

Koszty Dostawy
|
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł |
|
15.99 zł |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |

Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Nowość

18,89 zł

25,99 zł

28,99 zł

11,99 zł
Cena regularna:
13,99 zł
Masło orzechowe powinno stać się ważnym i atrakcyjnym składnikiem codziennej diety. Brzmi nieprawdopodobnie, a jednak. Produkt ten dostępny w naszym sklepie w dużej gamie rodzajów, jest nie tylko smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek, czy deserów, ale w rozsądnej ilości, możesz stosować je nawet w diecie odchudzającej.
Co nazywamy masłem orzechowym?
Kolebką masła orzechowego są oczywiście Stany Zjednoczone, gdzie cieszy się ono niesłabnącą popularnością od XIX wieku po dziś dzień. Czym zatem jest ten orzechowy przysmak, który możemy z powodzeniem stosować także w naszej kuchni?
Masłem orzechowym nazywany jest produkt, wytwarzany z różnego rodzaju orzechów, które wcześniej poddawane są procesowi prażenia w wysokiej temperaturze (ponad 200 stopni Celsjusza). Najczęściej spotykane masło z orzechów to:
- - masło z orzechów laskowych
- - masło z orzechów arachidowych
- - z orzechów ziemnych, migdałów, pistacji i innych.
Tak naprawdę produkty typu masło, można wyprodukować z każdego rodzaju nasion orzechowej rodziny. Nie wszystkie z tych produktów będę posiadały jednakowe właściwości. Masła z różnymi dodatkami, kawałkami orzechów, czy też orzechowe crunchy posiadają w składzie różne składniki, a co za tym idzie inne wartości odżywcze.
Jakie masło z orzechów wybrać?
Dobra pasta orzechowa powinna zawierać w składzie minimum 90% orzeszków. Idealnie będzie, jeśli 100% zawartości słoiczka stanowić będą orzeszki. Ważne, żeby unikać produktu, który zawiera mniej niż 90-80% składnika bazowego, ponieważ w takim przypadku orzechy ze składu wypierają inne, niepotrzebne składniki. Warto wybierać masła orzechowe bogate w kwasy omega 3. Orzechy same w sobie są cennym źródłem witamin i minerałów, a wybierając produkt z danego rodzaju orzecha, warto przeanalizować, jaki oprócz oczywiście smaku, ma wpływ na nasz organizm.
Dlaczego jeść masła orzechowe?
Masło orzechowe zawiera duże ilości białka, przeciwutleniacze, duże ilości błonnika, tryptofanu, a także liczne witaminy, czy zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6, omega 9. Masło orzechowe może być zatem cennym źródłem wielu składników, niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Znany jest również wpływ orzechów na prawidłową i efektywną pracę mózgu, więc spożywanie ich jest wskazane dla osób pracujących umysłowo i dzieci. Zdrowe śniadanie oparte na maśle orzechowym może być zatem "zastrzykiem" energii na cały dzień. Warto włączyć oferowany produkt do swojego menu i zdrowej diety. Wystarczy posmarować domowe kanapki masłem, czy dodawać je do różnych potraw (oczywiście w rozsądnych ilościach). Zdrowy skład i cudowny smak przemawiają za tym, aby pyszne masła towarzyszyły nam na co dzień.
Sprawdź bogaty wybór maseł orzechowych w Delikatesach z Natury.

