Opinie o Nas
Menu
Opcje przeglądania

Olej z Orzechów

Olej z Orzechów Włoskich

Olej z Orzechów Włoskich jest olejem pozyskiwanym poprzez tłoczenie miąższu owoców orzechów, o jasnożółtej lub zielonkawej barwie. Jest popularny w krajach śródziemnomorskich, przede wszystkim we Francji, a także w Australii i Nowej Zelandii.

Olej z Orzechów Włoskich odznacza się charakterystycznym orzechowy, słodkim posmakiem połączonym z nutą karmelu co sprawia, iż olej ten idealnie sprawdza się jako składnik do dressingów, sosów czy sałatek. Doskonale komponuje się on z serami pleśniowymi, dlatego świetnym pomysłem będzie dodanie do sałat z serem pleśniowym delikatnego dressingu powstałego ze świeżego oleju z orzecha włoskiego. Nie nadaje się on jednak do smażenia do smażenia z uwagi na sposób tłoczenia (na zimno) a także ze względu na fakt, iż w wyniku podgrzewania staje się gorzki.

Olej ten jest źródłem:

  • kwasów n-3 i n-6, w korzystnym stosunku kwasów n-3 do n-6
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9
  • witaminy A, E i należących do grupy B

Zastosowanie w kuchni:

  • jako posiadający orzechowy, słodki posmak z nutą karmelu jest doskonałym składnikiem sałatek, sosów oraz dressingów
  • jako dodatek do ciast, naleśników, racuchów oraz innych deserów

Olej z orzechów włoskich nie nadaje się do smażenia, gdyż pochodzi z zimnego tłoczenia, a także zmienia swój smak na gorzki w rezultacie podgrzewania.

Zastosowanie w kosmetyce:

  • dodaje skórze miękkości i sprężystości
  • działa antyzapalnie i antygrzybiczo
  • działa nawilżająco

Przykłady dań z wykorzystaniem Oleju z Orzechów Włoskich:

  • Sałatka nicejska
  • Zupa-krem z pora z olejem z orzechów włoskich

W naszym sklepie "Delikatesy z Natury" odnajdziesz Olej z Orzechów Włoskich najwyższej jakości uznanych producentów. Sprawdź naszą ofertę już dziś!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium