Producenci

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

10.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

12.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

15.99 zł

Darmowa dostawa od 279 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Zakwaska do Jogurtu Typ Grecki bezglutenowe 2 Fiolki 1g - Vivo

Dostępność: 2
Wysyłka w: do 72 godzin
Dostawa: Więcej szczegółów na stronie „Dostawa” sprawdź koszty dostawy
Cena: 17,99 zł 17.99
ilość szt

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivo
Kod EAN: 4820148056785

Opis

Zakwaska do Jogurtu Typ Grecki bezglutenowe 2 Fiolki 1g - Vivo

Opis produktu

Zakwaska do Jogurtu Typ Grecki bezglutenowe marki Vivo to doskonałe rozwiązanie które pomoże przygotować jogurt grecki będący podstawą wielu wspaniałych potraw. Stosuje się go jako sos do sałatek, zup, jest elementem dań mięsnych i wielu deserów. 

Z oferowanej Zakwaski można przygotować od 1 do 3 litrów jogurtu naturalnego, który następnie można wykorzystać do uzyskania jogurtu w stylu greckim. Przepisy przygotowania znajdują się poniżej oraz w instrukcji dołączonej do opakowania.

Jak zrobić Jogurt Grecki?

Jeżeli chcesz uzyskać bardzo gęsty jogurt grecki po ukwaszeniu mleka wg powyższej metody, musisz wykonać jeszcze jeden krok wymieniony poniżej.

Zrób Jogurt Grecki

Po przygotowaniu jogurtu wg powyższego przepisu, wstaw go do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przejdź do odsączenia serwatki, dzięki czemu uzyskasz bardzo gęsty jogurt. W tym celu wlej jogurt na sito wyłożone tetrą i odczekaj 1-3 godziny aż serwatka odcieknie.

Do odsączenia serwatki można użyć:

  • Metalowego sitka jak do przesiewania mąki.
  • Durszlaka lub sitka wyłożonego grubą warstwą tetry, gazy, bawełnianej ściereczki lub bibuły.
  • Specjalnego sitka lub chusty do wyrobu jogurtu greckiego lub serów.

Po 1-3 godzinach odsączania (które może trwać dłużej), zostanie dużo serwatki. Wato ją wykorzystać, ponieważ jest dobrym źródłem wapnia i składników odżywczych. Można ją wypić lub użyć do przygotowania innych potraw. Pozostały jogurt w stylu greckim zjedz w ciągu 5 dni.

Jogurt typ Grecki polecany jest dla:

  • osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
  • osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego
  • dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
  • seniorów,
  • dla miłośników gęstych jogurtów.

Zawartość opakowania: 2 Fiolki po 0,5g

Masa netto: 1g

Składniki

Maltodekstrynaliofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.

Ilość żywych kultr bakterii w 1 g produktu - nie mniej niż 1x109 CFU.

Wartość odżywcza

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 242 kJ / 58 kcal
Tłuszcz 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g
Węglowodany 5,9 g
w tym cukry 5,6 g
Białko 4 g
Sól 0,13 g

Sposób użycia

Do przygotowywania domowych jogurtów. Propozycja podania: jogurt z truskawkami, ziarnami słonecznika i pestkami dyni.

Sposób przygotowania

Mleko. Polecamy mleko o zawartości 3,2 proc. tłuszczu, pasteryzowane lub mikrofiltrowane (nie wykorzystuj mleka z bliskim terminem przydatności do spożycia). Mleko UHT nie jest polecane ale można je stosować. W przypadku mleka tzw. prosto od krowy, należy je bezwzględnie zagotować.

Akcesoria: jogurt możesz ukwasić w jogurtownicy, w stalowym garnku lub szklanym słoiku. Wszystkie przybory kuchenne, których użyjesz do przygotowania najlepiej wyparz wrzątkiem. Do zmierzenia temp. mleka użyj termometru kuchennego lub bezdotykowego a do utrzymania temp. mleka w trakcie ukwaszania grubego koca.

1 Przygotowanie mleka.

Mleko zagotuj do 80° C i ostudź do temp 40-43° C (nieco wyższej niż temperatura ciała).

Jeśli używasz jogurtownicy możesz rozszerzyć zakres temperatur od +36 do +43° C.

Mleka UHT nie musisz gotować. Wystarczy podgrzać je do temperatury 40-43° C. Mleko mikrofiltrowane i pasteryzowane zagotuj i ostudź do 43° C.

Uwaga. Zakwasek nie dodawaj do mleka o temperaturze wyższej niż 45° C.

2. Do garnka z mlekiem o temp 40-43° C dodaj zawartość Zakwaski Jogurt typ Grecki i dokładnie wymieszaj.

3. Naczynie z mlekiem zaszczepionym Zakwaską przykryj przykrywką, zawiń w torbę foliową i dokładnie okryj je ze wszystkich stron grubym kocem. Następnie odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów. W ten sposób warunki ukwaszania jogurtu będą optymalne (w sezonie zimowym możesz postawić naczynie obok kaloryfera).

Jogurt możesz ukwasić również w jogurtownicy lub w urządzeniu wielofunkcyjnym jeśli ma funkcję "Jogurt". Jeżeli w Twoim urządzeniu mleko ukwasza się w kilku mniejszych słoiczkach zwróć uwagę na sposób dodania kultur bakterii z Zakwaski. Aby w każdym słoiczku jogurt ukwasił się optymalnie, zaszczep w garnku całość mleka Zakwaską, naczynie przykryj, okryj grubym kocem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie mleko wymieszaj i rozlej do słoiczków. Włącz urządzenie.

4. Po 8 godzinach sprawdź czy jogurt jest gotowy. Jeśli jest ukwaszony, wstaw go do lodówki do schłodzenia. Jeśli nie, zostaw go w cieple na dodatkowe 1-4 godziny. Dodatki takie jak owoce, bakalie, płatki dodawaj tuż przed jedzeniem. Spożyj w ciągu 5 dni.

Gotowym jogurtem (pół szklanki) możesz zaszczepić kolejną porcję mleka jeszcze 2-3 razy. Nie rób tego dłużej ze względów higienicznych. Następnie użyj nowej Zakwaski.

Informacja alergenna

Brak

Zalecane warunki przechowywania

Przechowywać w lodówce w temperaturze od +2 do +8 stopni C.

Szczegóły produktu

Parametr Informacja
Kraj Producenta Ukraina
Wegetariański Tak

Szczegóły produktu

Produkt wegetariański Tak
Dystrybutor Gama-Tech, al. Jerozolimskie 31 m. 14, 00-508 Warszawa

Koszty dostawy Więcej szczegółów na stronie „Dostawa”

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium