Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
Żurawina - właściwości zdrowotne 0
Żurawina - właściwości zdrowotne

Żurawina - właściwości zdrowotne

Żurawina to niewielka krzewinka, należąca do rodziny wrzosowatych. Jeszcze do niedawna była określana mianem "cytryny dla ubogich". Dziś owoce żurawiny są znane i cenione na całym świecie. Krzew ten słynie przede wszystkim z mnóstwa składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Żurawina jest nieoceniona w leczeniu rozmaitych schorzeń, infekcji i dolegliwości. Co najważniejsze, roślinę tą możemy z powodzeniem uprawiać we własnym sadzie. Jakie właściwości zdrowotne ma żurawina? Dlaczego warto ją jeść? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

Żurawina - charakterystyka i gatunki

Tak, jak zostało wspomniane wcześniej, żurawina to krzewinka, która zalicza się do rodziny wrzosowatych. Jest rośliną wieloletnią i pozostaje zielona przez cały rok. Zazwyczaj osiąga 0,2 do 2 metrów wysokości. Najlepiej rośnie na podłożu wilgotnym, bagiennym, ale toleruje również gleby suche, ubogie odżywczo. Cechą charakterystyczną żurawiny są z pewnością jej ciemnozielone liście. W okresie kwitnienia (od maja do sierpnia) kwiaty przybierają delikatnie różową barwę. Wkrótce po tym na krzewie możemy zauważyć pierwsze ciemnoczerwone owoce. Pojawiają się one już we wrześniu, jednak ich zbiór przypada na późną jesień i wczesną zimę. Wtedy mają one najwięcej wartości odżywczych.

Wyróżniamy dwa gatunki żurawiny - wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon Aiton) i błotną (Vaccinium oxycoccus). Żurawina wielkoowocowa pochodzi ze wschodnich terenów Ameryki Północnej. Zaś błotna występuje głównie w krajach północnej i środkowej Europy. Obie z odmian możemy spotkać również w Polsce. Każda z nich posiada mnóstwo wartości odżywczych. Różnią się od siebie jedynie wielkością owoców. Owoce żurawiny błotnej są mniejsze, nieco bardziej cierpkie w smaku. Zarówno żurawinę wielkoowocową, jak i błotną można bez przeszkód uprawiać w ogrodzie. Wymagana jest jedynie regularna pielęgnacja i podlewanie krzewów.

Żurawina - właściwości

Żurawina jest nie tylko piękną, dekoracyjną rośliną, ale także zawiera mnóstwo składników odżywczych. W owocach żurawiny znajdziemy ogromne ilości witamin z grupy A, E, C oraz B: B1, B2 i B6, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co więcej, zawierają również błonnik, karoten oraz pierwiastki, takie jak: magnez, jod, sód, selen, wapń, żelazo, potas i wiele innych. Warto zaznaczyć, że żurawina obfituje w polifenole i flawonoidy. Działają one przeciwutleniająco, jednocześnie zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór.

Nie bez znaczenia są również kwasy - kwas jabłkowy, cytrynowy, chinowy, hipurowy, benzonesowy czy galusowy. Bogactwo cennych właściwości sprawia, że owoce żurawiny zyskują uznanie na całym świecie. Przed laty były używane w medycynie ludowej w celu leczenia chorób serca, układu moczowego, problemów z układem pokarmowych, przy bólach głowy, anginie czy przeziębieniu. Po dziś dzień żurawina jest bardzo często wykorzystywana w profilaktyce chorób przewlekłych, jak i w leczeniu różnych dolegliwości. Owoce żurawiny spożywa się głównie w przetworach. Z powodzeniem można przygotować z niej pyszne soki, dżemy i konfitury. Równie pyszna jest żurawina suszona. Warto dodać, że przez lata zachowuje najcenniejsze składniki odżywcze.

owoce żurawiny

Żurawina - zastosowanie w medycynie

Żurawina a infekcje dróg moczowych

Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w medycynie. Od wielu pokoleń są wykorzystywane jako skuteczny lek w walce z infekcjami układu moczowego. Schorzenie, takie jak zapalenie pęcherza moczowego to dość powszechny problem. W takiej sytuacji najczęściej zaleca się stosowanie antybiotyków. Niemniej jednak bakterie stopniowo zaczynają się uodparniać na przyjmowany lek. Ph moczu wzrasta, co sprzyja namnażaniu bakterii. Sok z żurawiny zdecydowanie obniża zawyżone Ph i jednocześnie przyczynia się do zmniejszenia drobnoustrojów w moczu. Warto zaznaczyć, że zapalenie pęcherza bardzo często powraca. Skłonności do tego mają głównie kobiety. Sok z żurawiny spożywany profilaktycznie zapobiega nawracaniu infekcji. Co więcej, ogranicza on powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych i chroni przed kamicą nerkową. Regularnie przyjmowany sok może nawet  rozpuszczać kamienie w nerkach.

Żurawina w chorobach krążenia

Żurawina niewątpliwie jest bardzo pomocna w leczeniu chorób krążenia. Właściwości odżywcze zawarte w owocach zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto zaznaczyć, że żurawina zawiera bioflawonoidy. Powodują one rozszerzenie naczyń krwionośnych, co gwarantuje sprawne działanie każdego organu w naszym organizmie. Co więcej, związki występujące w owocach żurawiny chronią tętnice przed stwardnieniem. Ponadto, owoce żurawiny pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, co z kolei przyczynia się do ograniczenia ryzyka zawału serca. Regularne spożywanie produktów z zawartością żurawiny powoduje, że ryzyko zachorowania na choroby krążenia spada aż o 40%.


 

KUP W NASZYM SKLEPIE

   


 

Inne ważne właściwości żurawiny

Jak wiemy, żurawina zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. W jej owocach znajdziemy przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Można więc śmiało stwierdzić, że żurawina zapobiega powstawaniu rozmaitych schorzeń, w tym również nowotworów. Dodatkowo antyoksydanty hamują procesy starzenia. Żurawina ma korzystny wpływ nie tylko na wygląd, ale również na pamięć i koordynację ruchową, która może pogarszać się wraz z wiekiem. Żurawina posiada także silne właściwości antybakteryjne. Jest nieocenioną pomocą w walce z rozmaitymi infekcjami i wirusami - przyspiesza ich leczenie.  Stosowana w leczeniu wrzodów zapobiega przywieraniu bakterii Helicobacter pyroli do ścian żołądka. Ponadto dobrze sprawdzi się w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka, przy refluksie, jak i niestrawności.

Żurawina zawiera ogromne ilości witaminy C. Bez wątpienia przyczynia się to do wzmocnienia odporności. Owoc ten warto spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy nie trudno o przeziębienia i infekcje. Żurawina pomaga także w chorobach dziąseł oraz migdałków. Co więcej, pomaga oczyścić organizm z toksyn. Wspiera przemianę materii, dzięki czemu jest szczególnie polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Żurawina działa również odkażająco na jamę ustną. W znacznym stopniu zapobiega chorobom przyzębia i próchnicy. Zauważono, że ogranicza również przywieranie bakterii do zębów, a przy tym powoduje, że zęby stają się bielsze. 

Zastosowanie żurawiny w kosmetyce

Żurawina znajduje mnóstwo zastosowań w kosmetologii. Owoce te zawierają mnóstwo wartościowych związków, takich jak np. kwas cytrynowy, jabłkowy, witaminy C, B1, B2, E i wiele innych, które mają dobroczynny wpływ na naszą skórę. Kosmetyki na bazie żurawiny mogą być stosowane do każdego rodzaju cery - szczególnie polecane są dla trądzikowej, dojrzałej i zmęczonej. Preparaty doskonale regenerują skórę twarzy, nawilżają ją, a co za tym idzie, eliminują uczucie suchości. Dodatkowo czynią ją elastyczną i jędrną. Należy podkreślić, że żurawina reguluje pH oraz znacznie spowalnia starzenie skóry. Kosmetyki z żurawiną występują w różnych formach - jako krem do twarzy, serum, oczyszczająca glinka, maseczka, peeling czy też jako masło do ciała. Regularnie stosowane kosmetyki pobudzają produkcję kolagenu, a jednocześnie wzmacnia strukturę skóry.

Żurawina w kuchni

Żurawina to owoc, który doskonale nadaje się do wykorzystania nie tylko w farmacji i kosmetyce, ale również w kuchni. Może być wykorzystana na wiele sposobów - zarówno w wersji surowej, jak i suszonej. Konfitura z żurawiny bezwzględnie powinna znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, serów, a także ciast. Dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi moc cennych witamin i minerałów. Z kolei sok żurawinowy ma zastosowanie lecznicze. Szczególnie jest pomocny w chorobach układu moczowego. Ponadto świetnie wpływa na serce i krążenie. Zwalcza wszelkie bakterie i wirusy. Nie bez przyczyny warto stosować go szczególnie jesienią i zimą. Żurawinę z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania pysznej nalewki. Jako przekąskę, zamiast słodyczy możemy sięgnąć po suszoną żurawinę. Co więcej, składnik ten możemy dodać do musli czy owsianki. Żurawina suszona przepysznie smakuje, a przy okazji dostarcza nam wiele właściwości zdrowotnych.

konfitury z żurawiny

Przeciwwskazania do jedzenia żurawiny

Niestety, nie każdy z nas może skorzystać z dobrodziejstw, jakimi obdarza nas żurawina. Jedzenie tego owocu odradza się osobom, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, zawierające w składzie wafarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą utrudniać wchłanianie leku, co z kolei skutkuje krwotokiem. Nie powinni jej także spożywać chorzy na anemię i osteoporozę, ponieważ w żurawinie znajdują się szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza. Żurawiny w bardzo dużych ilościach nie powinny spożywać również dzieci, gdyż może powodować to dolegliwości układu trawiennego. Można także spotkać się z opinią, że żurawina jest niewskazana dla kobiet w ciąży. Niemniej jednak jest zalecana dla ciężarnych w problemach z zapaleniem pęcherza. To doskonała alternatywa dla antybiotyków, których jak wiemy, nie można spożywać podczas ciąży. Ponadto można ją stosować również na zaparcia, które są częstym towarzyszem dolegliwości ciążowych. Żurawina jest także w pełni bezpieczna dla kobiet karmiących piersią.

Podsumowanie

Niepozorne, małe owoce żurawin od lat zdobywają popularność na całym świecie. Nic dziwnego - w końcu są bardzo zdrowe. Żurawina ma między innymi działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu jest zbawienna w schorzeniach układu moczowego, jak również w leczeniu chorób krążeniowych. Owoc ten ma wszechstronne zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Żurawina najczęściej występuje pod postacią pysznych soków, konfitur czy nalewek. Bez wątpienia warto ją regularnie spożywać.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium