Menu
Producenci

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

10.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

12.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

15.99 zł

Darmowa dostawa od 279 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Opcje przeglądania
Nowość
Super Oferty

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Kuchnia indyjska

Kuchnia Indii uznawana jest za jedną z najbardziej wyrazistych i aromatycznych łącząc tradycje kulinarne różnych narodów i wyznań. Mozaika i różnorodność kulturowa Indii sprawiła, iż kuchnia ta jest syntezą skrajnych, często przeciwstawnych smaków. Prym wśród jej składników wiedzie mleko kokosowe, mąka z ciecierzycy oraz klarowane masło Ghee, a także popularny Chleb Naan serwowanych często jako przystawka.

Podział kuchni indyjskiej

Kuchnię indyjską dzielimy zasadniczo na północną, która obfituje w dania z soczewicy oraz warzywnych i owocowych sałatek, a także curry w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej, oraz południową, cechującą się przewagą dań wegetariańskich i jednocześnie też ostrzejszym smakiem. Cechą charakterystyczną kuchni indyjskiej jest wykorzystanie dużej ilości przypraw takich jak imbir, papryka chilli, gałka muszkatołowa, kmin, kolendra, kozieradka, pieprz, nasiona sezamu, czarnej gorczycy, maku oraz granatu.

W "Delikatesach z Natury" odnajdą Państwo pyszne inspiracje, dzięki którym stworzenie wyśmienitych indyjskich potraw we własnym domu w oparciu o nieprzetworzone składniki będzie przyjemne i dostarczy inspiracji kulinarnych, otwierając szeroką perspektywę orientalnych, pikantnych smaków.

Dania kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska kojarzy się przede wszystkim z intensywnością  przypraw korzennych, bogactwem różnych warzyw, które koronują różne rodzaje mięsa. Kuchnia indyjska opiera się na mieszaniu smaków, niekoniecznie ze sobą powiązanych jak np. słodki z ostrym. Orientalna kulinarna podróż z kuchnią indyjską musi rozpocząć się od curry. Kurczak, pasta curry i inne przyprawy są bazą różnych potraw, które charakteryzuje indyjskie jedzenie. Kuchnia hinduska lubuje się w daniach wegetariańskich opartych na warzywach strączkowych. Ogólnie można stwierdzić iż kuchnia wschodu nie jest skomplikowana, a dania składają się z zalediwe kilku składników. Ogromną popularnością cieszą się przystawki na bazie jogurtu z dodatkiem z ryżu, często z owocami morza, dodatkiem białego sera, chili i innych przypraw. Dania główne to znane na całym świecie mięso duszone z warzywami, kurczak Tandoori, butter chicken, Palak Paneer i inne.

Kuchnia indyjska zapewni rażenia miłośnikom tradycyjnych dań mięsnych, jak i również osobom, które spożywają na co dzień dania bezmięsne. Dania wegetariańskie w kuchni indyjskiej posiadają niepowtarzalny smak, są pożywne i zróżnicowane, więc można eksperymentować z efektem końcowym niemal każdego dania.

Kuchnię indyjską należy rozróżniać ze względu na region z którego się wywodzi. Kuchnia południa to potrawy z dużym naciskiem na ryż i rośliny strączkowe, pikantne i wyraziste. W południowej części kraju niemal każda potrawa to danie wegetariańskie. W północnych Indiach smaki są łagodniejsze. Kuchnia północy to niewątpliwe wpływy Islamu, których na próżno szukać w innych częściach kraju. Zachód to wpływ kuchni bombajskiej, dlatego ten region słynie z przysmaków takich jak m.in. bombajska chałwa.

Warto wspomnieć iż kuchnia indyjska to mieszanki przypraw, które nadają jej niepowtarzalności i wyrazu. Najpopularniejszą jest garam masala.

Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty dotyczącej kuchni indyjskiej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium