

Koszty Dostawy
|
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł |
|
15.99 zł |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Liofilizowany Zakwas Chlebowy Żytni BIO 35g - Dary Natury
Opis
Liofilizowany Zakwas Chlebowy Żytni BIO 35g - Dary Natury
Opis produktu
Liofilizowany Zakwas Chlebowy Żytni BIO marki Dary Natury to najwyższej jakości produkt umożliwiający własnoręczne stworzenie pysznego, zdrowego i chrupiącego chleba. Zakwas nie zawiera żadnej chemii, emulgatorów lub innych tak zwanych ulepszaczy. Rekomendujemy w 100% do tworzenia domowych wypieków.
Masa netto: 35g
Składniki
Zakwas chlebowy żytni liofilizowany (mąka żytnia, woda)*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1558 kJ / 368 kcal |
Tłuszcz | 1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 83 g |
w tym cukry | 1,1 g |
Błonnik | 8,3 g |
Białko | 9 g |
Sól | 2,1 g |
Sposób użycia
Przepis na 3 bochenki chleba:
Potrzebne składniki:
- ekologiczny zakwas chlebowy żytni Dary Natury – 35 g,
- ekologiczna mąka żytnia Dary Natury typ 580 – 2 kg,
- sól 4,5 łyżeczki.
Sposób przygotowania
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki z zakwasem wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40°C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40°C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12- 20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowanie około 3 bochenków chleba.
Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 h w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Informacja alergenna
Produkt zawiera gluten. Może zawierać gorczycę, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Certyfikat BIO | Tak |
Kraj Producenta | Polska |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Certyfikat BIO | Tak |
Produkt wegetariański | Tak |
Dystrybutor | Mirosław Angielczyk Dary Natury, Koryciny 73, 17-315 Grodzisk |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.