Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bakalie - zdrowe i smaczne przekąski dla każdego 0
Bakalie i orzechy

Bakalie i zdrowe przekąski

W porównaniu do innych narodowości Polacy spożywają dużo mniej bakalii. Nie mamy nawyku kupowania różnych przegryzek w postaci suszonych owoców czy orzechów, ze względu na fakt, że te produkty często kojarzą się nam głównie ze słodkimi wypiekami, gdyż używamy ich jako dodatek do przyrządzania potraw, ciast i deserów. Rzadko się nimi częstujemy przy okazji wizyty gości. Szkoda, bo bakalie są niezwykle wdzięczną i zdrową przekąską, o wiele lepszą od ciastek, cukierków czy paluszków, która zawiera liczne wartości odżywcze. Co więcej, suszone owoce i orzechy są bardzo sycące, więc nie zjemy ich tyle, ile zjedlibyśmy słodyczy. Bakalie są bogate w witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe oraz dużo błonnika. Działają dobroczynnie na cały organizm, a w szczególności na układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy.

 

Trzeba pamiętać, że zdrowe przekąski to nie to samo, co dietetyczne przekąski. Bakalie są bardzo kaloryczne - szczególnie suszone orzechy laskowe lub włoskie, więc z tego względu lepiej nie przesadzać z ich ilością nie tylko w kuchni jako dodatek do ciast i innych potraw, ale również w formie zakąsek. Najlepiej jest wsypać bakalie np. rodzynki (około jednej garści) do miseczki i mieć ją pod ręką, ponieważ, jeśli położymy przy sobie całe opakowanie, to może się okazać, że jego zawartość zniknie, zanim się obejrzymy. Dietetycy podpowiadają, że najlepiej to w ogóle nie mieć pod ręką nic do jedzenia. W razie chęci podjadania trzeba będzie wstać i pójść po przekąskę. Ta dodatkowa dawka ruchu wpłynie korzystnie zarówno na naszą figurę (spalamy wtedy kalorie) jak i na umysł (dotleniamy organizm, co sprawia, że pracujemy efektywniej).

 

Suszone owoce

Suszenie żywności jest najstarszą znaną formą konserwacji produktów. Początkowo suszenie bakalii odbywało się przy pomocy słońca i wiatru, natomiast obecnie owoce takie jak śliwki, figi, daktyle, czy rodzynki suszy się w przemysłowych piecach. Suszenie zapewnia trwałość oraz pozwala zachować cenne składniki odżywcze. Suszone owoce są pyszną i zdrową alternatywą dla słodyczy! Produkty tego typu polecane są głównie osobom, które chcą całkowicie zrezygnować z cukru, jako sposób na „słodyczowy głód”. Mają słodki smak, a przy tym (w przeciwieństwie do batoników, ciastek i cukierków) są niezwykle odżywcze i bogate w liczne minerały. Zarówno świeże jak i suszone owoce nie mają w sobie tłuszczu i są prawdziwą bombą witaminową! W wersji suszonej są źródłem witamin A i B oraz żelaza, wapnia i błonnika. Zatem z powodzeniem można nimi zastąpić w diecie świeże owoce, w szczególności zimą, kiedy nie mamy dostępu do sezonowych owoców. Co ciekawe, niektóre z suszonych owoców mają w sobie pektynę-substancję przyczyniającą się do obniżania poziomu cholesterolu w organizmie.

 

Przykładowo figi suszone oraz suszone śliwki to doskonała przekąska dla osób zmagających się z zaparciami, ze względu na zawartość błonnika, białka rozpuszczalnego, potasu, witamin A i E, wapnia i żelaza. Ponadto suszone figi są wysokokaloryczne oraz cechują się dużą ilością węglowodanów, przez co są idealnym składnikiem w diecie sportowców, a dzięki zawartości wapnia chronią przed osteoporozą. Warto zatem sięgnąć po dodatek do diety, jakim są suszone śliwki, figi, daktyle, morele, rodzynki i inne popularne owoce w tej formie. 


 

KUP W NASZYM SKLEPIE 

    


 

Suszone morele są bogate w wit. A, beta-karoten i potas, przez co ich spożywanie ma korzystny wpływ na nasze zdrowie oraz na kondycję skóry, która staje się elastyczna i nawilżona. Ponadto składniki, które posiadają suszone morele, wpływają korzystnie na nasz układ odpornościowy. Morele polecane są głównie osobom cierpiącym na nadciśnienie, anemię, nadkwaśność żołądka oraz osteoporozę. Suszone morele to doskonała przekąska do pracy!

Daktyle suszone to bogate źródło magnezu, potasu żelaza i niacyny. Te suszone owoce mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Spożywając suszone jabłka, dostarczamy naszemu organizmowi związków pektynowych, usprawniających trawienie i obniżających poziom cholesterolu. Te bakalie są polecane szczególnie w przypadku różnych problemów żołądkowych i niestrawności.

Suszona żurawina nie dość, że fantastycznie smakuje, to jeszcze ma mnóstwo właściwości odżywczych i leczniczych. Polecana jest głównie osobom zmagającym się z chorobami układu moczowego, ze względu na dużą ilość wartości bakteriobójczych. Wpływa korzystnie na pracę serca oraz wątroby. Natomiast, jeśli zmagasz się z problemami tarczycy, powinieneś umieścić w swojej diecie rodzynki, ponieważ są dobrym źródłem naturalnego fosforu i jodu.

bakalie i zdrowe przekąski

Orzechy

Szukając pomysłu na zdrowe przekąski, nie można zapomnieć o orzechach. Są to produkty tzw. gęsto odżywcze, posiadające wspaniały smak oraz bardzo kaloryczne, głównie ze względu na fakt, że zawierają dużą ilość takich substancji jak choćby witamina E, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, miedź, jod, kwas foliowy, biotyna. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że orzechy włoskie, laskowe czy migdały są najlepszym źródłem potasu-zawierają go nawet dwa razy więcej niż banany i pomidory. Niestety posiadają również kwas fitynowy-jest to enzym, który wiąże większość związków odżywczych zawartych w orzechach, czyniąc je w ten sposób niedostępnymi. Zatem, aby cieszyć się wszystkimi dobroczynnymi substancjami, należy moczyć orzechy przynajmniej dwanaście godzin przed spożyciem, ponieważ to sprawia, że będą one dla nas bardziej odżywcze.

 

Już dwa orzechy brazylijskie pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na selen, co więcej mają niemalże taką samą ilość wapnia jak mleko. Zawierają również najwięcej magnezu ze wszystkich orzechów.

 

Orzechy laskowe to naturalny produkt wiodący prym pod względem zawartości witaminy E. Jeśli szukamy dobrego źródła jednonienasyconych kwasów omega 9, to warto wprowadzić w swojej diecie zarówno orzechy laskowe jak i macadamia.

 

Orzechy nerkowca przodują w zawartości cynku, miedzi oraz manganu. Podobnie jak orzechy brazylijskie i pistacje są najbogatszym wśród orzechów źródłem fosforu. W pistacjach ponadto znaleźć można ogromną ilość żelaza (niemalże tyle samo, co w żółtku).

orzechy włoskie

Fantastycznym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu są orzechy włoskie. Lipidy te są warunkiem zachowania dobrego stanu zdrowia, w szczególności mają ogromny wpływ na profilaktykę chorób krążenia. Wystarczy zjeść trzy włoskie orzechy, by dostarczyć organizmowi dziennej dawki kwasów omega-3. Poza kwasami tłuszczowymi zawierają one duże ilości witaminy B6. Co ciekawe te produkty mają również sporo jodu (więcej niż żółtko).

Pestki

Pestki to nic innego jak nasiona roślin. Są to zarodki, z których ma powstać nowa roślina, zatem to w nich skoncentrowane są ogromne ilości minerałów, witamin, enzymów i białek. Nie dość, że są bardzo pożywne, to również sycą na długo oraz dodają energii. Z nasion tłoczy się pełne dobroczynnych związków oleje roślinne (trzeba pamiętać, by były one tłoczone na zimno i absolutnie ich nie podgrzewać! Oleje roślinne są fantastycznym dodatkiem w kuchni do potraw takich jak np. sałatki). Pestki najlepiej jest jeść na surowo, po wcześniejszym namoczeniu. Tak jak w przypadku orzechów, moczenie nasion sprawia, że są one łatwo strawne a substancje odżywcze pochodzące z nich lepiej przyswajalne.

 

W pestkach dyni znaleźć można sporą ilość cynku, wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a także witaminy z grupy B, krzem, żelazo, lecytynę, selen, miedź oraz kwasy tłuszczowe. Ze względu na dużą zawartość magnezu nasiona wspomagają pracę naszego mózgu oraz działają korzystnie na układ odpornościowy. Są świetną, zdrową przekąską podczas pracy i nauki. Co więcej, regularne spożywanie pestek dyni przeciwdziała alergiom, zapobiega depresji oraz pomaga pozbyć się pasożytów z przewodu pokarmowego. Wpływają również dobroczynnie na kondycję naszej skóry i włosów.

 

Pestki słonecznika to bogactwo witamin z grupy B, A, E i K oraz wapnia, magnezu, cynku, potasu. Dzięki zawartości różnych składników mineralnych, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych nasiona wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz wspomagają pracę serca. Ponadto pestki słonecznika neutralizują wolne rodniki, co sprawia, że są fantastycznym antyoksydantem.

 

Owoce migdałowca docierają do nas najczęściej z kraju jego pochodzenia, czyli Azji, aczkolwiek obecnie często uprawia się go również w Afryce i Europie Południowej. Uwaga - to nie jest żaden błąd w redagowaniu tekstu - migdały to pestki, czyli nasiona migdałowca zwyczajnego. Są ogromnie odżywcze i mają wyjątkowy smak. Sto gramów migdałów zawiera dwa razy więcej wapnia niż taka sama ilość mleka! Ponadto migdały są niezwykle zasobne w witaminę E, co sprawia, że w tej kategorii wygrywają z większością warzyw.

 

[product id="9609, 9615, 7298"]

 

Wypadałoby zatem kupić wszystkie bakalie 😱

Ogromny wybór bakaliowych przekąsek Cię przytłacza - suszone owoce, orzechy i inne bakalie to zbyt dużo? Nie możesz się zdecydować na jakieś konkretne produkty bez cukru i najchętniej kupiłbyś wszystkie? Spokojnie, jest na to sposób:) Wypróbuj na początek mieszankę studencką. To produkt złożony z orzechów i rodzynek, gdzie składniki zostały dobrane tak, by w połączeniu mieć świetny smak  oraz dostarczać energii i substancji odżywczych niezbędnym zwłaszcza przy dużym wysiłku fizycznym lub intelektualnym (stąd nazwa). Bakalie w takiej formie występują w różnych wariantach, jednak w każdym przypadku sprowadza się to do idei zmieszania składników bogatych w zdrowe tłuszcze oraz węglowodany. Pamiętaj, że bakalie pomimo swoich zdrowotnych właściwości, podobnie jak słodycze mają również sporo kalorii, więc ze względu na to, lepiej jest dawkować sobie przyjemności.

 

Podsumowując: bakalie to niezwykle smaczne i zdrowe przekąski w postaci suszonych owoców i orzechów, które świetnie zastepują słodycze zatem warto mieć je w kuchni pamiętać o nich podczas komponowania codziennej diety. Jedzmy na zdrowie!

Bakalie sklep Delikatesy z Natury to miejsce, w którym znajdziesz wszystkie wymienione w artykule bakalie. Skorzystaj z oferty!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium