Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Śmietanka Kokosowa w Puszce 400ml - Real Thai
Opis
Śmietanka Kokosowa w Puszce 400ml - Real Thai
Opis produktu
Śmietanka Kokosowa w Puszce marki Real Thai to niezbędny produkt w kuchni azjatyckiej, gdzie stanowi bazę do wielu zup i sosów. Produkowana jest ze świeżych i najlepszych kokosów uprawianych w naturalnym środowisku. Uzyskiwane jest poprzez pierwsze wyciśnięcie płynu ze zmielonego miąższu kokosa. Im większa zawartość tłuszczu, tym lepsza jakość produktu.
Idealnie nadaje się do wykonania domowej roboty wegańskich lodów oraz aromatycznych deserów. Świetnie się sprawdza w typowych daniach azjatyckich, zupach i deserach.
Nie zawiera konserwantów oraz sztucznych barwników. Zawiera mniej wody, niż mleczko kokosowe. Posiada konsystencję śmietany.
Kokos
Obecnie kokos jest najczęściej występującą w strefie tropikalnej palmą, której praktycznie każda część może mieć zastosowanie dla człowieka. Orzech kokosowy może ważyć nawet do 2,5 kg. Zawarty w środku miąższ składa się w 14% z cukrów, w 7% z białka i w 70% z tłuszczu. Jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu, cynku, witaminy C, witamin z grupy B i innych dobroczynnych składników odżywczych. Palmy kokosowe już od wielu lat noszą nazwę „drzew życia”, „drzew tysiąca zastosowań”. Niektórzy mówią nawet, że kokosem możemy zastąpić całą aptekę.
Mleko, woda czy może śmietana kokosowa?
Warto rozróżnić poszczególne rodzaje produktów produkowanych z orzecha kokosowego. Trzy najłatwiej dostępne na rynku:
- Woda kokosowa (sok kokosowy) – to wodnisty płyn występujący naturalnie w środku młodego kokosa. W miarę dojrzewania owocu i wykształcania się nasienia, środek wypełnia się delikatnym, białym miąższem. Ma właściwości regenerujące, pobudzające i izotoniczne.
- Śmietana kokosowa – miąższ dojrzałego kokosa wyciśnięty przez gazę. Po pierwszym wyciśnięciu otrzymujemy gęsty, mleczny sok o zawartości powyżej 20 % tłuszczu. Olej kokosowy będący głównym składnikiem śmietanki jest źródłem wartościowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe.
- Mleko kokosowe – zawartość tłuszczu 10-20%
- Mleko kokosowe Light – powstaje po kolejnym wyciśnięciu miąższu kokosowego, namoczonego uprzednio w gorącej wodzie. Jest to mleczko typu „light”, gdyż charakteryzuje się dużo mniejszą zawartością tłuszczu (5-7%) w porównaniu do śmietanki kokosowej. Charakteryzuje się dużą zawartością kwasu laurowego, który wykazuje dobroczynne działanie dla zdrowia poprzez wspomaganie i wzmacnianie systemu odpornościowego.
- Olej kokosowy – spotykany w postaci płynnej lub stałej, używany głównie do smażenia.
Śmietanka kokosowa w kuchni
Śmietanka kokosowa wydaje się być stworzona do deserów. Sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do ciast, kawy, naleśników. Nada bogatego smaku drinkom i napojom orzeźwiającym. Dodając wody do naszej śmietany otrzymamy mleko kokosowe.
Objętość netto: 400ml
Składniki
Ekstrakt kokosowy 95%, woda, emulgator: E435.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 886 kJ / 215 kcal |
Tłuszcz | 21 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
Węglowodany | 4,8 g |
w tym cukry | 1,9 g |
Białko | 1,6 g |
Sól | 0,03 g |
Sposób użycia
Śmietankę kokosową wykorzystuje się m.in. do wykonania domowej roboty wegańskich lodów oraz aromatycznych deserów.
Sposób przygotowania
Przepis na Lody Karmelowo Kokosowe
Składniki
- 1 puszka śmietanki kokosowej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 łyżki miodu (lub gęstego sosu klonowego)
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ½ szklanki orzechów Pekan
- łyżka masła
- sos karmelowy
Wykonanie
- Połączyć śmietanę kokosową, jajka, cukier wanilinowy, miód i sól w rondlu i powoli doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
- Gotować przez pół minuty, zostawić do przestudzenia.
- Dodać ekstrakt waniliowy i zostawić na noc w lodówce.
- Orzechy Pekan podsmażyć na maśle do momentu zarumienienia.
- Po ostudzeniu dodać je do schłodzonej masy.
- Całość miksować (w maszynie z użyciem ostrzy), na koniec wymieszać z sosem karmelowym.
- Pozostawić w zamrażarce na minimum 3 godziny.
Smacznego!
Informacja alergenna
Nie zawiera cholesterolu. Bez konserwantów i sztucznych barwników.
Zalecane warunki przechowywania
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu 3 dni.
Uwagi
Przed otwarciem mocno wstrząsnąć. Rozwarstwienie się produktu na wodę i tłuszcz jest procesem naturalnym wywołanym niską temperaturą przechowywania. Aby mleczko powróciło do swojego stanu należy je ogrzać i wymieszać.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Tajlandia |
Kraj pochodzenia składników | Tajlandia / Wietnam / Indonezja |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt bez laktozy | Tak |
Produkt dla diabetyków | Bez dodatku cukru |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Dystrybutor | Kuchnie Świata S. A., Łomna, ul. Gdańska 34, 05-152 Czosnów |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.