Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Kuchnia indyjska
Kuchnia Indii uznawana jest za jedną z najbardziej wyrazistych i aromatycznych łącząc tradycje kulinarne różnych narodów i wyznań. Mozaika i różnorodność kulturowa Indii sprawiła, iż kuchnia ta jest syntezą skrajnych, często przeciwstawnych smaków. Prym wśród jej składników wiedzie mleko kokosowe, mąka z ciecierzycy oraz klarowane masło Ghee, a także popularny Chleb Naan serwowanych często jako przystawka.
Podział kuchni indyjskiej
Kuchnię indyjską dzielimy zasadniczo na północną, która obfituje w dania z soczewicy oraz warzywnych i owocowych sałatek, a także curry w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej, oraz południową, cechującą się przewagą dań wegetariańskich i jednocześnie też ostrzejszym smakiem. Cechą charakterystyczną kuchni indyjskiej jest wykorzystanie dużej ilości przypraw takich jak imbir, papryka chilli, gałka muszkatołowa, kmin, kolendra, kozieradka, pieprz, nasiona sezamu, czarnej gorczycy, maku oraz granatu.
W "Delikatesach z Natury" odnajdą Państwo pyszne inspiracje, dzięki którym stworzenie wyśmienitych indyjskich potraw we własnym domu w oparciu o nieprzetworzone składniki będzie przyjemne i dostarczy inspiracji kulinarnych, otwierając szeroką perspektywę orientalnych, pikantnych smaków.
Dania kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska kojarzy się przede wszystkim z intensywnością przypraw korzennych, bogactwem różnych warzyw, które koronują różne rodzaje mięsa. Kuchnia indyjska opiera się na mieszaniu smaków, niekoniecznie ze sobą powiązanych jak np. słodki z ostrym. Orientalna kulinarna podróż z kuchnią indyjską musi rozpocząć się od curry. Kurczak, pasta curry i inne przyprawy są bazą różnych potraw, które charakteryzuje indyjskie jedzenie. Kuchnia hinduska lubuje się w daniach wegetariańskich opartych na warzywach strączkowych. Ogólnie można stwierdzić iż kuchnia wschodu nie jest skomplikowana, a dania składają się z zalediwe kilku składników. Ogromną popularnością cieszą się przystawki na bazie jogurtu z dodatkiem z ryżu, często z owocami morza, dodatkiem białego sera, chili i innych przypraw. Dania główne to znane na całym świecie mięso duszone z warzywami, kurczak Tandoori, butter chicken, Palak Paneer i inne.
Kuchnia indyjska zapewni rażenia miłośnikom tradycyjnych dań mięsnych, jak i również osobom, które spożywają na co dzień dania bezmięsne. Dania wegetariańskie w kuchni indyjskiej posiadają niepowtarzalny smak, są pożywne i zróżnicowane, więc można eksperymentować z efektem końcowym niemal każdego dania.
Kuchnię indyjską należy rozróżniać ze względu na region z którego się wywodzi. Kuchnia południa to potrawy z dużym naciskiem na ryż i rośliny strączkowe, pikantne i wyraziste. W południowej części kraju niemal każda potrawa to danie wegetariańskie. W północnych Indiach smaki są łagodniejsze. Kuchnia północy to niewątpliwe wpływy Islamu, których na próżno szukać w innych częściach kraju. Zachód to wpływ kuchni bombajskiej, dlatego ten region słynie z przysmaków takich jak m.in. bombajska chałwa.
Warto wspomnieć iż kuchnia indyjska to mieszanki przypraw, które nadają jej niepowtarzalności i wyrazu. Najpopularniejszą jest garam masala.
Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty dotyczącej kuchni indyjskiej.