Opinie o Nas
Producenci
Opcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Facebook Likes

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

9.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

11.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

Darmowa dostawa od 249 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Soja

Soja - właściwości odżywcze i zdrowotne

Nasiona soi są doceniane w kuchniach całego świata ze względu na bogatą zawartość łatwo przyswajalnego białka i wielu cennych wartości odżywczych.  Chętnie włączana do diety zarówno w formie naturalnej jak i przetworzonej, stała się świetną alternatywą mięsa dla wegetarian i wegan. Jeżeli interesujesz się kulinariami, nie jesz mięsa, albo po prostu chcesz się dowiedzieć więcej na temat tej niesamowitej rośliny, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Czym jest soja i skąd pochodzi?

Soja to roślina z grupy roślin strączkowych, jest ona jednak o wiele bogatsza w składniki odżywcze od naszych rodzimych gatunków strączków. Naturalnie występuje ona na całym terytorium Azji, natomiast największą popularność zyskała w Chinach, gdzie spożywana jest od wieków. Uprawia się ją głównie ze względu na nasiona, które powszechnie wykorzystywane są w gastronomii, farmacji, medycynie, produkcji pasz dla zwierząt, a nawet... przemyśle budowlanym!

Obecnie hodowle soi spotkamy nie tylko w krajach azjatyckich, ale niemal na całym świecie. Spowodowane jest to małymi wymaganiami siedliskowymi rośliny oraz wysoką opłacalnością jej uprawy.  W największych ilościach produkuje się ją w USA, Brazylii, Argentynie, Chinach i Indiach, nie mniej jednak w jej produkcji od pewnego czasu wiodą Stany Zjednoczone, które odpowiadają za prawie 50% światowego plonu soi.

Soja - czy jest modyfikowana genetycznie?

Wokół soi pojawiło się wiele mitów dotyczących jej produkcji. Spora ilość ludzi uważa, że soja to produkt modyfikowany genetycznie.  Jest to tylko częściowo prawda, gdyż pewien odsetek jej upraw rzeczywiście jest z GM. Niemniej jednak przeznacza się go na paszę dla zwierząt hodowlanych, a nie dla człowieka. Zatem w sklepach nie kupimy soi z takich upraw ani nie znajdziemy jej w produktach przeznaczonych do spożycia. Gatunkiem odpowiednim dla spożycia przez ludzi jest soja warzywna.

nasiona soi

Nasiona soi - wartości odżywcze

Soja to cudowna roślina, która od pewnego czasu wciąż zyskuje na popularności. Jej ziarna i ich przetwory są bogate w wartości odżywcze i składniki prozdrowotne, takie jak:

  • łatwo przyswajalne białko (około 47 g na 100 g),
  • sporo witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6),
  • izoflawony (składniki bioaktywne z grupy flawonoidów),
  • kwasy tłuszczowe (20 g w 100 g soi),
  • składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo,
  • węglowodany (30 g w 100 g),
  • błonnik (9 g na 100 g),
  • aminokwasy egzogenne.

Właściwości prozdrowotne soi

Soja, tak jak jej kuzynki z roślin bobowatych, jest nie tylko bardzo pożywna, ale i przede wszystkim zdrowa. Regularne spożywanie produktów sojowych może pomóc w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. w leczeniu nadciśnienia tętniczego, łagodzi objawy menopauzy czy pozytywnie działać na poziom cholesterolu we krwi. Badania dowodzą, że może ona także przeciwdziałać resorpcji tkanki kostnej, a nawet posiada właściwości przeciwnowotworowe.

[product id="7558, 7943, 7596"]

Do tego soja jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych i witaminy E, zwanej witaminą młodości - opóźnia procesy starzenia się skóry, u kobiet wspiera procesy owulacji, a u mężczyzn bierze udział w produkcji nasienia.

Fitoestrogeny sojowe

Zawarte w ziarnach soi fitoestrogeny są substancjami działającymi bardzo podobnie jak żeńskie hormony płciowe - estrogeny. Dzięki temu soja wykorzystywana jest także w kosmetologi do produkcji kremów i toników mających działanie odmładzające. Produkty te opóźniają procesy starzenia się skóry, nadając jej sprężystość.

Ponadto znajdują zastosowanie w medycynie. Leki z dodatkiem naturalnych estrogenów z soi zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i łagodzą objawy menopauzy. Podaje się je także w sytuacjach niedoboru ludzkich hormonów. Natomiast izoflawony regulują metabolizm lipoproteidów zwiększają gęstość mineralną kości, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Fitoestrogeny wywierają również wpływ na układ krwionośny człowieka, poprzez zmniejszanie poziomu szkodliwego cholesterolu i poprawę stężenia dobrego. Co za tym idzie, mogą zapobiegać chorobom serca i układu krążenia.

Białko sojowe

Soja to bogate źródło białka, które jest w pełni przyswajalne dla człowieka, a tym samym pełnowartościowe. Zawiera ono sporą ilość kwasów tłuszczowych i błonnika, a także liczne wartości odżywcze. Białko sojowe przede wszystkim pozytywnie wpływa na serce i wątrobę, wzmacniając je.

Co więcej, białko soi nie zawiera szkodliwych puryn, dzięki czemu przyswajanie wapnia pozostaje w normie.

Przeciwskazania do stosowania soi

Soja niekiedy może powodować skutki uboczne, ponieważ zawiera alergeny (m.in. alergen Gly m 4), przez co jej spożywanie nie jest zalecane osobom z alergiami pokarmowymi. W razie wystąpienia jakichkolwiek objawów po spożyciu soi powinni oni niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, aby sprawdzić swoją odporność na ten rodzaj żywności.

Ponadto spożywanie soi w zbyt dużych ilościach może częściowo upośledzić wchłanianie składników mineralnych (żelaza, wapnia i magnezu), a także ograniczyć przyswajanie jodu. Niektórzy twierdzą, że przez obecność fitoestrogenów soja może obniżyć płodność u mężczyzn, jest to jednak mało prawdopodobne, zwłaszcza jeśli je się ją w umiarkowanych ilościach.

co można zrobić z soi

Produkty sojowe - bogate źródło pełnowartościowego białka

Ziarna soi i jej przetwory stanowią pełnowartościowy pokarm, dlatego warto na stale włączyć je do diety, zwłaszcza jeśli czasowo lub zupełnie ograniczyliśmy spożywanie mięsa.

Z soi produkuje się między innymi mleko, mąkę czy olej, których szerokie zastosowanie przewiduje dieta wegetariańska i wegańska.

Mleko sojowe

Z produktów sojowych największą popularnością cieszy się mleko sojowe. Wytwarzane jest ono poprzez namaczanie w wodzie ziaren soi lub odtłuszczonej mąki sojowej. To idealny zamiennik mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy czy wegan.

Warto też zaznaczyć, że zawiera ono od niego o połowę mniej tłuszczu i ponad 75% mniej kalorii, przez co może mieć wpływ na odchudzanie.  Na dodatek mleko sojowe jest bardzo smaczne! Ma lekko słodki orzechowy posmak i lekką konsystencję.

Pochodne mleka sojowego

Wiele popularnych produktów sojowych swoje pochodzenie zawdzięcza właśnie mleku sojowemu. Są to:

  • śmietanki sojowe,
  • jogurty sojowe,
  • tofu,
  • twarożek sojowy,

białko sojowe właściwości

Tofu

Tofu to sprasowany twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego przy użyciu soli. W ten sposób powstaje właściwy twarożek i serwatka, natomiast po odsączeniu lekko twarde bloki tofu.

W naszej kulturze tofu jest używane zarówno jako zamiennik mięsa, jak i sera. Wymaga jednak użycia sporej ilości przypraw bądź marynowania, bo produkt sam w sobie nie ma smaku.

[product id="7949, 8810, 8812"]

Mąka sojowa

Mąka sojowa otrzymywana jest w ten sam sposób, jak mąka pszenna czy żytnia. Pozbawione wierzchniej okrywy ziarna soi suszone są w wysokich temperaturach, a następnie drobno mielone. W wyniku tego powstaje mąka sojowa.

Produkt ma takie same właściwości i zastosowanie jak mąki tradycyjne, przez co jest niezłym rozwiązaniem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dodatkowo mąka z nasion soi to idealny zamiennik jaja kurzego, a sama w sobie nie posiada dużych walorów smakowych czy zapachu.

Stosowana jest do wypieków, produkcji mleka sojowego, makaronu i płatków śniadaniowych, a także zagęszczania sosów i zup.

produkty bogate w izoflawony sojowe

Sos sojowy

Znany miłośnikom kuchni azjatyckiej sos sojowy to niezastąpiony składnik wielu dań, nadający im unikalnego smaku. Głównym składnikiem, z którego wytwarza się ten sos są fermentowane ziarna soi. Ponadto w jego skład wchodzi woda, sól, pszenica, drożdże i bakterie kwasu mlekowego.

Wszystkie te składniki w odpowiednich proporcjach razem fermentują, a następnie otrzymany zacier jest wyciskany i filtrowany. Mówi się, że czerwono-brązowy sos jest połączeniem aż 5 smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i umami, dlatego potrawa przyprawiona sosem sojowym zyskuje ciekawy, orientalny smak.

[product id="2764, 2765, 2951"]

Olej sojowy

Olej sojowy tłoczony jest na zimno z nasion soi jadalnej. Znalazł on swoje zastosowane nie tylko w gastronomi, ale również w kosmetyce, ze względu na swoje prozdrowotne i odmładzające właściwości! Zawiera kwas linolowy, który idealnie nawilża skórę przywracając jej jędrność. Kremy, mydła i olejki do masażu na bazie soi zmniejszają stres oksydacyjny komórek skóry.

Olej sojowy posiada jasnozieloną barwę i orzechowy smak, który jest dość intensywny. Wykorzystywany jest głównie w kuchni Chińskiej, gdzie nadaje daniom aksamitną konsystencję i wyrazisty smak.

Miso

Popularne danie kuchni japońskiej - miso - to połączenie gotowanej zmielonej soi, rozgotowanego ryżu (bądź innych zbóż), soli i specjalnego szczepu drożdży, nazywane również pastą sojową. W zależności od receptury może mieć różną barwę czy smak. Mikroorganizmy koji zawarte w paście sojowej regulują procesy trawienne, a bakterie używane do procesu fermentacji posiadają zdolność wytwarzania witaminy K, odpowiedzialną za utrzymanie gęstość kości.

Pasta miso wykorzystywana jest jako zagęstnik zup i sosów, a ciekawostką jest fakt, że wykazuje bardzo długi czas przydatności do spożycia po otwarciu.

Tempeh

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej otrzymywany z ugotowanych, zakwaszonych ziaren soi. Po odsączeniu i wysuszeniu do ziaren dodawane są zarodniki grzyba Rhizopus oligosporus-a i poddaje się je fermentacji od 24 do 36 h.

Tempech można spożywać zarówno na surowo, jak i również przyrządzić poddając wysokiej temperaturze. Jest świetnym zamiennikiem mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego idealnie może się sprawdzić w dietach je wykluczających.

[product id="10321, 9277, 9458"]

Kotlety sojowe

To popularne wśród wegetarian i wegan danie na dobre zagościło na stołach wielu Polaków. Ich smak lekko przypomina ulubione przez wszystkich schabowe.

Kotlety można przyrządzić na różne sposoby, w formie burgerów, bitek czy ugotować je w bulionie. Podobnie jak w innych produktach sojowych, znajdziemy tam bogactwo błonnika pokarmowego i białka.

soja i jej produkty

Podsumowując, soja jest wartościowym pokarmem, który warto włączyć do swojej diety. Spory wybór prodkutów sojowych z ekologicznych źródeł znadziecie w Delikatesach z Natury!

Promocje
Morwa Czarna Suszona BIO 100g - Bio Planet
Morwa Czarna Suszona BIO 100g - Bio Planet
8,99 zł 5,35 zł
szt
Ksylitol Fiński Kartonik 1kg - Santini
Ksylitol Fiński Kartonik 1kg - Santini
42,99 zł 38,95 zł
szt
Mąka Gryczana Jasna BIO 1kg - Bio Planet
Mąka Gryczana Jasna BIO 1kg - Bio Planet
17,99 zł 14,95 zł
Olej Rzepakowy 500ml - Oleofarm
Olej Rzepakowy 500ml - Oleofarm
19,99 zł 16,95 zł
szt
Olej z Czarnuszki Tłoczony na Zimno 100ml - Oleofarm
Olej z Czarnuszki Tłoczony na Zimno 100ml - Oleofarm
23,95 zł 18,45 zł
szt
Spody do Pizzy bezglutenowe 300g - Schär
Spody do Pizzy bezglutenowe 300g - Schär
16,99 zł 13,75 zł
Soczewica Czerwona BIO 500g - Bio Planet
Soczewica Czerwona BIO 500g - Bio Planet
12,99 zł 10,95 zł
Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80g - Vivani
Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80g - Vivani
13,99 zł 11,95 zł
szt
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium