Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Migdały BIO 100g - Kresto
Opis
Migdały BIO 100g - Kresto
Opis produktu
Migdał, zwany również „królem wśród orzechów”, to nie tylko smaczna, ale również wyjątkowo zdrowa przekąska. Wysoka zawartość wartości odżywczych w migdałach sprawia, że ich działanie prozdrowotne jest nieocenione. W połączeniu z niewątpliwymi walorami smakowymi, te pyszne bakalie stanowią konieczny element zdrowej, wartościowej diety.
Wśród właściwości leczniczych migdałów, warto przede wszystkim wymienić ich dobroczynne działanie na układ krążenia, obniżanie poziomu cholesterolu oraz zwalczanie cukrzycy. Te orzechy poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę, przez co wskazane są w diecie diabetyków. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi, natomiast magnez oraz witaminy z grupy B doskonale wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają stres oraz działają antydepresyjnie.
Migdały powinny pojawić się także w niewielkich ilościach (ze względu na wysoką kaloryczność) w diecie osób odchudzających się. Duża ilość błonnika, najwyższa wśród orzechów, wspiera pracę układu pokarmowego, hamuje głód, chroni przed zaparciami i wzdęciami. Natomiast drogocenne, nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają proces odchudzania, zmniejszając odkładanie się tłuszczu. Tłuszcze zawarte w orzechach dobroczynnie wpływają także na odporność organizmu, wspierają pracę mózgu oraz serca.
Migdały zawierają także dużo białka, przez co polecane są wegetarianom i weganom. Wśród składników odżywczych tych orzechów można wyróżnić także liczne antyoksydanty oraz witaminę E, które korzystnie wpływają na wygląd oraz chronią przed rozwojem niebezpiecznych chorób.
Migdały pozytywnie wpływają również na stan skóry, włosów i paznokci, a zawarty w nich wapń chroni przed osteoporozą. Polecane są także kobietom w ciąży, gdyż pomagają zwalczyć nudności i zgagę.
Warto pamiętać, że poddawanie migdałów obróbce termicznej (blanszowanie, prażenie), pozbawia je cennych kwasów tłuszczowych, stąd lepiej spożywać te bakalie na surowo.
Króla orzechów można jeść jako osobną przekąskę, a także jako dodatek w deserach i daniach głównych. Zmielone migdały świetnie zastąpią zwykłą mąkę, z której można przygotować zdrowe wypieki lub panierkę do ryb i mięsa. Z kolei migdały zblendowane z wodą stanowią alternatywę dla zwykłego mleka, świetnie więc uzupełnią dietę wegańską.
Masa netto: 100g
Składniki
Migdały* 100%
(*certyfikowany składnik pochodzenia ekologicznego)
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 2505 kJ / 606 kcal |
Tłuszcz | 52 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4 g |
Węglowodany | 3,9 g |
w tym cukry | 3,2 g |
Białko | 26 g |
Sól | 0g |
Sposób użycia
Doskonałe jako przekąska, dodatek do owsianki, wypieków lub jako surowiec do sporządzenia napoju migdałowego.
Informacja alergenna
Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz nasiona sezamu.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia i źródeł ciepła, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Certyfikat BIO | Tak |
Kraj Producenta | Polska |
Kraj pochodzenia składników | Hiszpania |
Bezglutenowy (certyfikat) | Nie |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.