Opinie o Nas
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aronia - właściwości i zastosowanie 0
Aronia - właściwości i zastosowanie

Na świecie rośnie dziko wiele rodzajów jagód, z których każda ma specyficzne i unikalne korzyści. Jeden zniewalający krzew z rodziny jagodowych znany jest jako aronia. Nazywana jest również jarząbem czarnoowoowym i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to również jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Nie pozwól, aby to doprowadziło Cię do przekonania, że jest to nieistotna jagoda. Wręcz przeciwnie, istnieje kilka powodów, dla których trzeba jak najszybciej włączyć aronię do swojej diety.

czytaj całość »
Kalafior - właściwości, zastosowanie, przepisy 0
Kalafior - właściwości, zastosowanie, przepisy

Kalafior to warzywo, które można wykorzystać do wielu różnych dań. Idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, przygotowywania pysznych zup, a także jako smaczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Z uwagi na sporą ilość błonnika, a także witamin i minerałów, poleca się go spożywać m.in. osobom chcącym utrzymać organizm w dobrej kondycji.

czytaj całość »
Brownie - kultowe i pyszne ciasto na 3 sposoby 0
Brownie - kultowe i pyszne ciasto na 3 sposoby

Mocno czekoladowe ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jego historia jest niezwykle ciekawa i mówi o tym, że brownie zostało wymyślone... przez przypadek! Skąd więc pochodzi i jak powstało to pyszne ciasto, jak upiec najlepsze brownie i jak przechowywać deser po upieczeniu? Jak zrobić wegańskie brownie i jakie dodatki będą pasować do ciasta? Czytaj dalej, jeśli uwielbiasz brownie i pragniesz zachwycić jego wyjątkowym smakiem swoich bliskich!

czytaj całość »
Pektyna - zastosowanie i wartości odżywcze 0
Pektyna - zastosowanie i wartości odżywcze

Pektyna to nic innego, jak mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych owoców, warzyw i niektórych nasion. Posiada silne właściwości żelujące, dlatego też wykorzystywana jest jako roślinny zamiennik żelatyny. Poza tym wykazuje znaczne działanie prozdrowotne. Jej regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zapobiega gwałtownym skokom glukozy. Jak się okazuje, pektyna sprzyja redukcji masy ciała, zwiększając uczucie sytości.

czytaj całość »
Kasztany jadalne - zastosowanie, właściwości, przepisy 0
Kasztany jadalne - zastosowanie, właściwości, przepisy

Kasztany kojarzą się w naszym kraju z maturą (kiedy kwitną), czy zabawnymi ludzikami tworzonymi przez dzieci w jesienną porę. Coraz śmielej jednak jadalne kasztany wkraczają do naszych kuchni. Dziś najlepsze kasztany nie znajdziemy tylko na placu Pigalle ;) ale każdy może przyrządzić je we własnym domu! Sprawdź, jakie właściwości mają jadalne kasztany i jak możesz je przygotować.

czytaj całość »
Dieta Hashimoto 0
Dieta Hashimoto

Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.

czytaj całość »
Dieta trzustkowa 0
Dieta trzustkowa

Trzustka odgrywa ważną rolę w trawieniu. Wytwarza ona białka zwane enzymami trzustkowymi, które służą do rozkładania pokarmu i wchłaniania składników odżywczych. Dieta trzustkowa to odpowiedź na szeroko pojawiające się problemy związane z tym organem. Ten rodzaj diety niskokalorycznej jest popularny wśród osób, które mają problem ze zdolnością trawienia niektórych rodzajów żywności oraz inne rodzaje problemów trawiennych, takie jak zespół jelita drażliwego lub zespół nieszczelnego jelita. Dowiedz się więcej o diecie trzustkowej z naszego artykułu!

czytaj całość »
Wegetariański obiad 0
Wegetariański obiad

Obiad wegetariański składa się więc głównie z warzyw, jednak wcale nie oznacza to, że dania są niesmaczne lub nudne. Co ciekawe, istnieje wiele warzywnych zamienników mięsa, które właściwie nie różnią się w smaku. W dzisiejszym artykule przedstawiamy łatwe i szybkie wegetariańskie przepisy, które zaskoczą nawet największego fana mięsa!

czytaj całość »
Zdrowe potrawy wigilijne 0
Zdrowe potrawy wigilijne

Istnieje kilka sposobów, by nieco "odchudzić" potrawy wigilijne i tym samym uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Zamiast tuczących składników warto postawić na ich zdrowsze zamienniki. W efekcie każdy z członków rodziny będzie mógł zjeść coś pysznego - nawet osoby na diecie redukcyjnej. Jak zatem przyrządzić zdrowe potrawy wigilijne? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

czytaj całość »
Cukier różany - czym jest? Właściwości i zastosowanie 0
Cukier różany - czym jest? Właściwości i zastosowanie

Ostatnimi czasy ogromnym zainteresowaniem cieszy się cukier różany. Białe kryształki aromatyzowane naturalnymi składnikami doskonale nadają się do ciast, wypieków i domowych deserów. Cukier różany możemy przygotować samodzielnie - łącząc dwa składniki, bądź zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Czym jest cukier różany? Jakie są właściwości i zastosowanie cukru różanego? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

czytaj całość »
Sos tatarski - co to? Jak zrobić? 0
Sos tatarski - co to? Jak zrobić?

Dip tatarski ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale nadaje się do mięs, ryb, jajek, wędlin, serów, dań z grilla, czy po prostu do kanapek. Wyróżnia się dość intensywnym smakiem, choć wszystko zależy od użytych dodatków. Czym dokładnie jest sos tatarski? Jak go przygotować? Do jakich dań możemy go wykorzystać? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium