Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
13,99 zł
Cena regularna:
14,29 zł
Suszone Mango
Mango jest jednym z najpopularniejszych owoców tropikalnych, obok bananów, kokosów, oraz ananasów, dzięki swojemu słodkiemu smakowi i korzyściom zdrowotnym. Jest to jednak owoc sezonowy i bardzo łatwo się psuje. Suszenie jest więc sposobem na przedłużenie trwałości owocu, dzięki czemu możemy je dodawać do potraw przez cały rok. Suszone mango to odwodniona wersja swojego świeżego odpowiednika. Zredukowana ilość wody powoduje, że suszone owoce są zdatne do spożycia przez długi czas.
Właściwości suszonych owoców mango
80 gramów lub około 18 sztuk suchego mango dostarcza:
- 256 kcal energii,
- 62 gramy węglowodanów,
- 2 gramy błonnika
- 54 gramy cukru,
- 2 gramy błonnika, który gwarantuje uczucie sytości,
- 38% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- 14% dziennego zapotrzebowania na folian,
- 6% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Suszone mango dostarcza witaminę C, która pozwala utrzymać zdrową skórę i silny układ odpornościowy. Przeciwutleniacze zawarte w mango zwalczają wolne rodniki, aby chronić organizm przed chorobami przewlekłymi. Mango zawiera także inne wartości odżywcze. Nie bez przyczyny Hindusi nazywają mango owocem bogów.
Należy pamiętać, aby nie przejadać się suszonymi owocami ze względu na dosyć wysoką zawartość cukru. Podwyższona intensywność spożywania cukru prowadzi do niepożądanego przyrostu masy ciała.
Suszone mango dostarcza również błonnika pokarmowego, który może pomóc poprawić zdrowie jelit. Chociaż suszone mango ma niższą zawartość przeciwutleniaczy niż jego świeży odpowiednik, nadal jest dobrym źródłem karotenoidów. Jest także powiązane z wyższym spożyciem błonnika i poprawą jakości diety.
Czy suszone mango to zdrowa przekąska?
Suszone mango jest zdrową i wygodną przekąską, o ile pamiętasz o wielkości porcji lub spożywasz je z umiarem. Jest dobrym źródłem witamin i roślinnych związków bioaktywnych, takich jak przeciwutleniacze, które mogą chronić przed chorobami przeciwzapalnymi, a nawet rakiem.
Ten produkt może stanowić doskonały dodatek do sałatek oraz innych dań.