Koszty Dostawy
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł | |
15.99 zł | |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Kasza Bulgur BIO 500g - Bio Planet
Opis
Kasza Bulgur BIO 500g - Bio Planet
Opis produktu
Kasza Bulgur BIO marki Bio Planet to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren twardej pszenicy durum. Kasza bulgur jest pożywieniem zawierającym bogactwo wartości odżywczych, przede wszystkim błonnika, białka i węglowodanów. Polecamy ją jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań. Idealnie sprawdzi się również jako komponent do dań gorących, sałatek i deserów na słodko.
Kasza Bulgur Właściwości
Kasza Bulgur jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – usprawnia prace układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, pomaga niwelować skutki stresu, a do diety śmiało mogą włączyć ją diabetycy czy osoby odchudzające się.
Słynie ona z bogactwa cennych składników odżywczych, czym wyróżnia się na tle innych kasz – na przykład manny czy kuskus. Kasza bulgur zawiera szereg ważnych dla zachowania zdrowia witamin i minerałów, w tym:
- potas – wspiera pracę serca, wspomaga krążenie i obniża ciśnienie krwi,
- magnez – uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia w organizmie i transportowania glukozy do mózgu, a ponadto rozszerza tętnice i zmniejsza ryzyko powstawania zatorów. W 100g kaszy bulgur znajdują się aż 32mg magnezu,
- sód – poprawia przepływ impulsów między komórkami nerwowymi i obniża napięcie w mięśniach,
- błonnik – usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. W związku z tym wspomaga proces trawienia, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom,
- kwas foliowy (witamina B9) – ważny szczególnie dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Kwas foliowy wspomaga rozwój dziecka, wspierając budowę jego układu nerwowego;
- witaminy z grupy B – łagodzą bóle głowy oraz poprawiają kondycję włosów i skóry. Witamina B6 w połączeniu z magnezem korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Pirydoksyna, czyli jeden z rodzajów witaminy B6, ułatwia zapamiętywanie i utrzymywanie równowagi psychicznej.
Ponadto w kaszy bulgur znajdują się też inne składniki odżywcze – witaminy A, E i K, cynk, fosfor, wapń, żelazo oraz antyoksydanty.
Kasza Bulgur Zastosowanie
Walory smakowe i odżywcze sprawiają, że w kuchni zajmuje naprawdę znaczące miejsce. Kasza bulgur może stać się godną alternatywą dla odmiany gryczanej, kuskusu lub quinoa. Jest prosta w przygotowaniu, a sposobów na podanie nie da się zliczyć na palcach jednej dłoni. Tradycyjnie i smacznie będzie pasować do zwykłego codziennego posiłku.
Ciekawym pomysłem są sałatki. Wystarczy dodać ulubione warzywa, kawałki usmażonego kurczaka lub wędzonego łososia i sos dla nadania konsystencji. Warto pamiętać, że kasza powinna być ostudzona, zanim zostanie dodana do reszty składników.
Ugotowana i doprawiona kasza stanowi znakomity farsz do papryki lub pomidora. Wydrążone i napełnione masą warzywa dla smaku można posypać jeszcze serem. Zapieczone i podane na ciepło nawet bez mięsa będą smakowały idealnie. Taki sam farsz pasuje do gołąbków. Jest to ciekawa i wegetariańska alternatywa.
Innym sposobem jej zastosowania jest wersja na słodko - ta opcja zadowoli dużych i małych łasuchów. W tej postaci kasza bulgur wcale nie jest nudna i mdła. Dla smaku można ugotować ją w mleku. Dodając owoce, bakalie i odrobinę miodu mamy pożywne śniadanie lub przekąskę w przerwie między posiłkami.
Masa netto: 500g
Składniki
Kasza bulgur z pszenicy durum* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1644 kJ / 388 kcal |
Tłuszcz | 1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 78 g |
w tym cukry | 0,4 g |
Białko | 13 g |
Sól | 0 g |
Sposób użycia
Drobnoziarnistą odmianę najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek, zup i faszerowania warzyw, a średnio i gruboziarnistą – do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw.
Sposób przygotowania
Bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia około 7 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia.
Informacja alergenna
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Certyfikat BIO | Tak |
Kraj Producenta | Polska |
Kraj pochodzenia składników | Turcja |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Certyfikat BIO | Tak |
Produkt bez laktozy | Tak |
Produkt dla diabetyków | Bez dodatku cukru |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Dystrybutor | Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno k. Warszawy |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.