Producenci

Koszty Dostawy

Orlen Paczka Delikatesy z Natury

10.99 zł

InPost Paczkomaty Delikatesy z Natury

12.99 zł

InPost Kurier Delikatesy z Natury

14.99 zł

DHL Kurier Delikatesy z Natury

15.99 zł

Darmowa dostawa od 279 zł*

*Dotyczy zamówień opłaconych z góry

Oceń nas w Google

Oceń Delikatesy z Natury w Google

Oliwy z oliwek

Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750ml - Phileos Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 750ml - Phileos
Producent: Phileos
Cena:

69,99 zł

zobacz więcej
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Zgodna z Dietą Kreteńską BIO 500ml - Cretan Mythos Oliwa z Oliwek Extra Virgin Zgodna z Dietą Kreteńską BIO 500ml - Cretan Mythos
Producent: Cretan Mythos
Cena:

55,99 zł

Cena regularna: 59,99 zł

Najniższa cena: 59,99 zł
szt
zobacz więcej
  • Korzystna Oferta
Grecka Oliwa z Oliwek 500ml - Cretan Mythos Grecka Oliwa z Oliwek 500ml - Cretan Mythos
Producent: Cretan Mythos
Cena:

45,99 zł

Cena regularna: 49,99 zł

Najniższa cena: 49,99 zł
szt
zobacz więcej
  • Korzystna Oferta
Oliwa z Oliwek 500ml - Oleofarm Oliwa z Oliwek 500ml - Oleofarm
Producent: Oleofarm
Cena:

42,99 zł

szt
zobacz więcej
Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250ml - Phileos Oliwa z Oliwek Extra Virgin BIO 250ml - Phileos
Producent: Phileos
Cena:

27,99 zł

zobacz więcej
  • nowość

Oliwy z Oliwek

Oliwa z Oliwek należy do jednych z najczęściej stosowanych oraz najbardziej cenionych olejów roślinnych na całym świecie. Już od czasów starożytnych stanowi jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych do przygotowywania potraw, w celach kosmetycznych, jak również jako substancja o przeznaczeniu leczniczym. Oliwa z oliwek posiada szerokie spektrum zastosowań, zarówno kulinarnych jak i kosmetycznych. Region basenu Morza Śródziemnego jest miejscem, w którym ma miejsce jej produkcja na największą skalę oraz w którym jej spożycie jest największe.

Oliwa z Oliwek właściwości

Oliwa z oliwek zawiera niewielką ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Z kolei znaczną jej część stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone. Zaliczają się do nich kwasy omega-3 oraz omega-6, należące do kategorii zdrowych tłuszczów, obniżających ryzyko zachorowania na nowotwór, jak również dbających o poziom zdrowego cholesterolu w organizmie. Oliwa z oliwek zawiera również witaminy E i K. Witamina E należy do mocnych przeciwutleniaczy, które zabezpieczają organizm przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki. Gdy powstaje jej niedobór, mogą wystąpić takie objawy, jak zmęczenie, problemy z zębami i kośćmi czy wzrost podatności na infekcje. Witaminy K odpowiada głównie za uszczelnianie naczyń krwionośnych. Utrzymanie jej prawidłowego poziomu w organizmie umożliwia zachowanie odpowiedniej krzepliwości krwi. Zawiera również niewielkie ilości wapnia i potasu a także polifenole, tokoferole, fitosterole oraz inne przeciwutleniacze.

Jedna łyżka oliwy z oliwek mieści średnio 1,94 mg witaminy E (przy dziennym zapotrzebowaniu wynoszącym około 8–10 mg) i 8,13 µg witaminy K (przy dobowej normie u dorosłego człowieka wynoszącej 4 mg).

Regularne spożywanie oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, udary mózgu, chorobę Alzheimera, cukrzycę typu drugiego, osteoporozę, astmę oskrzelową, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości jako iż korzystnie wpływa na regulowanie procesów trawiennych co w połączeniu z ograniczeniem apetytu i aktywnością fizyczną może przyczynić się do przyspieszenia procesu utraty nadmiernych kilogramów.

Oliwa z Oliwek:

  • Działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit
  • Neutralizuje działanie wolnych rodników
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • Obniża krzepliwość krwi
  • Obniża ryzyko cukrzycy
  • Obniża stężenie cholesterolu całkowitego i LDL
  • Poprawia funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • Spowalnia procesy degeneracji i starzenia układu nerwowego
  • Ułatwia redukcję masy ciała
  • Uwrażliwia komórki na insulinę
  • Wydłuża życie
  • Zapobiega rozwojowi miażdżycy
  • Zapobiega zaburzeniom poznawczym
  • Zmniejsza stężenie markerów zapalnych

Oliwa z Oliwek rodzaje

Rodzaje oliwy z oliwek wyróżnia się na podstawie jej kwasowości, czyli zawartości kwasu olejowego w produkcie. Istnieją następujące rodzaje Oliwy z Oliwek:

  • Extra virgin – produkt najwyższej jakości, który powstaje z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest zielonego koloru o lekko gęstej konsystencji, nie zawiera żadnych dodatków. Poziom kwasowości nie przekracza 0,08%.
  • Virgin – ten rodzaj oliwy również pochodzi z pierwszego tłoczenia, jednak jej poziom kwasowości może być niższy od 2%. Produkt doskonale sprawdzi się do smażenia oraz gotowania.
  • Lampante – oliwa poddana rafinacji czyli ogrzewaniu. Proces ten pozbawia oliwę jej smaku, zapachu i właściwości odżywczych. W sklepach jest często oferowana w połączeniu z oliwą extra virgin.
  • Z wytłoczyn oliwnych – jest to oliwa najgorszej jakości, którą produkuje się z pozostałości powstałych z poprzedniego tłoczenia. Do produktu dodawane są rozpuszczalniki pochodzenia chemicznego. W tym rodzaju oliwy wyróżniamy odmiany sansa (odmiana włoska) oraz pomace (odmiana brytyjska).

Oliwa z Oliwek w kuchni

Oliwa z oliwek oferuje bardzo szerokie spektrum zastosowań w naszych kuchniach. Może być wykorzystywana do smażenia, duszenia oraz gotowania. Idealnie sprawdzi się do wypieków jako zamiennik dla margaryny czy masła. Oliwa z oliwek do doskonały dodatek do do sałatek oraz dań z makaronem a także pizzy, foccacia a także jako dressing. Jej wyjątkowy smak i aromat znakomicie komponują się z przyprawami takimi jak tymianek, oregano czy rozmaryn, a także z czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką. Wspaniale smakuje w towarzystwie świeżych warzyw, serów oraz pieczywa. Stanowi doskonałą podstawę do stworzenia lekkostrawnego, wegańskiego jadłospisu. Można na niej smażyć np. mięsa, ryby, grzyby, pierogi, krokiety oraz naleśniki.

Czy można smażyć na oliwie?

Zdania ekspertów w kwestii wykorzystywania oliwy typu extra virgin do smażenia są podzielone. Pomimo jej powszechnego używania do smażenia w kuchniach śródziemnomorskich wciąż popularny jest mit, iż w wysokiej temperaturze traci ona swoje właściwości przez co wywiera niekorzystny wpływ na strukturę kwasów tłuszczowych. Inni z kolei podkreślają, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają degradacji w czasie obróbki termicznej, co sprawia iż staje się ona jednym z najlepszych tłuszczów przeznaczonych do smażenia.

Okazuje się jednak iż smażenie na oliwie z oliwek nie jest niezdrowe, jako iż jej punkt dymienia (najniższa temperatura, przy której następuje rozpad tłuszczu) wynosi aż 207⁰C, podczas gdy zazwyczaj smaży się w temperaturze około 180⁰C. Nie należy jednak używać jej w zbyt dużej ilości jako iż po podgrzaniu zwiększa ona swoją objętość. Należy również nie przesadzać z długością smażenia - im krócej będzie smażone danie, tym lepiej dla smaku potrawy. Nie należy również dopuścić do palenia smażonej potrawy jako iż wówczas zaczyna wytwarzać się dym, wraz z którym powstaje akroleina - niebezpieczna substancja, której przypisuje się działanie nowotworowe.

Oliwę z oliwek można wykorzystywać do smażenia pod kilkoma warunkami:

  • należy używać oliwy do smażenia tylko jednorazowo, albo zjadając ją później z potrawą, albo wylewając,
  • należy stosować tylko oliwę extra virgin, najlepiej przeznaczoną do smażenia, na przykład Oliwa z Oliwek do Smażenia BIO 500ml - Bio Planete
  • należy unikać głębokiego smażenia,
  • należy starać się nie smażyć zbyt długo i nie dopuszczać oliwy do osiągania punktu dymienia w zbyt wysokiej temperaturze,

Oliwa z Oliwek zastosowania

Oliwa z oliwek znajduje zastosowanie nie tylko w wymiarze kulinarnym ale również w kosmetyce. Powszechnie wykorzystywana jest do pielęgnacji włosów i paznokci nadając im blasku.  Służy również do produkcji balsamów do ciała, kremów nawilżających do rąk, mydła, czy produktów dla dzieci. Ma również zastosowanie w pielęgnacji włosów i paznokci nadając im blasku. Można wykorzystywać ją również jako element codziennej pielęgnacji twarzy – do natłuszczania skóry, zmywania makijażu lub jako bazę do tworzenia maseczek glinkowych. Podobnie z resztą ciała. Sprawdza się również przy domowych zabiegach kosmetycznych stosowanych na całe ciało stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi olejkami takimi jak olej lniany czy jojoba. Bioaktywne substancje zawarte w oliwie z oliwek wykazują działanie wzmacniające, ochronne, odżywcze, nawilżające, pielęgnujące, regeneracyjne a także upiększające skórę.

Przykłady dań z wykorzystaniem Oliwy z Oliwek:

  • Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem z oliwą z oliwek
  • Ciasto drożdżowe z oliwą
  • Czerwona papryka w oliwie
  • Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową
  • Focaccia z oliwkami i ziołami z oliwą z oliwek
  • Sałatka z pomarańczy z oliwą i miodem
  • Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą (aglio olio)

W naszym sklepie "Delikatesy z Natury" odnajdziesz Oliwy z Oliwek najwyższej jakości uznanych producentów. Sprawdź naszą ofertę już dziś!

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium