Rozmaryn to zioło, które może zaskoczyć Cię swoją wszechstronnością i właściwościami zdrowotnymi. Już od wieków był stosowany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, a jego popularność rośnie wraz z odkryciem kolejnych jego zalet. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości ma rozmaryn, jakie korzyści może przynieść twojemu zdrowiu i jak można go wykorzystać w codziennej diecie. Odkryj potęgę tego nieocenionego dla zdrowia zioła!
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 |
Kiszenie kapusty to jedna z najstarszych metod przechowywania jedzenia. Ale czy wiesz, że oprócz przedłużenia trwałości, kiszenie wpływa również na wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych kapusty? Dowiedz się, dlaczego warto włączyć kiszoną kapustę do swojego jadłospisu!
Czy wiedzieliście, że jarmuż to nie tylko zdrowa i smaczna przyprawa, ale także skarbnica witamin i minerałów? Dowiedzcie się więcej o tym cudownym warzywie i poznajcie sposoby na to, jak wykorzystać je w swojej kuchni.
Czym jest ciecierzyca? Jak smakuje i jak ją przygotować? Dlaczego warto ją spożywać? Sprawdź koniecznie!
Na świecie rośnie dziko wiele rodzajów jagód, z których każda ma specyficzne i unikalne korzyści. Jeden zniewalający krzew z rodziny jagodowych znany jest jako aronia. Nazywana jest również jarząbem czarnoowoowym i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to również jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Nie pozwól, aby to doprowadziło Cię do przekonania, że jest to nieistotna jagoda. Wręcz przeciwnie, istnieje kilka powodów, dla których trzeba jak najszybciej włączyć aronię do swojej diety.
Kalafior to warzywo, które można wykorzystać do wielu różnych dań. Idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, przygotowywania pysznych zup, a także jako smaczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Z uwagi na sporą ilość błonnika, a także witamin i minerałów, poleca się go spożywać m.in. osobom chcącym utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Mocno czekoladowe ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jego historia jest niezwykle ciekawa i mówi o tym, że brownie zostało wymyślone... przez przypadek! Skąd więc pochodzi i jak powstało to pyszne ciasto, jak upiec najlepsze brownie i jak przechowywać deser po upieczeniu? Jak zrobić wegańskie brownie i jakie dodatki będą pasować do ciasta? Czytaj dalej, jeśli uwielbiasz brownie i pragniesz zachwycić jego wyjątkowym smakiem swoich bliskich!
Pektyna to nic innego, jak mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych owoców, warzyw i niektórych nasion. Posiada silne właściwości żelujące, dlatego też wykorzystywana jest jako roślinny zamiennik żelatyny. Poza tym wykazuje znaczne działanie prozdrowotne. Jej regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zapobiega gwałtownym skokom glukozy. Jak się okazuje, pektyna sprzyja redukcji masy ciała, zwiększając uczucie sytości.
Kasztany kojarzą się w naszym kraju z maturą (kiedy kwitną), czy zabawnymi ludzikami tworzonymi przez dzieci w jesienną porę. Coraz śmielej jednak jadalne kasztany wkraczają do naszych kuchni. Dziś najlepsze kasztany nie znajdziemy tylko na placu Pigalle ;) ale każdy może przyrządzić je we własnym domu! Sprawdź, jakie właściwości mają jadalne kasztany i jak możesz je przygotować.
Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.
Trzustka odgrywa ważną rolę w trawieniu. Wytwarza ona białka zwane enzymami trzustkowymi, które służą do rozkładania pokarmu i wchłaniania składników odżywczych. Dieta trzustkowa to odpowiedź na szeroko pojawiające się problemy związane z tym organem. Ten rodzaj diety niskokalorycznej jest popularny wśród osób, które mają problem ze zdolnością trawienia niektórych rodzajów żywności oraz inne rodzaje problemów trawiennych, takie jak zespół jelita drażliwego lub zespół nieszczelnego jelita. Dowiedz się więcej o diecie trzustkowej z naszego artykułu!
W tym artykule dowiesz się, czym jest comfort food i poznasz nasze propozycje przygotowania smacznych dań, które pamiętasz z dzieciństwa. Zapraszamy do lektury!
Dieta śródziemnomorska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Na czym dokładnie polega dieta śródziemnomorska? Jakie są jej zasady? Ile można schudnąć na diecie śródziemnomorskiej? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Czym jest dieta insulinowa? Kto może ją stosować? Przepisy na pyszne dania diety insulinowej. To wszystko i jeszcze więcej znajdziecie w naszym artykule. Zapraszamy!
Obiad wegetariański składa się więc głównie z warzyw, jednak wcale nie oznacza to, że dania są niesmaczne lub nudne. Co ciekawe, istnieje wiele warzywnych zamienników mięsa, które właściwie nie różnią się w smaku. W dzisiejszym artykule przedstawiamy łatwe i szybkie wegetariańskie przepisy, które zaskoczą nawet największego fana mięsa!
Istnieje kilka sposobów, by nieco "odchudzić" potrawy wigilijne i tym samym uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Zamiast tuczących składników warto postawić na ich zdrowsze zamienniki. W efekcie każdy z członków rodziny będzie mógł zjeść coś pysznego - nawet osoby na diecie redukcyjnej. Jak zatem przyrządzić zdrowe potrawy wigilijne? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!
Choć większości z nas to zielone warzywo może kojarzyć się z mdłym smakiem, warto włączyć go do swojej diety. Jakie właściwości ma szpinak? Jak go przyrządzić, by smakował naprawdę dobrze? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Ostatnimi czasy ogromnym zainteresowaniem cieszy się cukier różany. Białe kryształki aromatyzowane naturalnymi składnikami doskonale nadają się do ciast, wypieków i domowych deserów. Cukier różany możemy przygotować samodzielnie - łącząc dwa składniki, bądź zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Czym jest cukier różany? Jakie są właściwości i zastosowanie cukru różanego? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!
Dip tatarski ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale nadaje się do mięs, ryb, jajek, wędlin, serów, dań z grilla, czy po prostu do kanapek. Wyróżnia się dość intensywnym smakiem, choć wszystko zależy od użytych dodatków. Czym dokładnie jest sos tatarski? Jak go przygotować? Do jakich dań możemy go wykorzystać? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!
Bardzo często możemy spotkać je w ulicznych budkach z jedzeniem, tzw. "street food". Oprócz wyśmienitych walorów smakowych, ma szereg wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Czym dokładnie jest falafel? Jak go przyrządzić? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!