Rozmaryn to zioło, które może zaskoczyć Cię swoją wszechstronnością i właściwościami zdrowotnymi. Już od wieków był stosowany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, a jego popularność rośnie wraz z odkryciem kolejnych jego zalet. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości ma rozmaryn, jakie korzyści może przynieść twojemu zdrowiu i jak można go wykorzystać w codziennej diecie. Odkryj potęgę tego nieocenionego dla zdrowia zioła!
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 |
Czy kiedykolwiek próbowałeś japońskiego przysmaku, znanego jako tempura? To smaczne danie składające się z chrupiących kawałków mięsa, warzyw lub owoców, pokrytych delikatnym ciastem i smażonych na złocisty kolor. W tym artykule dowiesz się, skąd pochodzi tempura, jakie są jego różne warianty i jak można je przygotować w domu. Przygotuj się na ekscytującą podróż kulinarną do Japonii!
Masło klarowane, znane również jako ghee, jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych tłuszczów na świecie. Choć może być stosowane w kuchni od wieków, ostatnio zyskało na popularności ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wyjątkowy smak. W tym artykule dowiesz się, czym jest masło klarowane, jak je przygotować i dlaczego warto dodać je do swojej diety.
Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu naszych działań na środowisko naturalne. Jednym z coraz popularniejszych trendów jest less waste, czyli zmniejszenie ilości odpadów. Czym tak naprawdę jest less waste i jakie kroki możemy podjąć, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko? Przekonaj się, jak łatwo możesz wprowadzić zmiany w swoim stylu życia na rzecz ochrony planety!
Kiszenie kapusty to jedna z najstarszych metod przechowywania jedzenia. Ale czy wiesz, że oprócz przedłużenia trwałości, kiszenie wpływa również na wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych kapusty? Dowiedz się, dlaczego warto włączyć kiszoną kapustę do swojego jadłospisu!
Czy wiedzieliście, że jarmuż to nie tylko zdrowa i smaczna przyprawa, ale także skarbnica witamin i minerałów? Dowiedzcie się więcej o tym cudownym warzywie i poznajcie sposoby na to, jak wykorzystać je w swojej kuchni.
Aloes to roślina pochodząca z Afryki, która jest znana z wielu leczniczych właściwości. Od tysięcy lat jest używana przez różne kultury do leczenia schorzeń, od trudno gojących się ran po problemy skórne. W ostatnich latach aloes coraz częściej jest badany przez naukowców, a jego właściwości lecznicze potwierdzane są przez coraz więcej badań. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak aloes może pomóc w leczeniu różnych schorzeń oraz jak stosować go w codziennej pielęgnacji.
Do grupy najbardziej znanych owoców południowych zalicza się awokado, które znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni i zawiera szereg wartości odżywczych. Czym dokładnie jest „smaczliwka” i w jaki sposób ją jeść?
Na świecie rośnie dziko wiele rodzajów jagód, z których każda ma specyficzne i unikalne korzyści. Jeden zniewalający krzew z rodziny jagodowych znany jest jako aronia. Nazywana jest również jarząbem czarnoowoowym i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to również jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Nie pozwól, aby to doprowadziło Cię do przekonania, że jest to nieistotna jagoda. Wręcz przeciwnie, istnieje kilka powodów, dla których trzeba jak najszybciej włączyć aronię do swojej diety.
Czym dokładnie są antybiotyki i po jakie naturalne antybiotyki można sięgnąć podczas pierwszych objawów przeziębienia lub innych dolegliwości? Sprawdź koniecznie!
Jeśli jesteś osobą, która właśnie postanowiła zostać vege, koniecznie przeczytaj poniższy tekst i sprawdź, co warto jeść zamiast mięsa, aby było smacznie i zdrowo!
Algi morskie, zwane potocznie glonami, to bogate w składniki odżywcze rośliny, które znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Poza kosmetologią i przemysłem farmaceutycznym, algi to także składnik wielu zdrowych potraw o niecodziennym smaku. Skąd pochodzą algi morskie, jakie wartości odżywcze znajdziemy w tych roślinach i jakie są ich właściwości? Do czego wykorzystuje się glony i gdzie kupić sprawdzone algi? Odpowiadamy!
Kalafior to warzywo, które można wykorzystać do wielu różnych dań. Idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, przygotowywania pysznych zup, a także jako smaczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Z uwagi na sporą ilość błonnika, a także witamin i minerałów, poleca się go spożywać m.in. osobom chcącym utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Mocno czekoladowe ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jego historia jest niezwykle ciekawa i mówi o tym, że brownie zostało wymyślone... przez przypadek! Skąd więc pochodzi i jak powstało to pyszne ciasto, jak upiec najlepsze brownie i jak przechowywać deser po upieczeniu? Jak zrobić wegańskie brownie i jakie dodatki będą pasować do ciasta? Czytaj dalej, jeśli uwielbiasz brownie i pragniesz zachwycić jego wyjątkowym smakiem swoich bliskich!
Pektyna to nic innego, jak mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych owoców, warzyw i niektórych nasion. Posiada silne właściwości żelujące, dlatego też wykorzystywana jest jako roślinny zamiennik żelatyny. Poza tym wykazuje znaczne działanie prozdrowotne. Jej regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zapobiega gwałtownym skokom glukozy. Jak się okazuje, pektyna sprzyja redukcji masy ciała, zwiększając uczucie sytości.
Jakie są właściwości i zastosowanie maku? Czy mak jest szkodliwy? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku! Zapraszamy do lektury!
Czym jest babka lancetowata, jakie są jej właściwości i w jakich schorzeniach pomoże? Gdzie zbierać liście babki lancetowatej, jak wykonać syrop, i czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania rośliny? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy!
Majonez - jeden z ulubionych dodatków do różnego rodzaju dań i potraw wielu Polaków. Idealny do sałatek, kanapek, dań mięsnych i jako podstawa dipów. Zachwyca smakiem i gładką, kremową konsystencją. Kochasz majonez? Możesz przygotować go samodzielnie - zobacz jak krok po kroku, z łatwo dostępnych składników, zrobić majonez domowy. Sprawdź czym różni się od gotowego majonezu i dlaczego warto spróbować go zrobić.
Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.
Mrożenie produktów to jeden z najpopularniejszych sposobów na zachowanie wartości odżywczych zarówno gotowych potraw, jak i świeżych warzyw, owoców lub mięs. Aby jednak jedzenie zachowało swoją strukturę i smak, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach mrożenia żywności.