak, słonecznik, len, modrak, korkosz, soja, oliwa z oliwek oraz orzechy.

Oleje pochodzenia roślinnego najczęściej przybierają ciekłą konsystencję. Najchętniej wykorzystywane są w kuchni. Niektóre z olejów nadają się do smażenia mięs, ryb, warzyw, owoców oraz owoców morza. Inne zaś stanowią świetny dodatek do sałatek czy deserów. Ponadto zdobywają ogromną popularność w kosmetyce. Dzięki cennym właściwościom doskonale sprawdzają się jako środki pielęgnacyjne, a nawet lecznicze, co z pewnością docenią miłośnicy medycyny naturalnej. 

Oleje roślinne - właściwości

Oleje roślinne są uważane za jeden z najzdrowszych składników diety. Nic dziwnego - zawierają wiele ważnych substancji, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oleje roślinne zawierają przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli składniki, które muszą znaleźć się w każdej prawidłowo zbilansowanej diecie. Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy między innymi kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy.

Oleje pochodzenia roślinnego są doskonałym źródłem witaminy E, która w naturalny sposób neutralizuje działanie wolnych rodników, a co za tym idzie - opóźnia procesy starzenia się skóry. Ponadto wykazuje silne działanie nawilżające, odżywiające i regenerujące oraz chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. W olejach roślinnych znajdziemy witaminy: A, D i K, mające kluczowe znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia. Tłuszcze roślinne zawierają karoteny i chlorofile, które nadają im charakterystyczną barwę.

olej roślinny

Czy olej roślinny jest zdrowy?

Wiele osób zastanawia się, czy oleje roślinne są zdrowe? Odpowiedź jest prosta - oczywiście, że tak. Oczywiście należy pamiętać, by spożywać je w umiarkowanych ilościach. Średnie dzienne zapotrzebowanie organizmu na NNKT wynosi od 8 do 10 gram, co jest równoznaczne z trzema łyżkami oleju. Ponadto, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia ds. Wyżywienia i Rolnictwa, tłuszcz powinien dostarczać 30% dziennej energii z diety (z czego 20% powinny stanowić zdrowe tłuszcze roślinne).

Odpowiednia podaż tłuszczów w diecie ma korzystny wpływ na pracę całego organizmu. Dzięki nim możemy wzmocnić swój układ odpornościowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w walce z infekcjami oraz wykazują silne działanie przeciwzapalne. NNKT mają znaczący wpływ na zdrowie psychiczne, jak i ogólne samopoczucie. Poprawiają pamięć, koncentrację, koordynację ruchową oraz zdolności poznawcze. Co  ważne, spowalniają procesy starzenia się mózgu. Nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo dobrze działają na wzrok - wspomagają siatkówkę oka w prawidłowej pracy. Dodatkowo przyczyniają się do regeneracji redopsyny, czyli pigmentu, zapewniającego ostrość widzenia.

Rodzaje olejów roślinnych

Olej rzepakowy

Najpopularniejszym olejem roślinnym jest niewątpliwie olej rzepakowy. W supermarketach możemy spotkać go pod postacią oleju rafinowanego. Produkt jest raczej neutralny w smaku i w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe potraw. Jest znacznie uboższy w wartościowe składniki odżywcze. Najlepsze właściwości posiada olej rzepakowy tłoczony na zimno. W oleju rzepakowym znajdziemy NNKT oraz witaminę E. Olej nadaje się do smażenia, gotowania oraz jako dodatek do sałatek, zup oraz deserów.

[product id="3262, 5699, 6812"]

Olej lniany

Olej lniany, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z nasion lnu. Przybiera żółtą barwę i lekko orzechowy, przyjemny smak. Produkt nie nadaje się do smażenia potraw. Można go stosować jako dodatek do surówek, koktajli, sałat bądź spożywać w czystej postaci. Olej lniany reguluje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga metabolizm, wspiera układ nerwowy oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Nadaje się również do pielęgnacji włosów i cery (zwłaszcza tłustej).

[product id="2741, 3080, 5570"]

Olej kokosowy

Olej kokosowy obecnie uznawany jest za najbardziej uniwersalny olej na świecie. Znajdziemy w nim cenny kwas laurynowy. Olej kokosowy przybiera postać stałą, lecz po delikatnym rozgrzaniu zamienia się w płyn. Można go wykorzystać do smażenia, lecz trzeba zachować ostrożność (niska temperatura dymienia). Główną zaletą oleju kokosowego są właściwości pielęgnacyjne. Można nakładać go na całe ciało, włosy oraz przygotowywać na jego bazie odżywczy peeling. Składniki zawarte w oleju kokosowym sprawiają, że skóra staje się elastyczna, gładka i nawilżona.

olej kokosowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy posiada więcej kwasów tłuszczowych omega-6 niż omega-3, dlatego też powinniśmy zrezygnować ze smażenia na nim potraw. Ponadto zaleca się spożywać go w umiarkowanych ilościach, gdyż może zaostrzać stany zapalne w organizmie.

[product id="2726, 3300, 4632"]

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni ma wszechstronne zastosowanie. Jego profil tłuszczowy pozostawia jednak wiele do życzenia. Przewaga kwasów omega-6 nad kwasami omega-3 sprawia, że nie nadaje się do smażenia. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się w medycynie naturalnej. Jest świetnym lekiem na blizny potrądzikowe. Dodatkowo łagodzi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne skóry. Pomaga w walce z pasożytami - owsikami, tasiemcem oraz jest skuteczny w leczeniu prostaty.

[product id="3329, 5675, 6245"]

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu jest bogaty nie tylko w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również antyoksydanty. Zawiera m.in kwas oleinowy, kwas linolowy, fosfolipidy, sterole, a także magnez, cynk, mangan, selen i wiele innych składników odżywczych. Olej z ostropestu okazuje się być niezwykle skuteczny w leczeniu marskości wątroby, kamicy żółciowej i żółtaczki. Ponadto często jest zalecany przy alkoholowym i niealkoholowym stłuszczeniu wątroby. Nadaje się również do stosowania na cerę. Świetnie oczyszcza skórę, a przy tym zmniejsza pory.

[product id="3626, 6782, 8713"]

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki znany i doceniany jest od wielu pokoleń. W jego składzie znajdziemy kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-oleinowy, a także witaminę E, biotynę, beta-karoten, sterole i wiele innych cennych składników. Olej z czarnuszki to specyfik o wszechstronnym zastosowaniu. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne oraz antynowotworowe. Składniki zawarte w oleju z czarnuszki wspierają układ odpornościowy i pokarmowy. Specyfik zalecany jest przy refluksie pokarmowym, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz przy zatruciu pokarmowym. -> dowiedz się więcej o oleju z czarnuszki

olej z czarnuszki

Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy jest bogatym źródłem kwasu linolowego. Dzięki temu wykazuje działanie prozdrowotne. Można go stosować bezpośrednio na skórę bądź jako suplement diety (w tabletkach). Olej roślinny z wiesiołka sprawdzi się przede wszystkim w leczeniu trądziku. Pomaga także złagodzić bóle reumatyczne. Ponadto wzmacnia odporność, usprawnia pracę mózgu, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu.

[product id="3984, 4637, 13235"]

Podsumowanie

W codziennym menu nie może zabraknąć zdrowych tłuszczy. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oleje roślinne to element diety, który każdy powinien wprowadzić do swojej kuchni. Produkty te są bogactwem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Wyróżniamy wiele rodzajów olejów roślinnych, a każdy z nich posiada odmienne właściwości. Specyfiki te mają wszechstronne zastosowanie - podkreślają walory smakowe rozmaitych potraw oraz mogą być stosowane w pielęgnacji. Warto pamiętać, że najlepsze właściwości zdrowotne posiadają oleje tłoczone na zimno i takie też zawsze powinniśmy wybierać.




Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium