

Koszty Dostawy
|
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł |
|
15.99 zł |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Pasta Sezamowa 500g - Targroch
Opis
Pasta Sezamowa 500g - Targroch
Opis produktu
Pasta Sezamowa firmy Targroch to produkt powstały wyłącznie z naturalnych składników. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu. Charakteryzuje się intensywnym aromatem z wyczuwalną nutą orzechową. Stanowi nieodłączny składnik pochodzącej z Egiptu lub Libanu, a znanej na całym świecie, pasty z ciecierzycy – hummusu. Doskonałe nadaje się jako dodatek do ciast, dań słonych oraz pikantnych przekąsek i kanapek.
Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez. Dostarcza witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, B6), witaminę E oraz beta-karoten. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, fitosterole, niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także pokarm dla mięśni – białko.
Innymi słowy pasta sezamowa wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia uczucie sytości, dodaje energii i pomaga w profilaktyce anemii. Warto włączyć ją do menu zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy naturalna odporność organizmu spada. Wymieniając prozdrowotne zalety tahini nie można zapominać także o tym, że pasta sezamowa jest całkowicie naturalna, pozbawiona barwników i konserwantów.
Pasta Sezamowa Targroch nie zawiera oleju palmowego, substancji konserwujących, barwników, soli oraz cukru.
Masa netto: 500g
Składniki
Pasta sezamowa 100%
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |||
---|---|---|---|
Wartość odżywcza produktu | W 100g | W porcji 25g | %RWS* w porcji 25g |
Wartość energetyczna | 2781 kJ / 673 kcal | 695 kJ / 168 kcal | 8 % |
Tłuszcz | 59,9 g | 15,0 g | 21 % |
Węglowodany | 2,1 g | 0,5 g | <1 % |
Błonnik | 7,9 g | 2,0 g | - |
Białko | 27,4 g | 6,9 g | 14 % |
Sól** | 0,03 g | 0,01 g | < 1% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Sposób użycia
Przepis na Tahini
Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Podstawą jest znajomość produktu. Tahina jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia oraz mocno… sezamowa! Ten kto uwielbia te drobne indyjskie ziarenka pokocha także przygotowywaną z nich pastę.
Tahini najlepiej wykorzystać:
klasycznie, bliskowschodnio
przygotowując dip, hummus lub baba ghanoush,
na słodko – dodając do ciast, deserów, lodów, kulek mocy i domowej chałwy,
eksperymentując – smak sezamu pasuje do bakłażanów, sałatek, kuskusu, pieczonych i grillowanych warzyw oraz wszystkich dań, które smakują dobrze z orzechami.
Sposób przygotowania
Domowe masło sezamowe
Do samodzielnego przygotowania Tahini potrzebny jest bardzo dobry blender, ziarna sezamu, odrobina oleju sezamowego (lub oliwy) i dużo cierpliwości. Całość należy rozdrabniać aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu AGD, a zależy Ci na naturalnym smaku i składzie pasty, bez obaw wybierz tahini marki Targroch!
Informacja alergenna
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Uwagi
Olej z sezamu na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Polska |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Dystrybutor | Tar-Groch-Fil Sp.J. T. Krakowski M.Kijowski E.Drożdż J.Drożdż Filipowice 161 32-840 Zakliczyn |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.