Opinie o Nas
Producenci
Bestsellery
Ryż czarny pełnoziarnisty BIO 400g - Bio Planet
Ryż czarny pełnoziarnisty BIO 400g - Bio Planet
10,79 zł 7,89 zł
szt
Erytrytol - Naturalny Słodzik 1kg - Targroch
Erytrytol - Naturalny Słodzik 1kg - Targroch
21,99 zł 14,95 zł
szt
Cukier waniliowy BIO 20g - Amylon
Cukier waniliowy BIO 20g - Amylon
3,79 zł 2,45 zł
szt
Daktyle bez pestek suszone BIO 1kg - Bio Planet
Daktyle bez pestek suszone BIO 1kg - Bio Planet
36,69 zł 27,95 zł
szt
Granola czekoladowa 50g - Sante
Granola czekoladowa 50g - Sante
1,79 zł
szt
Imbir mielony 60g - Dary Natury
Imbir mielony 60g - Dary Natury
3,69 zł
szt
Kasza jaglana BIO 1kg - Bio Planet
Kasza jaglana BIO 1kg - Bio Planet
9,89 zł 8,99 zł
szt
Kasza jaglana BIO 1kg - Naturavena
Kasza jaglana BIO 1kg - Naturavena
14,39 zł 9,99 zł
szt
Kaszka owsiana BIO 200g - Helpa
Kaszka owsiana BIO 200g - Helpa
12,39 zł
szt
Ksylitol Fiński (torebka) 1kg - Santini
Ksylitol Fiński (torebka) 1kg - Santini
49,39 zł 33,95 zł
szt
Ksylitol puder 350g - Santini
Ksylitol puder 350g - Santini
17,69 zł 15,89 zł
szt
Kurkuma 50g - Dary Natury
Kurkuma 50g - Dary Natury
4,49 zł
szt
Majonez wegański BIO 250ml - Vitaquell
Majonez wegański BIO 250ml - Vitaquell
13,09 zł 9,99 zł
szt
Makao (kakao z ksylitolem) 180g - Pięć Przemian
Makao (kakao z ksylitolem) 180g - Pięć Przemian
12,99 zł 10,95 zł
szt

Koszty Dostawy

9.99 zł

12.99 zł

13.99 zł*

Darmowa dostawa od 250 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Tofu - Co to jest? Jak jeść? Jakie posiada właściwości, skład i zastosowanie? 0
Tofu - Co to jest? Jak jeść? Jakie posiada właściwości, skład i zastosowanie?

Co to jest tofu?

Tofu (ch. 豆腐 dòufǔ, jap. 豆腐 tōfu) to wysokobiałkowy serek sojowy produkowany z mleka sojowego. Otrzymywany jest w procesie koagulacji mleka sojowego. Oryginalnie pochodzi z Chin. Tłumacząc etymologię nazwy z języka chińskiego oznacza ona „fasolę” (豆dòu) ‘fermentowaną (腐 fu) jako iż jest ona produkowana ze sfermentowanych ziaren soi.

Tofu zyskało również olbrzymią popularność w krajach azjatyckich, gdzie stanowi podstawę licznych dań kuchni indyjskiej, tajskiej oraz wietnamskiej. Tofu jest produktem niezwykle zdrowym, ponieważ jest niskokaloryczne i obfituje w liczne witaminy i minerały. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym często stanowi jeden z głównych składników nie tylko diet wegańskich, ale też diet odchudzających i redukcyjnych.

Jak smakuje tofu?

Tofu posiada delikatny i subtelny smak i zapach , który idealnie łączy się z innymi aromatami – od łagodnych po te bardziej pikantne i wyraziste. Na rynku dostępne jest kilka odmian smakowych tofu: naturalne, marnowane, wędzone, z dodatkiem wybranych ziół czy składników takich jak czosnek, chilli, a także silken tofu. Odmiany te różnią się smakiem. Najbardziej neutralne jest Tofu Naturalne, służące często za bazę dalszych inspiracji kulinarnych. Tofu wędzone ma charakter bardziej wyrazisty, a jego zapach potrafi być faktycznie intensywny. Często producenci urozmaicają ziołami smak tofu, tak aby nabrało wyrazistego aromatu i stanowiło wyrazisty dodatek do sałatek, zup, deserów, sosów i past. W diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej tofu wykorzystywane jest jako zamiennik sera oraz mięsa, szczególnie w potrawach kuchni azjatyckiej i greckiej. Można z niego przyrządzić zarówno tradycyjne kotlety jak i chrupiące nuggetsy.

Ocenia się, iż 30-50% zawartości soi stanowi pełnowartościowe białko – korzystne pod względem składu aminokwasów egzogennych, czyli takich które które w pełni zaspokajają nasze zapotrzebowanie na białko. Ta informacja jest szczególnie ważna dla wegetarian i właśnie z tego powodu soja stała się powszechnie używana w kuchni bezmięsnej. Ponadto Tofu zawiera ponadto wysokiej jakości tłuszcze roślinne oraz stanowi cenne źródło wapnia, magnezu i fosforu. 

Właściwości tofu

Poruszając kwestię prozdrowotnych walorów Tofu warto podkreślić, iż stanowi ono nieocenione źródło białka (pół szklanki o pojemności 200 ml tofu zawiera około 10g białka roślinnego). Jest również prawdziwą kopalnią roślinnych tłuszczów nienasyconych, przy czym pozbawione jest cholesterolu oraz posiada właściwości lekko alkalizujące (nie zakwasza organizmu). Tofu obfituje w znaczne ilości wapnia, magnezu, fosforu, witaminy E, K oraz tych z grupy B, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.Ponadto, jest ono bogate w izoflawony, w tym genisteinę i daidzeinę, które wywierają korzystny wpływ na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu, w tym pozytywnie wpływają na stan naszej cery, włosów oraz kości zapobiegając osteoporozie. Zastąpienie białek pochodzenia zwierzęcego aminokwasami i minerałami zawartymi w soi sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, a ponadto redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy czy nadciśnienia. Liczne badania wskazują, iż zwiększona konsumpcja pokarmów pochodzenia roślinnego, takich jak tofu, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca, a także pozytywnie wpływa na kondycję cery i włosów, poziom energii oraz obniżenie masy ciała.

Zastosowanie tofu

Tofu występuje w licznych odmianach, jednak w naszym kraju najczęściej spotykane są dwie jego odmiany: naturalne i wędzone. Większą różnorodność odnajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością – nasz sklep „Delikatesy z Natury” oferuje różne warianty smakowe w szerokim spektrum gramatur w wersji ekologicznej oraz konwencjonalnej.

Wyróżnia się:

  • tofu naturalne – świeże, czyste tofu o średnim stopniu twardości, stanowi uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów;
  • tofu wędzone - wyróżnia się przyjemnym wędzonym, lekko słonawym smakiem i doskonale komponuje się z kaszami, makaronami oraz zupami,
  • tofu marynowane - jest pełnym walorów smakowych produktem, który doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz przystawek,
  • tofu z dodatkiem ziół lub składników takich jak czosnek, papryczka chill.
  • silken tofu - tofu jedwabiste o gładkiej i jedwabistej konsystencji, które sprawdza się w kremach, masach, serach, lodach oraz sernikach.

Tofu zachwyca swoim szerokim spektrum zastosowań kulinarnych. Stanowi doskonały składnik kanapek, sosów, potraw kuchni meksykańskiej np. tortilli oraz buritto. Tofu tradycyjne po uprzednim zamarynowaniu w oliwie z przyprawami to smaczny dodatek do pizzy. Smakowe tofu możemy natomiast wykorzystać do tworzenia past. Wędzone tofu idealnie sprawdzi się jako składnik zup, żurku i różnorodnych zapiekanek. Na bazie tofu możemy również zrobić wegańskie kotlety, a także uzupełnić potrawy curry. Wspaniałym daniem jest również tofucznica czyli wegańska wersja jajecznicy oraz tofucznik (tofurnik) czyli wegański sernik. Tofu świetnie nadaje się do smażenia oraz jako dodatek do warzywnych zapiekanek. Jest to składnik z którego można przygotować zarówno śniadanie, jak i obiad czy deser.

czytaj całość »
Bakalie - zdrowe i smaczne przekąski dla każdego 0
Bakalie i orzechy

Bakalie to suszone owoce egzotyczne (m.in. figi, daktyle, banany) oraz nasze rodzime (m.in. jabłka, śliwki). Do bakalii zalicza się również wszelkiego rodzaju orzechy oraz pestki. Mają ogromne zastosowanie w cukiernictwie oraz są traktowane jako alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Czy słuszne?

czytaj całość »
Zamienniki cukru 0
biały cukier

Słodko nie musi oznaczać niezdrowo! Zapraszamy do artykułu, z którego dowiecie się wszystkiego o zdrowych substytutach białego cukru.

czytaj całość »
Dostawy w Wielkanoc 2019 0
Dostawy w Wielkanoc 2019

Aby zakupione u nas produkty dotarły na świąteczny stół, zachęcamy do jak najszybszego złożenia zamówienia.

Naturalne soki ekologiczne 0
Naturalne soki ekologiczne

Naturalne soki z potężną dawką witaminy C, polifenoli, przeciwutleniaczy i innych "wspomagaczy" zdrowia i naturalnej odporności! Polecamy szczególnie czarny bez, acerolę i dziką różę! Soki czekają w naszym sklepie.

Zdrowe eko kawy 0
Zdrowe eko kawy

Bez czarnej kawy wielu z nas nie wyobraża sobie przebudzenia i dnia pracy, ale czasem warto przesiąść się na jej zdrowszą i delikatniejszą dla żołądka alternatywę. Zdrowe eko kawy znajdziecie w naszym sklepie.

Ekologiczne farby do włosów 0
Ekologicznych farby do włosów

Dziś wyjątkowo nie o jedzeniu, lecz o delikatnych i ekologicznych farbach do włosów, bo wierzymy w moc naturalnych kosmetyków. Produkty do koloryzacji włoskiej marki Sanotint nie zawierają amoniaku, parabenów, silikonów ani szkodliwego formaldehydu oferując zaskakująco szeroką gamę odcieni jasnych i ciemnych. A po koloryzacji można sięgnąć po szampony i odżywki z tej samej serii.

Makaron z gryki i ciecierzycy 0
Makaron z gryki i ciecierzycy

Makaron z gryki i ciecierzycy - próbował już ktoś? Zachęcamy gorąco do takich kulinarnych testów i eko-eksperymentów! Te i inne makarony czekają na Was w naszym sklepie.

Niebieska kukurydza 0
Niebieska kukurydza

Zrób sobie kino w domu z popcornem z niebieskiej kukurydzy! Zawiera antocyjany, które działają przeciwzapalnie i niszczą wolne rodniki! Delikatnie orzechowy posmak to jego dodatkowa zaleta.

Kochamy miód. Po prostu. 0
Kochamy miód. Po prostu.

Kochamy miód. Po prostu. Kwintesencja natury, 100% pracy pszczółek i bogactwo dobroci dla naszego organizmu. Aby mieć pewność, że kupisz miód prawdziwy i najwyższej jakości polecamy zajrzeć do naszego sklepu.

Pomadka ochronna 0
Pomadka ochronna

W zimne, wietrzne dni dobrze mieć przynajmniej po jednej pomadce ochronnej w każdej kurtce, płaszczu i torebce, prawda? A najlepiej, gdy pomadka zawiera natłuszczające i nawilżające olejki, jak te pomadki marki Lavera dostępne w naszym sklepie.

Gałka muszkatołowa i cynamon 0
Gałka muszkatołowa i cynamon

Warto poświęcić te parę minut, aby gałkę muszkatołową albo cynamon zetrzeć własnoręcznie na tarce tuż przed dodaniem do dania lub ciasta. Moc aromatu jest wtedy obłędna. Te i inne przyprawy korzenne idealnie pasujące do zimowych klimatów znajdziesz w naszym sklepie.

Czerwona soczewica 0
Czerwona soczewica

Fasola, soczewica, ciecierzyca i groch - kolorowe, wszechstronne i smaczne źródło lecytyny, którą kocha nasz mózg, oraz białka, które jest szczególnie ważne dla wegetarian! Szczególnie polecamy czerwoną soczewicę, której przed gotowaniem nie trzeba namaczać, więc pozwala przygotować szybkie i pożywne dania.

Niebieska mąka?! 0
Niebieska mąka?!

Zapytacie - niebieska mąka?! A tak. Powstaje ona z ziarna niebieskiej kukurydzy - odmiany prastarej, znanej już Inkom i Majom, a obecnie na nowo odkrytej! Mąka ta jest magiczna: nie zawiera glutenu, a mimo to ciasto z niej świetnie się formuje! Gotowi na niebieskie pierogi i błękitne muffinki? Mąka jest do kupienia w naszym sklepie.

Delikatesy z natury e-Gazelą Biznesu 2018 0
Delikatesy z natury e-Gazelą Biznesu 2018

Delikatesy z natury e-Gazelą Biznesu 2018! Chcemy gorąco podziękować wszystkim naszym Klientom za zaufanie, dzięki któremu mamy możliwość rozwijać nasz sklep internetowy z eko żywnością i produktami naturalnymi.

Uwaga! Pomysł! 0
Uwaga! Pomysł!

Zblendowana fasola z dodatkiem podsmażonej cebulki i ulubionych przypraw jest wegetariańskim smalcem! Fasolkę w zalewie pochodzącą z eko upraw, czarnuszkę i inne składniki na wege pasztet wg własnych upodobań znajdziecie w naszym sklepie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium