Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Zakwaska do Jogurtu Żywe Kultury Bakterii BifiVit bezglutenowe 2 Fiolki 1g - Vivo
Opis
Zakwaska do Jogurtu Żywe Kultury Bakterii BifiVit bezglutenowe 2 Fiolki 1g - Vivo
Opis produktu
Zakwaska do Jogurtu Żywe Kultury Bakterii BifiVit bezglutenowe marki Vivo to żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego. Domowy jogurt charakteryzuje się najwyższą świeżością i znakomitym smakiem oraz co najważniejsze, kulturami bakterii o wysokiej aktywności.
Domowy jogurt przygotowany wg instrukcji nie zawiera żadnych zbędnych dodatków takich jak: mleko w proszku, cukier, zagęstniki, barwniki czy wzmacniacze smaku. Przygotowując go w domu mamy gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy wychodzi na mleku 3,2% lub pełnotłustym.
Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit ze względu na bogactwo zawartych w nim kultur bakterii mogą z powodzeniem spożywać również osoby dorosłe. Przyjazne człowiekowi bakterie wchodzące w skład Bifivitu aktywnie rozmnażają się w mleku, zapewniając jogurt z żywą florą bakteryjną. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit zawiera nie tylko wysokie stężenie kultur bakterii ale również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (są to polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.).
W skład Bifivit wchodzą bifidobakterie, laktobakterie kilku szczepów. Bakterie te spełniają następujące funkcje:
Bifidobacterie:
- zawierają florę bakteryjną, w tym bifidobacterie lactis, obecne w mleku kobiety karmiącej
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec bakterii gnilnych i patogennych;
- przez wytwarzanie organicznych kwasów tłuszczowych uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych i aktywacji przyściennego trawienia w przewodzie pokarmowym;
- syntetyzują aminokwasy i białka, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminy z grupy B : B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 – kwas nikotynowy, Bc - kwas foliowy , B6 - pirydoksyna;
- sprzyjają wzmocnieniu procesów wchłaniania jonów wapnia, żelaza czy witaminy D
Laktobakterie - pałeczki kwasu mlekowego:
- w swoich procesach życiowych wchodzą w złożone interakcje z innymi mikroorganizmami, wskutek czego stłumieniu ulegają patogenne bakterie gnilne i ropne, względnie patogenne mikroorganizmy, przede wszystkim z rodzaju Proteus,
- podczas normalnego metabolizmu, są zdolne wytwarzać kwas mlekowy, nadtlenek wodoru, produkować lizozym i inne substancje o działaniu antybiotycznym: reuterynę, plantaritsin, lactocidine, laktolin;
- w żołądku i jelicie cienkim lactobakterie we współpracy z organizmem gospodarza są głównym mikrobiologicznym ogniwem tworzenia się kolonizacyjnej flory,
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec patogennych mikroorganizmów;
Bifivit polecany jest dla:
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- dla dzieci od 6 miesiąca życia,
- dla chcących dostarczyć do organizmu bifidobakterie i laktobakterie,
- przy infekcjach bakteryjnych i grzybiczych.
Zawartość opakowania: 2 Fiolki po 0,5g
Masa netto: 1g
Składniki
Maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Streptococcus thermophilus, Lactobacillus paracasei.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1155 kJ / 276 kcal |
Tłuszcz | 0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 60 g |
w tym cukry | 20 g |
Białko | 8 g |
Sól | 0 g |
Sposób użycia
Do przygotowywania domowych jogurtów. Propozycja podania: jogurt z truskawkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
Sposób przygotowania
- 1-3 l mleka pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. +37 do +43 st. C.
- Do mleka dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj.
- Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin.
- Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - jogurt dodatkowo zgęstnieje.
- Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić mleko jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry mleka.
Informacja alergenna
Brak
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w lodówce w temperaturze od +2 do +8 stopni C.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Ukraina |
Wegetariański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt wegetariański | Tak |
Dystrybutor | Gama-Tech, al. Jerozolimskie 31 m. 14, 00-508 Warszawa |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.