Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
32,29 zł
Cena regularna:
33,29 zł
Tofu, Tempeh, Miso
Tofu, Tempeh oraz Miso to wysokobiałkowe produkty wytwarzane z mleka sojowego. Tofu to rodzaj sojowego twarożku. Posiada łagodny, subtelny smak i zapach. Powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego w trakcie którego soję najpierw się oczyszcza, moczy, mieli w wodzie, filtruje, gotuje, koaguluje i na koniec prasuje. Tofu stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa będąc idealnym wyborem dla wegan i wegetarian. W sklepach możemy spotkać różne jego rodzaje: naturalne, wędzone oraz z rozmaitymi dodatkami takimi jak np. czarnuszka lub lubczyk.
Tofu zachwyca bogactwem zastosowań kulinarnych. Możemy je wykorzystać do tworzenia past z soi, doskonale sprawdzi się także jako dodatek do zup, pizzy i zapiekanek. Na bazie tofu można przygotować wegańskie kotlety, to również świetny dodatek do indyjskich potraw curry. Idealnie nada się do smażenia na patelni. Klasyką dań jest tofucznica, czyli wegańska jajecznica a także tofucznik czyli wegański sernik. To doskonały wybór zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację.
Tempeh to wywodzący się z kuchni indonezyjskiej pokarm wytwarzany z łuskanej, blanszowanej na paprze soi. Posiada apetyczną konsystencję, wyróżnia go oryginalny orzechowo-pieczarkowy smak. Stanowi źródło wartościowego, wegańskiego białka, Tempeh zawiera również witaminy i bogactwo składników mineralnych. Warto nadmienić wysoką zawartość witamin z grupy B oraz żelaza. Stanowi on również źródło fosforu, miedzi i magnezu. Jego głównym składnikiem jest sfermentowana soja, dlatego produkt ten jest bardzo strawny, a składniki odżywcze zawarte w nim lepiej przyswajalne. To idealny zamiennik mięsa dla wegan i wegetarian.
Miso to japońska nazwa dla tradycyjnej gęstej pasty produkowanej ze sfermentowanej soi, która stanowi podstawę kraju Kwitnącej Wiśni. Występuje w wielu odmianach, często z dodatkiem ryżu bądź jęczmienia. Pasta ta doskonale sprawdzi się w roli dodatku do zup (stąd nazwa: zupa miso) i sosów a także jako przyprawa do warzyw, mięs czy ryb. Zmiksowana z dashi tworzy miso-shiru (jap. 味噌汁 miso-shiru), popularną w Japonii zupę. Jest bogata w białko, zawiera sporo witamin i minerałów. Istnieje wiele odmian miso – słone, słodkawe, ziamiste, owocowe i pikantne.
Przykłady dań z wykorzystaniem Tofu, Tempeh oraz Miso:
- Chińskie tofu z warzywami
- Leczo wegetariańskie z dyni i tofu
- Makaron z tempehem i jarmużem
- Tofu z cukinią
- Tofu w rajskim curry
- Pizza z tempehem i warzywami
- Smażony makaron z tofu i warzywami
- Wegański bekon z tempehu
- Zupa Miso
W naszym sklepie "Delikatesy z Natury" odnajdziesz Tofu, Tempeh oraz Miso najwyższej jakości uznanych producentów. Sprawdź naszą ofertę już dziś!