Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Zasady zdrowego odżywiania 0
Zasady zdrowego odżywiania

Chcesz poprawić swoje zdrowie i dobre samopoczucie? Zacznij od zmiany sposobu odżywiania! Dowiedz się, jakie zasady zdrowego odżywiania powinieneś przestrzegać i jakie produkty warto wybierać, aby dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj skuteczne sposoby na poprawę swojej diety i zdrowia.

czytaj całość »
Kukurydza - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze 0
Kukurydza - właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze

Kukurydza jest jednym z najchętniej uprawianym zbóż, znanym od przeszło 10 tysięcy lat. Co sprawiło, że kukurydza stała się tak popularna na całym świecie? Jakie są jej właściwości zdrowotne i odżywcze, i jakie wyróżniamy odmiany kukurydzy? Co powstaje z kukurydzy i do czego ją wykorzystać? Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać ciekawostki o tym popularnym zbożu!

czytaj całość »
Aronia - właściwości i zastosowanie 0
Aronia - właściwości i zastosowanie

Na świecie rośnie dziko wiele rodzajów jagód, z których każda ma specyficzne i unikalne korzyści. Jeden zniewalający krzew z rodziny jagodowych znany jest jako aronia. Nazywana jest również jarząbem czarnoowoowym i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to również jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Nie pozwól, aby to doprowadziło Cię do przekonania, że jest to nieistotna jagoda. Wręcz przeciwnie, istnieje kilka powodów, dla których trzeba jak najszybciej włączyć aronię do swojej diety.

czytaj całość »
Dieta Dukana - czym jest, co jeść, zalety i wady 0
Dieta Dukana - czym jest, co jeść, zalety i wady

Dieta Dukana od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Umiejętnie prowadzona przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim pozwala w stosunkowo krótkim czasie zrzucić nadprogramowe kilogramy. Oprócz tego, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, a także chroni przed groźnymi chorobami. Dieta Dukana polega na zwiększeniu podaży białka oraz ograniczeniu spożycia węglowodanów i tłuszczy w codziennym menu.

czytaj całość »
Algi morskie - właściwości i zastosowanie 0
Algi morskie - właściwości i zastosowanie

Algi morskie, zwane potocznie glonami, to bogate w składniki odżywcze rośliny, które znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Poza kosmetologią i przemysłem farmaceutycznym, algi to także składnik wielu zdrowych potraw o niecodziennym smaku. Skąd pochodzą algi morskie, jakie wartości odżywcze znajdziemy w tych roślinach i jakie są ich właściwości? Do czego wykorzystuje się glony i gdzie kupić sprawdzone algi? Odpowiadamy!

czytaj całość »
Kalafior - właściwości, zastosowanie, przepisy 0
Kalafior - właściwości, zastosowanie, przepisy

Kalafior to warzywo, które można wykorzystać do wielu różnych dań. Idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, przygotowywania pysznych zup, a także jako smaczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Z uwagi na sporą ilość błonnika, a także witamin i minerałów, poleca się go spożywać m.in. osobom chcącym utrzymać organizm w dobrej kondycji.

czytaj całość »
Pektyna - zastosowanie i wartości odżywcze 0
Pektyna - zastosowanie i wartości odżywcze

Pektyna to nic innego, jak mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych owoców, warzyw i niektórych nasion. Posiada silne właściwości żelujące, dlatego też wykorzystywana jest jako roślinny zamiennik żelatyny. Poza tym wykazuje znaczne działanie prozdrowotne. Jej regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zapobiega gwałtownym skokom glukozy. Jak się okazuje, pektyna sprzyja redukcji masy ciała, zwiększając uczucie sytości.

czytaj całość »
Łączenie pokarmów - jak robić to dobrze? 0
Łączenie pokarmów - jak robić to dobrze?

Nieprawidłowa dieta może skutkować nie tylko nadwagą, ale również bólami brzucha, uczuciem ciężkości po spożywanych daniach, zgagą czy ogólnym złym samopoczuciem. Lekarstwem na tego typu dolegliwości może być dieta rozdzielna. Zgodnie z jej założeniami każdy posiłek powinien składać się z produktów odpowiednio pasujących do siebie, a to miałoby sprawiać, że trawienie w naszym organizmie zachodziłoby znacznie sprawniej. Czy to możliwe? Na czym polega dieta rozdzielna i których produktów - według jej założeń - nie powinniśmy ze sobą łączyć? Sprawdź koniecznie!

czytaj całość »
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć 0
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć

Majonez - jeden z ulubionych dodatków do różnego rodzaju dań i potraw wielu Polaków. Idealny do sałatek, kanapek, dań mięsnych i jako podstawa dipów. Zachwyca smakiem i gładką, kremową konsystencją. Kochasz majonez? Możesz przygotować go samodzielnie - zobacz jak krok po kroku, z łatwo dostępnych składników, zrobić majonez domowy. Sprawdź czym różni się od gotowego majonezu i dlaczego warto spróbować go zrobić.

czytaj całość »
Dieta Hashimoto 0
Dieta Hashimoto

Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.

czytaj całość »
Mrożenie żywności 0
Mrożenie żywności

Mrożenie produktów to jeden z najpopularniejszych sposobów na zachowanie wartości odżywczych zarówno gotowych potraw, jak i świeżych warzyw, owoców lub mięs. Aby jednak jedzenie zachowało swoją strukturę i smak, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach mrożenia żywności.

czytaj całość »
Zdrowa kolacja 0
Zdrowa kolacja

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Rzeczywiście tak jest, jednak równie ważna jest zdrowa kolacja. Niestety wiele osób ją pomija, nie zdając sobie sprawy, że ma ona kluczowy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kolacja powinna być nie tylko smaczna i łatwa do przygotowania, ale przede wszystkim lekkostrawna i niskokaloryczna. Dlaczego jedzenie przed snem jest tak istotne? Co jeść na kolację? Odpowiadamy!

czytaj całość »
Kozieradka - właściwości i zastosowanie 0
Kozieradka - właściwości i zastosowanie

W medycynie azjatyckiej od wieków stosowana jest jako ważny element diety nie tylko ze względu na specyficzny smak jej nasion, ale także z uwagi na jej właściwości lecznicze. Jakie związki aktywne zawarte są w nasionach kozieradki, w jaki sposób z nich korzystać i na jakie problemy zdrowotne mogą nam pomóc? Zachęcamy do lektury.

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium