Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Comfort food - czym jest, najlepsze przepisy 0
Comfort food - czym jest, najlepsze przepisy

Comfort food - czym jest, najlepsze przepisy

Obecnie nasze życie wiąże się z ciągłym biegiem i stresem. Coraz mniej czasu w ciągu dnia poświęcamy na relaks, a jeszcze mniej na gotowanie. Co za tym idzie, jemy inaczej niż nasi rodzice, często na mieście lub kupując i odgrzewając gotowe dania z marketu. A jednak warto poświęcić chwilę na powrót do stylu żywienia naszych babć. Samodzielne gotowanie posiłku z ulubionych produktów może dać moment wytchnienia, odprężenia i czystą przyjemność. W tym artykule dowiesz się, czym jest comfort food i poznasz nasze propozycje przygotowania smacznych dań, które pamiętasz z dzieciństwa.

Czym jest comfort food?

Comfort food to produkty lub dania, które podczas jedzenia przywołują dobre wspomnienia i dają uczucie głębokiej przyjemności. Pojęcie nie ma spójnej definicji i nie określa jednoznacznie danego typu produktów. Comfort food dla każdego może być czymś innym, ze względu na pochodzenie czy kulturę, w jakiej się dorastało.

Kojarzycie scenę z bajki Ratatouille, w której krytyk kulinarny Anton Ego próbując potrawy, przenosi się myślami do kuchni swojej mamy i znów odkrywa w sobie dziecko? Tak, to najlepszy przykład, czym jest dla każdego z nas comfort food.

Dzieciństwo to czas, który kojarzy się nam z beztroską, zabawą i ulubionymi smakołykami. Nic dziwnego, że comfort food to często po prostu dania gotowane przez nasze mamy czy babcie. Ale comfort food to nie tylko tradycyjne dania, mogą nim też być posiłki z barów szybkiej obsługi, ulubione ciastka, drożdżówka, a nawet wata cukrowa z festynu. Wszystko to, co nazywamy "smakiem dzieciństwa" i co przywołuje wspomnienia, o których na co dzień nie pamiętamy.

Comfort food a zdrowa dieta

Zazwyczaj jest tak, że domowe, tradycyjne posiłki cechują się wysoką kalorycznością i są bardzo tłuste. Często smażone na głębokim oleju lub z zatrważającą ilością cukru, przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić, zwłaszcza jeśli przestrzegamy ścisłej diety.

Czy znaczy to, że mamy całkowicie rezygnować z jedzenia, które sprawia nam przyjemność?

Oczywiście, że nie! Wystarczy zachować rozsądek, a spożycie bardziej kalorycznych produktów od czasu do czasu nie zaszkodzi. Wato także modyfikować przepisy na tradycyjne dania, zmieniając produkty na zdrowsze odpowiedniki (np. w wersji wegańskiej), które nie powinny wpłynąć na smak potrawy.

Kiedy warto postawić na comfort food?

Z drugiej strony, wyżej wspomniany stres dnia codziennego może wpływać bardziej destrukcyjnie na nasz organizm, niż jednorazowa większa ilość cukru lub tłuszczu. Sporadyczne przekroczenie dziennego zapotrzebowania nie sprawi, że nagle przytyjemy czy zaczniemy chorować. Jeżeli więc posiłek comfort food pomoże nam poprawić nastrój i zredukować stres, to czemu mielibyśmy go sobie odmówić. Oczywiście pamiętajmy, że chodzi jedynie o jednorazowy incydent, nie codzienne przekraczanie zasad zdrowego odżywiania!

Czasem warto zwyczajnie posłuchać własnego ciała i pozwolić sobie na odrobinę zapomnienia i jedzenie, na które akurat mamy ochotę, np. pizza, ciasto, gorąca czekolada, lody czy kopytka z gorącym masłem.

comford food najlepsze przepisy na danie

Posiłki comfort food a kuchnia w Polsce

Comfort food to pojęcie, które przyszło do nas stosunkowo niedawno, a swój początek miało w Stanach Zjednoczonych. Tak naprawdę było ono z nami od zawsze, znane jako smak dzieciństwa, który poprawi humor i złagodzi negatywne emocje. To może być:

  • niedzielny obiad u babci (rosół i kotlety schabowe),
  • pączki smażone w tłusty czwartek,
  • gofry na tłocznych uliczkach morskich kurortów,
  • zupa pomidorowa czekająca na nas w domu po ciężkim dniu w szkole,
  • cukierki odpustowe,
  • kiełbasa z ogniska przypominająca długie letnie wieczory,
  • maliny z cukrem z przydomowego ogródka,
  • gorąca czekolada z basenowego automatu,
  • aromatyczna pizza na wynos,
  • sernik z rodzynkami (lub bez 😉),
  • makaron z serem, który był twoim popisowym daniem za dzieciaka,
  • lemoniada cytrynowa w gorący dzień,
  • słodkie naleśniki na śniadanie etc.

Niejednokrotnie comfort food jest to jedzenie bardzo proste i powszednie, nie mające nic wspólnego z drogimi restauracjami i wykwintnymi składnikami. Jego magia tkwi w czymś zupełnie innym: są ściśle powiązane z naszymi wspomnieniami i tożsamością, dając pocieszenie w trudnych chwilach.

Przepisy

Jak było już to wspomniane, comfort food to dla każdego coś innego. Są jednak w naszej tradycji takie posiłki, które znają niemal wszyscy Polacy. Poniżej znajdziesz kilka potraw, z którymi z pewnością miałeś styczność nie raz i z łatwością odtworzysz je we własnej kuchni.

placki ziemniaczane z prawdziwego zdarzenia

Tradycyjne placki ziemniaczane

Danie proste, a jednocześnie smaczne. Nie wymaga wielu składników, można je podawać na dziesiątki sposobów.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula (ok. 120 g),
  • 1 jajko,
  • 50 g mąki pszennej,
  • opcjonalnie: ząbek czosnku lub szczypiorek (wedle uznania),
  • sól i pieprz dla smaku,
  • olej do smażenia.

[product id="3376, 3219, 2684"]

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie ścieramy na tarce z małymi oczkami (można również część z nich zetrzeć na tarce z większymi oczkami, placki wtedy będą bardziej chrupiące) wraz z cebulą. Masę ziemniaczaną należy odsączyć z nadmiaru wody, jednak nie należy jej wylewać bezpośrednio do zlewu! Po odstawieniu na ok. 15 min, na dnie miski z wodą zbierze się skrobia, wtedy wylewamy wodę ostrożnie, a skrobię dodajemy wraz z resztą składników do naszej masy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy placki, nakładając je łyżką na patelnie z grubym dnem i dobrze rozgrzanym olejem. Placki należy przewrócić, gdy zrobią się złote od spodu. Podajemy zaraz po usmażeniu, ze śmietaną i solą lub cukrem bądź z gulaszem wedle upodobania. Czas potrzebny na wykonanie to około pół godziny. Smacznego! 😊

deser krem comfort food

Budyń waniliowy

Jest to przepis z kuchni naszych babć, które to potrafiły wykonać przepyszny budyń bez gotowca z torebki. Musisz koniecznie spróbować!

Składniki:

  • mleko - 1 litr,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • 3 czubiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 czubiaste łyżki mąki pszennej.

[product id="3095, 2843, 5514"]

Połowę mleka należy zagotować z cukrem. W pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać (można zmiksować) jajka, mąkę i cukier waniliowy. Mieszankę składników wlać do wrzącego mleka i energicznie mieszać, gotując na małym ogniu, by budyń się nie przypalił, do momentu zgęstnienia masy. Świetnie smakuje sam jak i również może służyć jako wypełnienie ciasta kremówki. Opcjonalnie: dodana do mleka z cukrem gorzka czekolada lub sypkie kakao sprawi, że budyń zmieni smak na czekoladowy.

zupa i makaron, smaczne jedzenie

Tradycyjny polski rosół

Mało kto go nie lubi. Królował na stołach niemal w każdą niedzielę, w poniedziałek magicznie zmieniając się w równie smaczną pomidorową. Ratował nas z niejednej choroby.

Składniki:

  • mięso rosołowe z kurczaka - 1,5 kg,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1/4 korzenia selera,
  • pół pora,
  • 1 cebula (można ją wcześniej opalić na ogniu),
  • 2 l wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • nać selera i pietruszki,
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, łyżka ziaren czarnego pieprzu, opcjonalnie łyżka kurkumy.

Kurczaka moczymy około 2h, następnie mięso przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Ściągamy pianę, która osadziła się na wierzchu i dodajemy obrane i umyte warzywa, przyprawy, nać i opalone na ogniu 2 połówki cebuli. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i gotujemy minimum 2 godziny. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Rosół najlepiej podawać z wcześniej ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką z wywaru i świeżą natką pietruszki.

przepyszne jedzenie comfort food, tarta z jabłkami

Szarlotka

Najlepsza na jesienny, przygnębiony humor. Ciasto doskonale smakuje na ciepło, z bitą śmietaną, polewą czekoladową i pomarańczami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 375 g masła,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 7 łyżek cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 2 kg jabłek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cynamonu.

[product id="5514, 3839, 5255"]

Obrane, pokrojone jabłka smaż z cukrem i cynamonem przez 20 min w garnku z grubym dnem. Do mąki wkrój twarde masło, wymieszaj i zacznij ugniatać. W trakcie urabiania dodaj resztę składników. 3/5 gotowego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki prostokątnej formy 23 × 35 cm. Rozłóż na to podsmażone jabłka z cynamonem i przykryj resztą ciasta. Włóż do piekarnika ustawionym na dwie grzałki i 180 stopni. Piecz 50 min.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium