Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Olej z pestek moreli — właściwości i zastosowanie 0
Olej z pestek moreli — właściwości i zastosowanie

Olej z pestek moreli

Morela to drzewo z rodziny różowatych (do której zalicza się również m.in. migdałowiec i pigwa pospolita) pochodzące z Azji Środkowej i Wschodniej, które obecnie uprawia się prawie na całym świecie ze względu na pyszne owoce. Miąższ owoców to jednak nie wszystko, co daje nam ta roślina — prawdziwy skarb kryje się w niedocenianej pestce. Wyciskanie nasion owoców moreli zwyczajnej pozwala uzyskać olej z pestek moreli (czyli olej morelowy). Ta jasnożółta substancja o zapachu zbliżonym do marcepanu i dość rzadkiej konsystencji zawiera wiele prozdrowotnych składników i od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej. Obecnie olejek z pestek moreli jest stosowany bardzo szeroko w kosmetyce i jako suplement diety.

Na co pomaga olej morelowy?

Jak już wspomnieliśmy, w oleju z pestek moreli można znaleźć szereg korzystnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu oleinowego i kwasu linolowego zaliczanych do grup kwasów omega-9 i omega-6) — pestki moreli to około 40-50% tłuszczu. Sam olej to około 58,5% kwasu oleinowego, 29,3% kwasu linolowego i tylko 7,8% nasyconych kwasów tłuszczowych (zupełnie normalna i dopuszczana w tłuszczu roślinnym wartość). Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważnym składnikiem diety, gdyż nie mogą być wytwarzane przez organizm (są związkami egzogennymi, choć w odpowiednich warunkach kwasy omega-9 mogą być syntetyzowane z kwasów omega-3 i omega-6), a stanowią ważny składnik budulcowy komórek i wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Ponadto olej morelowy zawiera także witaminę A i E (odpowiadające kolejno za prawidłowe widzenie i młody wygląd oraz będące silnymi antyoksydantami, zwalczającymi wolne rodniki), witaminy z grupy B oraz sole mineralne.

Sprawia to, że olej z pestek moreli działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, stymuluje pracę układu odpornościowego, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Potencjalnie może być także skuteczny przeciw nowotworom, ze względu na dużą zawartość amigdaliny (witaminy B17), choć nie potwierdzono jeszcze tego stosownymi badaniami. Ponadto olej z pestek moreli świetnie pielęgnuje skórę oraz włosy — dawniej był nawet wykorzystywany jako środek przeciwłupieżowy. Chroni również skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych i może stanowić dodatek do innych olejków (np. jaśminowego, lawendowego, różanego) stosowanych w aromaterapii. Wspomniany kwas oleinowy wpływa także na prawidłowy przebieg procesów trawiennych, przeciwdziałając niestrawności, zgadze oraz innym problemom natury gastrycznej. Natomiast kwas linolowy powinny przyjmować przede wszystkim osoby z zaburzeniami wydzielania kwasu gamma-linolenowego — chorzy na cukrzycę, AZS oraz osoby ze schorzeniami wątroby upośledzającymi syntezę kwasów omega-9.

olej z pestek moreli

Jak stosować olej z pestek moreli?

Ogólnie rzecz ujmując, olej z pestek moreli można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie — przez wcieranie w skórę/włosy lub picie.

Olej z pestek moreli na skórę

W przypadku skóry (także twarzy), olej z pestek moreli może być stosowany osobno (jako kosmetyk samodzielny) lub być dodawany do balsamów, kremów, maseczek i innych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Ze względu na swoją konsystencję szybko się wchłania (nie zostawiając tłustych śladów) i stanowi idealną bazę domowych wyrobów kosmetycznych. Działa równie dobrze na różne rodzaje skóry — przetłuszczającą się, mieszaną, suchą, a nawet dotkniętą trądzikiem. Poleca się stosować go zwłaszcza na cerę dojrzałą — spowalnia bowiem proces starzenia się skóry, niwelując wiotczenie, zmarszczki i usuwając przebarwienia. Stosowany na noc ujędrni i nawilży skórę, a jako balsam tuż po kąpieli zapobiegnie wysuszaniu i utracie wilgoci. Regularnie stosowany poradzi sobie także ze spękanymi piętami oraz suchymi i szorstkimi łokciami/kolanami. Delikatność oleju z pestek moreli sprawia, że można go stosować również na wrażliwą skórę — sprawdzi się zatem także w pielęgnacji niemowląt i dzieci. Doskonale nadaje się również do skóry pod oczami — usunie cienie i obrzęki. Można go nawet z powodzeniem stosować do demakijażu. W połączeniu z olejem z migdałów (w proporcjach po 1/4 szklanki) stanowi świetny sposób na oczyszczenie porów.

Olej z pestek moreli na włosy

Olej morelowy znakomicie nawilża i pielęgnuje włosy — potrafi nie tylko je uelastycznić, zmiękczyć i nabłyszczyć, ale też odbudować ich strukturę i wzmocnić cebulki. Sprawdzi się więc idealnie w przypadku suchych i łamliwych włosów. Stosowany regularnie znacznie ułatwi rozczesywanie i układanie włosów. Wcierany w skórę głowy poprawi kondycję suchej i łuszczącej się, złagodzi i usunie stany zapalne i potencjalnie pomoże z łupieżem. Olej z pestek moreli można stosować osobno lub dodawać go do maseczek i odżywek.

Olej z pestek moreli do picia

Zawarte w tym oleju nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że jest on świetnym suplementem diety. Stosowany wewnętrznie olej z moreli wesprze układ odpornościowy, wpłynie korzystnie na ciśnienie krwi, zwalczy zapalenia i obniży ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także złagodzi objawy astmy oraz pomoże przy zaparciach. Można go przyjmować bezpośrednio lub dodawać do zimnych potraw (w tym kanapek, sałatek i pieczywa) oraz sosów, dipów i dressingów. Nie powinno się jednak dodawać go do dań poddawanych wysokiej temperaturze — wiele z dobroczynnych składników oleju z pestek moreli ulegnie wtedy rozkładowi.

Jak dawkować olej z pestek moreli?

Wspomniana już witamina B17 (czyli amigdalina) jest niestety trująca dla ludzkiego organizmu w dużych dawkach — trawiona rozkłada się na toksyczny aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. W związku z tym nie wolno przyjmować więcej niż 2 łyżeczki oleju morelowego na dobę. Z tego samego powodu nie powinny stosować go wewnętrznie osoby poniżej 12. roku życia. Ograniczenie to nie dotyczy stosowania zewnętrznego.

Jaki olej z pestek moreli wybierać?

Niektórzy producenci oleju morelowego poddają go rafinacji — olej podlega wtedy ekstrakcji w wysokiej temperaturze z użyciem silnych środków chemicznych (m.in. heksanu). Choć proces ten poprawia trwałość i stabilność przy obróbce termicznej, stosowana w nim temperatura i chemikalia niszczą sporą część cennych składników, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Oczyszczany w ten sposób olej będzie blady, mało aromatyczny i bez wyraźnego smaku.

O wiele lepszym wyborem pod względem walorów zdrowotnych będzie olej z pestek moreli tłoczony na zimno i nierafinowany — przy takiej obróbce temperatura nie przekracza 35°C i finalny produkt zachowuje maksymalną ilość prozdrowotnych składników. Jak rozpoznać morelowy olej tłoczony na zimno? Będzie piękny złoty kolor, wyraźny migdałowy aromat (podobny do marcepanu) oraz orzechowy posmak.

Jak przechowywać olej morelowy?

Olej morelowy należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu. Doskonale nadaje się do tego lodówka.

Gdzie kupić?

Olej z pestek moreli można obecnie kupić w prawie każdym sklepie ze zdrową żywnością lub w drogeriach oferujących organiczne produkty — zarówno w tych stacjonarnych, jak i internetowych. Jeśli zaś chodzi o cenę, tłoczony na zimno olejek to koszt ok. 20 zł za 200 ml.

[product id="9289, 3979, 5439"]

Podsumowanie

Wytwarzany z pestek moreli olej stanowi świetne uzupełnienie diety i może być wykorzystywany bardzo szeroko w kosmetyce. Bardzo dobrze odżywia i poprawia kondycję włosów i skóry. Dzięki wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia substancji może być stosowany jako środek profilaktyczny wielu chorób, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Wyrób ten jest obecnie bardzo łatwo dostępny i można go bez problemu kupić nawet bez wychodzenia z domu. Należy jednak pamiętać o jego odpowiednim dawkowaniu — przy przyjmowaniu wewnętrznym trzeba ściśle przestrzegać zalecanych dziennych ilości, gdyż zawarta w nim amigdalina (obecna również m.in. w migdałach) podczas trawienia rozkłada się na toksyczne związki. Z tego względu nie powinny spożywać go osoby poniżej 12. roku życia. Obostrzenia te nie dotyczą jednak stosowania zewnętrznego i olej ten może być bezpiecznie wykorzystywany do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium