Co to jest Sushi?
Sushi (jap. 寿司, 鮨 lub 鮓) to wywodząca się z Kraju Kwitnącej Wiśni potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz rozmaitych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, marynowanych kawałków ryb, wodorostów nori, grzybów, warzyw, gotowanych skorupiaków, a także omletu japońskiego (tamago-yaki), tofu oraz ziarna sezamowego.
Początkowo przygotowanie tego japońskiego specjału było bardzo czasochłonne, ponieważ wymagało kilkumiesięcznego procesu fermentacji surowej ryby. Potrawa ta pierwotnie stanowiła praktyczną metodę konserwacji ryb i owoców morza. Obkładane ryżem i zakopywane w ziemi mogły czekać na spożycie nawet przez kilka miesięcy. Współczesne Sushi jest istotnie szybsze w przygotowaniu dzięki wykorzystaniu octu ryżowego. Stanowi on stanowi nieodzowny składnik japońskiego specjału, nadając mu charakterystyczny, kwaskowy posmak.
Poza granicami Azji potrawa pierwszych zwolenników zyskała dopiero w latach 70. XX wieku, kiedy trafiła do USA, a następnie podbiła serca koneserów z całego globu. W Polsce pierwsze restauracje Sushi zaczęły powstawać w drugiej połowie lat 90-tych. Ten rybny przysmak cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością i dla wielu ludzi nie jest już żadną nowością. Z dania ekskluzywnego ewoluowało w kierunku popularnego, zdrowego Fast-Food, często zamawianego oraz konsumowanego zarówno w pracy, w trakcie przyjęć ze znajomymi oraz jako szybka przekąska na mieście.
Rodzaje Sushi?
Pomimo rosnącej popularności japońskiego przysmaku w naszym kraju większość osób wciąż nie wie, co kryje się pod enigmatycznymi nazwami Maki, Nigiri czy Sashimi. Tymczasem na fali popularyzacji tej potrawy w kulturze Zachodu powstało wiele sposobów podawania tej potrawy.
- Futomaki
Futomaki to najbardziej klasyczna forma Sushi. Są to grube, wieloskładnikowe rolki zawierające minimum cztery komponenty – od ryb i owoców morza aż po świeże warzywa – zawinięte w wodorosty Nori. Nazwa wywodzi się od przymiotnika futoi, oznaczającego dosłownie gruby, tłusty. Jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Po zwinięciu grubość plastrów, w jakie się je kroi, to zazwyczaj około 1-2 centymetrów. Bywa również podawane bez krojenia w krążki.
- Hosomaki
Hosomaki w przeciwieństwie do Futomaki to cienkie rolki zawierające niewielką ilością ryżu zawijane w płat Nori z dodatkiem wyłącznie tylko jednego składnika. Najczęściej są to różnego rodzaju marynowane kawałki ryb (łosoś, tuńczyk) bądź warzywa (np.ogórek lub żółta rzepa). Nazwy konkretnych rodzajów hosomaki zależą od składnika wypełniającego ich wnętrze - kappamaki to hosomaki z ogórkiem, sake-maki to hosomaki z łososiem, a tekkamaki zawiera tuńczyka. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego cienki, chudy. Rolka sushi po zwinięciu na bambusowej macie krojona jest najczęściej na sześć porcji (plastrów).
- Nigiri
Nigiri to najbardziej klasyczna i najstarsza forma sushi. Dosłownie oznacza „ściskać, ugniatać” i odnosi się do sposobu przygotowania ryżu. Jest to uformowany kawałek ryżu w kształcie kulki z dodatkiem Pasty Wasabi, na wierzchu której znajduje się np. surowa ryba, owoc morza, omlet japoński lub awokado. Najczęściej napotkamy nigiri z doradą, kalmarem, krewetką, łososiem, tuńczykiem, ośmiornicą, omletem, oraz węgorzem. Nazwa Nigiri pochodzi od słowa nigiru, co oznacza ściskać, ugniatać. Owalny kawałek ryzu spajany jest przy użyciu Chrzanu Wasabi lub poprzez zaciśnięcie Wodorostem Nori. To najbardziej lubiana przez smakoszy i ekspertów forma.
- Uramaki
Uramaki to tzw. maki odwrócone. Są to rolki, które otacza nie płat Nori, ale ryż. Innymi słowy, ryż znajduje się na zewnątrz a glony nori wewnątrz. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest czarnym sezamem Jednym z Uramaki są np. California-Rolls, wynalezione w USA, które powstają z dodatkiem awokado, krabowych paluszków, ogórka i wędzonego łososia.
- Oyakomaki
Oyakomaki to owalne kawałki ryżu owinięte płatem surowej ryby wypełnionej farszem, np.: jajkiem bądź ikrą z łososia. Przepyszny skondensowany smak sushi. Zamów do domu lub w restauracji.
- Tamagomaki
Tamagomaki to sushi zwijane nie w płaty wodorostów nori, a w omlet japoński. Rolki te oprócz ryżu zawierają takie składniki jak: ryby, warzywa, czy owoce morza. W wymiarze formy i składu przypominają Futo maki.
- Sashimi
Sashimi nazywane jest sushi bez ryżu. Są to kawałki surowej ryby z różnymi dodatkami, najczęściej z surowymi warzywami i sosem sojowym. Do wyboru: łosoś, tuńczyk, krewetka królewska, ryba maślana, halibut, dorada lub węgorz.
[product id="2751, 8777, 9330"]
- Sashimi roll
Sashimi roll to sushi bez ryżu. Są to kawałki surowej i świeżej ryby wraz z warzywami zawinięte w papier ryżowy.
- Temaki
Temaki w dosłownym tłumaczeniu oznacza “robiony ręcznie”. Jest to sushi „zwijane”, w którym ryż i pozostałe składniki zawinięte są w kawałek podsmażonego paska wodorostów nori, który jest zawijany a następnie manualnie formowany w rożek, który wypełniany jest dowolnymi składnikami.
- Inari
Inari to smażone w głębokim oleju torebki z tofu, wypełnione ryżem i innymi dodatkami takimi jak kawałki kurczaka, grzyby Shitake oraz przyprawiane imbirem i sezamem.
- Termari
Temari to rodzaj sushi w formie kulki ryżu z wprasowanym dodatkiem.
Składniki Sushi
Najpopularniejsze, tradycyjne składniki do Sushi to:
- Anago - węgorz
- Aji – marynowana makrela
- Daikon –rzepa marynowana
- Hirame - halibut
- Ebi – krewetka
- Kampyo – suszone włókno dyni (tykwa)
- Karei - flądra
- Kani – krab
- Katsuo – marynowany tuńczyk
- Kappa – ogórek
- Mongoika – sepia
- Natto – sfermentowana fasola
- Ninjin – marchewka
- Rogen – kawior
- Saba – makrela
- Sake – łosoś
- Surimi – paluszki krabowe
- Tako – ośmiornica
- Tamago – omlet
- Tekka/Maguro – tuńczyk
- Unagi – węgorz
Lista składników jest oczywiście o wiele dłuższa, a to jakich z nich użyjemy zależy tylko od naszej kreatywności, otwartości na nowe, egzotyczne smaki oraz wyobraźni w ich komponowaniu. Popularne, choć już nie tradycyjnie japońskie składniki do to np. awokado, ogórek, papryka czy karczochy. Na popularności zyskuje również wegańskie sushi, w którym w roli dodatków wykorzystuje się roślinne zamienniki tradycyjnych komponentów tego japońskiego specjału, często są to rozmaite egzotyczne warzywa.
Podstawowe pojęcia w Sushi
- Edamame – gotowana zielona fasolka sojowa,
- Gari – marynowany imbir,
- Hangiri – tradycyjna, japońska drewniana miska do ryżu,
- Makisu – bambusowa mata wykorzystywana do formowania,
- Mirin – słodkie japońskie wino • Miso – pasta ze sfermentowanej fasolki sojowej,
- Nori – wysuszone płaty z wodorostów morskich • Sake – japońska napój alkoholowy produkowany z ryżu,
- Shamoji – bambusowa łopatka do ryżu • Shoyu – sos sojowy • Tempura – mieszanka mąk służąca jako panierka,
- Uchiwa – japońskie wachlarze służące do chłodzenia ryżu,
- Wasabi – zielony chrzan japoński (bardzo ostry).
Jak spożywać Sushi?
Sushi konsumuje się pałeczkami lub palcami. Nie powinno się korzystać z tradycyjnych sztućców. Jego kawałki macza się w sosie sojowym. Inne typowe dodatki to np. wasabi, czyli ostra, zielona pasta z wybranej odmiany chrzanu, oraz marynowany imbir, który podgryza się między kolejnymi kęsami, gdy próbujemy sushi z innym dodatkiem (pozwala on "oczyścić" usta z posmaku poprzedniego kawałka i w pełni zasmakować następnego). Sushi podawane jest zwykle nie z wodą, ale zieloną herbatą.
Prawidłowo podczas jedzenia nie powinno się korzystać z tradycyjnych sztućców. Potrawę tę je się pałeczkami lub palcami. W sosie sojowym zanurza się przy tym tylko rybę, nigdy ryż. Dodatkowo sushi je się w całości, a nie gryzie. Wyjątkiem od tej reguły jest wyłącznie Temaki. Poza tym trzeba pamiętać o tym, że pastę Wasabi nakłada się wprost na rybę. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmieszać z sosem sojowym. Ponadto, nie powinno się zanurzać ryżu w Sosie Sojowym Shoyu. Faux pas rytuału konsumowania Sushi stanowi również używanie zbyt dużej ilości sosu sojowego – należy nalewać jego minimalną ilość, tak aby po zjedzeniu sosjerka była pusta. Przestrzegając tych zasad na sushi można się wybrać nawet w towarzystwie rodowitych Japończyków.
[product id="8989, 9300, 8915"]
Gdzie mogę znaleźć produkty do stworzenia Sushi?
Pełną listę inspiracji oraz produktów, dzięki którym skomponujesz wykwintne Sushi według preferowanej receptury i rodzaju odnajdziesz w naszym sklepie w dedykowanym dziale "Kuchnia Japońska, Koreańska oraz Sushi" dostępnym pod adresem https://www.delikatesyznatury.pl/kuchnia-japonska-koreanska-sushi
Te produkty kupisz w naszym sklepie:
- Algi Morskie Nori prażone do Sushi BIO 30g - Arche
- Duszona Tykwa Kanpyo do Sushi w Zalewie Karmelowej 100g - Kuchnie Świata
- Imbir do Sushi 190g - House of Asia
- Imbir marynowany do Sushi BIO 190g - Terrasana
- Liście Alg Morskich Sushi Nori 6 sztuk 16g - House of Asia
- Mata Bambusowa do Sushi - House of Asia
- Mata do Sushi Bambusowa Makisu 1 sztuka - Terrasana
- Ocet Ryżowy do Sushi niesłodzony BIO 250ml - Terrasana
- Ocet ryżowy Genmai Su BIO 250ml - Arche
- Pałeczki do Sushi 4 Pary - House of Asia
- Pałeczki do Sushi Bambusowe Hashi 10 Par - Terrasana
- Ryż do Sushi 1kg - Targroch
- Ryż do Sushi 400g - House of Asia
- Ryż do Sushi 500g - Hangiri
- Ryż do Sushi 500g - Kuchnie Świata
- Ryż do Sushi BIO 500g - Bio Planet
- Sos Sojowy Premium do Sushi 150ml - House of Asia
- Sos Sojowy Bezrybny z Algami Morskimi BIO 155ml - Arche
- Sos Sojowy Shoyu BIO 250ml - Arche
- Zestaw do Sushi Startowy - House of Asia