Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Olej z Awokado Zimnotłoczony Nieoczyszczony 250ml - Olvita
Opis
Olej z Awokado Zimnotłoczony Nieoczyszczony 250ml - Olvita
Opis produktu
Olej z Awokado Zimnotłoczony Nieoczyszczony marki Ol'Vita otrzymywany jest z dojrzałych, najlepszej jakości owoców metodą tłoczenia na zimno. Podobnie jak oliwa z oliwek dedykowany dla diety śródziemnomorskiej. Niska temperatura tłoczenia oleju pozwala na zachowanie najcenniejszych składników aktywnych w tym m.in. witaminy E. Olej charakteryzuje się zielonym kolorem i smakiem charakterystycznym dla awokado.
Właściwości Oleju z Awokado
Olej z owoców awokado charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (83 g/100 g). Na szczególną uwagę zasługują w tym przypadku, podobnie jak w oliwie z oliwek, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich zawartość plasuje się na poziomie 73 g/100 g tego oleju, zaledwie 4 g mniej niż w oliwie z oliwek. Warto pamiętać, iż jednonienasycone kwasy tłuszczowe w diecie wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (miażdżyca tętnic, zawał). Ponadto olej z miąższu awokado zawiera naturalnie występującą w nim witaminę E(16 – 23,4 mg/100 g oleju) należącą do antyoksydantów wygaszających wolne rodniki. Warto zaznaczyć, iż w diecie zawierającej nienasycone kwasy tłuszczowe, zalecana jest obecność antyoksydantów, np. witaminy E.
Zastosowanie Oleju z Awokado
W kuchni meksykańskiej jest powszechnie stosowany do potraw na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów i pikantnych past. Wspaniale podkreśla smak potraw przygotowywanych na zimno.
Ze względu na szerokie spektrum działania olej ten wykorzystuje się w kosmetyce oraz kuchni.
Olej z awokado w kuchni: do samodzielnego spożycia z łyżeczki lub jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów, kasz, ziemniaków lub innych potraw. Niezastąpiony jako dodatek do past serowo – olejowych, jako doskonały zamiennik masła do pieczywa oraz domowej wersji kremu czekoladowo- orzechowego.
Dzienna zalecana porcja do spożycia: 3 łyżeczki (12 g)
A co z obróbką termiczną ? Faktycznie ze względu na wysoką temperaturę dymienia często poleca się olej z awokado do smażenia. Nie mniej jednak należy zaznaczyć, iż wysoka temperatura niszczy witaminę E i skutecznie przyczynia się do procesów utleniania kwasów tłuszczowych.
Olej awokado w kosmetyce: wyjątkowy produkt dający możliwość stworzenia wielu ciekawych domowych kosmetyków, np.: olejku do olejowego oczyszczania twarzy (OCM), masła do ciała przeciwko rozstępom, maseczki regenerująco-nawilżającej do ciała i włosów czy serum do popękanych pięt.
Olej z awokado na włosy: idealnie sprawdzi się w pielęgnacji włosów średnioporowatych. Należą do nich włosy, które są lekko zniszczone, a ich łuski nie przylegają ściśle do siebie. Końcówki zaś mają tendencje do rozdwajania się. Olej zastosowany w olejowaniu włosów pozostawi delikatny film ochronny, który jednocześnie nawilży, odżywi i nie obciąży.
Olej z awokado na twarz i ciało: produkt szczególnie polecany dla cery suchej i dojrzałej. Głęboko nawilża pozostawiając na długo uczucie ukojenia i komfortu. Systematycznie stosowany daje uczucie wyraźnie gładszej, odżywionej i zregenerowanej skóry. Pielęgnując ciało warto pamiętać o dłoniach i paznokciach. Olej ten idealnie sprawdza się w walce z przesuszonymi i zadzierającymi się skórkami wokół paznokci.
Objętość netto: 250ml
Składniki
Olej z awokado tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 16 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 75 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 10 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Kwas Linolowy LA | 8,85 g |
Kwas Oleinowy | 66 g |
Sposób użycia
Jako dodatek do sałatek.
Olej z awokado posiada w swoim składzie chlorofil (16-50 ppm/100 g oleju). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Informacja alergenna
Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
Zalecane warunki przechowywania
Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Uwagi
Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć butelką.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Polska |
Kraj pochodzenia składników | Nowa Zelandia / Kenia (w zależności od partii produktu) |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt bez laktozy | Tak |
Produkt dla diabetyków | Bez cukru |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Dystrybutor | Olvita Sp. z o.o. Sp.j. Mysłaków 84a 58-124 Marcinowice |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.