Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Kategorie
Cena
-
od
do
Nowość
Super Oferty
Masło klarowane
Masło klarowane może z powodzeniem być używane przez osoby z nietolerancją laktozy, czyli produktów mlecznych. Masło klarowane ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki temu, że masło przeszło wcześniej proces klarowania. Proces klarowania polega na tym, aby oddzielić wszelkie stałe cząstki od tłuszczu i jednocześnie odparować wodę. Taki zabieg pozwala uzyskać wspomnianą wcześniej wysoką temperaturę smażenia. Masło klarowane to praktycznie czysty tłuszcz. Z 1 kg masło uzyskuje się go średnio 750 gramów.
Masło klarowane ghee
Bardzo często masło klarowane określa się jako "ghee". Nazwa ta wywodzi się z kuchni indyjskiej, ponieważ to właśnie w Indiach używa się go od tysięcy lat. Masło klarowane jest tam wszechobecne i produkowane jest z mleka bawolego lub krowiego. U nas znajdziesz masło klarowane kozie oraz kokosowe.
Masło ghee — zalety
Pomimo że ten tłuszcz jest pochodzenia zwierzęcego, to masło klarowane wpływa bardzo pozytywnie na organizm człowieka. Najczystsze masło ghee posiada szereg dobroczynnych zalet. Do jednych z najważniejszych możemy bez zastanowienia wymienić:
- wysoką temperaturę dymienia — nie przypala się i "nie dymi", bardzo dobry do pieczenia ciast;
- niesamowity lekko orzechowy smak, który można określić jako bardziej maślany, niż posiada samo masło;
- nie zawiera laktozy z mleka krowiego oraz glutenu, ponieważ masło ghee to sam tłuszcz;
- właściwości poprawiające transport witamin w organizmie;
- idealne do smażenia, ponieważ nie wsiąka w smażone potrawy;
- właściwości, dzięki którym poprawia się trawienia, a organizm może pozbyć się niekorzystnych złogów;
- bardzo długa data ważności, masło klarowane nie musi nawet być przechowywane w lodówce ze względu na proces obróbki — przyczyna popularności w krajach, w których ciężko o lodówkę;
- wspomaga pracę mózgu oraz działa korzystnie na wzrok; dzięki spożywaniu masła klarowanego poprawimy także koncentrację;
- może być spożywane przez osoby w każdym wieku, ponieważ nie powoduje cholesterolu;
- ma działanie przeciwzapalne i łagodzące, dzięki temu, że zawiera kwas masłowy;
- zawierają korzystne dla zdrowia naszych jelit krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe;
- ekstrakty ziołowe są lepiej wchłaniane, kiedy podaje się je z masłem klarowanym.
Nie sposób zawrzeć w krótkim opisie wszystkich zalet masła klarowanego. W maśle klarowanym znajdziemy ponad 60% nasyconych kwasów tłuszczowych. W Polsce masło klarowane nie jest jeszcze tak popularne jak w Azji, ale każdy dietetyk stwierdzi, że masło klarowane jest zdecydowanie korzystniejsze od kostki masła. Zawiera ono więcej witamin od zwykłego masła, ale jest także bardziej kaloryczne. W naszym sklepie znajdziesz tylko produkty pochodzenia naturalnego, w tym najwyższej jakości masło klarowane ghee. Zapraszamy na zakupy i wybór odpowiedniego masła klarowanego dla siebie!